Gün İçi Yorumu(Şeker Yatırım)

Güne hafif pozitif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi düşük hacimli kısmen dar bir bantta hareket ederken, dünkü güçlü yükseliş sonrası bankalara gelen satışların etkisiyle günün ilk yarısını %0,41 düşüşle 95.745’den tamamladı. Yurtdışı borsalarda sınırlı kar satışları eğilimi hakim olsa da global risk iştahı güçlü kalmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş risk alma iştahındaki güçlenmeyi teyit etse de DXY dolar endeksindeki son dönemdeki güçlenme Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasaları için risk iştahının düşmesine neden oluyor. Petrol fiyatları yükselişine devam ederken, Brent tipi petrol 75 dolar üzerine yükseldi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş TL varlıkların negatif ayrışmasına neden olurken, DXY endeksindeki güçlenme de zayıf görünüme sahip EM piyasaları üzerinden negatif baskıya neden oluyor. Dün bankacılık endeksindeki güçlü yükseliş sonrası bugün BIST’te dünün aksine bankacılık endeksi hisseleri öncülüğünde satış baskısı yaşanıyor. TL ise EM kurlarındaki değer kayıplarına paralel değer kaybetmeye devam ediyor. CDS’ler 451 seviyelerinde ve yükselişine devam ederken, TL varlıklara ilişkin risk algısının yükselmeye devam ettiğine işaret ediyor. Petrol fiyatları ve DXY endeksindeki yükselişle birlikte risk algısının da yükselmesiyle TL varlıklardaki negatif ayrışma güç kazanabilir. Bugün piyasalarına ana gündemi TCMB faiz kararı olacak. TCMB’nin faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, PPK özetinde vereceği mesaj piyasalar için önemli olacak. Bir sonraki TCMB toplantısının Haziran ayında olması nedeniyle TCMB’nin vereceği mesaj önümüzdeki dönem için önemli olacak. TCMB faiz kararı sonrası kurda ve BIST’te oynaklığın bir miktar yükselmesi beklenir. TCMB’nin para politikasındaki sıkı duruşunu gücendirecek ifadelerle devam ettirmesi TL varlıklar üzerindeki baskıyı bir miktar azaltabilir. İkinci yarıda tepki yükselişi denemeleri oluşsa da satış baskısının devam etme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz.
 
Endeks ilk yarıda oluşan üçgen formassyonu aşağı yönde ihlal etse de henüz üçgen alt sınırında uzaklaşmadığı için tekrar formasyon içine geri dönebilir. Endeksin kısa vadeli negatif eğilimden çıkması için ilk etapta 95.800 üzerine geri dönemsi gerekiyor. Endeks 95.800 üzerinde kalmayı başarabilirse 50-200 GHO’ların da geçtiği 98.200’lere kadar tepki yükselişi gerçekleştirme potansiyelini koruyacaktır. Ancak endeksin 95.800’ün altındaki kapanışlarda düşüşünü 94.000-94.200 aralığı ara destek olmak üzere üçgen formasyonun minimum düşüş hedefi olan 92.800’lere kadar devam ettirmesi beklenmektedir. Ayrıca endekste üssel hareketli ortalama yöntemine göre 50 GHO, 200 GHO’yı aşağı keserek orta vadeli düşüş işareti olan “death cross” oluşturdu. Bu görünüm endekste yükseliş denememeleri oluşsa da tepki niteliğinde kalacağına ve ilerleyen dönemde endeksin kısa vadeli yeni dip seviyeler yönelerek dip arayışına devam edeceğine işaret etmektedir. Teknik göstergelerdeki genel görünüm negatif ve yükselişleri oluşsa da sınırlı kalarak satıış baskısının devam edeceğine işaret ediyor

Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş