Gün İçi Yorumu(Şeker Yatırım)

Güne hafif pozitif başlayan BIST-100 endeksi geçen haftaki güçlü yükseliş sonrası bankacılık hisselerindeki güçlü kar satışlarının etkisiyle günün ilk yarısını %1,62’lik düşüşle 97.184’den kapattı. Asya piyasaları yeni haftaya karışık bir görünümle başlarken, geçen haftaki güçlü yükseliş sonrası Avrupa ve ABD vadeli endeksleri yeni haftaya sınırlı kar satışlarıyla başladı. Global büyüme endişelerinin azalması ve ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasına yakın olduğuna ilişkin beklentilerle risk alma iştahı geçen hafta güçlenirken, yeni hafta başlangıcında risk iştahında momentum kaybı var. Yurtiçi piyasalarda dalgalanma ve volatilite devam ediyor. TCMB bankalarla yapılan TL swap işlemlerinde %25,5 olan faizi %24’e düşürürken, ara verdiği repo ihalelerine 16 milyar TL’lik ihale ile yeniden başladı. Açıklama sonrası TL’deki değer kaybı güçlenirken, TL negatif ayrışmaya devam ediyor. BIST ise geçen haftaki güçlü toparlanma ve tepki yükselişi yeni haftaya güçlü satışlarla başladı. İstanbul belediye seçimlerinin henüz kesinleşmemesi ve devam eden tartışmalar TL varlıkların yeni hafta başlangıcında negatif ayrışmasında etkili olan faktörlerden biri oluyor. Geçen hafta düşüş eğilimi gösteren CDS’ler yeni haftayla birlikte tekrar yükselişe geçerken, yurtiçi piyasalardaki satıcılı seviyeye paralel TL varlıklara ilişkin risk algısının tekrar sınırlı da olsa yükselmeye başladığına işaret ediyor. Kısa vadede TL varlıklara ilişkin risk algısının ortadan katlığının teyidi için ilk etapta CDS’lerin 350 seviyeleri altına gerilediğini görmemiz gerekiyor. Geçen hafta CDS’lerde gerileme yaşansa da BIST’te oluşan güçlü tepki yükselişini destekleyecek kadar bir risk azalışına işaret etmediğini belirtmiştik. Kısa vadede İstanbul seçim sonuçları kesinleşmeden ve TL’deki negatif ayrışma ile değer kayıpları sonlanmadan BIST’te tepki yükselişlerinin sınırlı kalması beklenir. Kısa vadede TL varlıklardaki oynaklık ve negatif ayrışma bir süre daha devam edebilir. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişinn devam etmesi de TL varlıklar açısından negatif ayrışmada etkili olabilir. Geçen haftaki güçlü tepki yükselişi sonrası BIST’te satış baskısını devam edebilir. Tepki yükselişleri oluşsa da yabancı kurumlar tarafından satış fırsatı olarak kullanılmaya devam etmesi beklenir. İkinci yarıda tepki alımı denemeleri oluşsa da satış baskısının yurtdışı piyasalardaki negatif seyrin de etkisiyle devam etmesi beklenmektedir.
 
Endeksin kısa vadeli düşüş eğiliminden çıkarak tekrar yükseliş yönünde güç kazanması için son düşüşün %61,8 düzeltme seviyesinin geçtiği 100.000-100.600 aralığını yükselen hacimle tekrar yukarı kırması gerekiyor. Endeks kısa vadede bu aralık altında kaldıkça 96.400 ilk hedef olmak üzere geri çekilmesini devam ettirebilir. Endeksin gün içinde 50 ve 200 GHO’nın geçtiği 98.500-99.200 bandını tekrar test etse de bu aralıkta yine satışlarla karşılaştı. Günlük periyotta MACD’ın tekrar Al konumuna geçmesi ve kısa vadeli göstergelerdeki pozitif eğilim geri çekilmeler yaşansa da yüükseliş eğiliminin devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak kısa periyotta göstergelerde oluşan negatif eğilim hızlı tepki yükselişinin düzeltme eğiliminin ve satış baskısının devam edebileceğine işaret etmektedir. Kısa vadede 96.200-96.400 aralığına gerilmelerde tekrardan tepki alımları gelmesi beklendiği için bu aralığa gerilmeler trade amaçlı alım fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin bu aralık altında ise 94.900-95.300 aralığını hedeflemesi beklenir. Endeks gün içinde 96.400 üzerinde tutundukça tekrardan 97.800-98.200 aralığına tepki oluşması beklenir. Gün içinde bu aralığa olası tepkiler ise tekrar trade amaçlı satış fırsatı olarak takip edilebilir.

Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabull etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 96.6(OCAK: 96.4)
FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON, İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY İLE 9 NİSAN'DA PARİS'TE BREXİT KONUSUNDAKİ TOPLANTIYA YÖNELİK ÇALIŞMA İÇİN BİRARAYA GECEK
EKREM İMAMOĞLU: İSTANBUL'DA GEÇERSİZ OY SAYIMININ %95'İ BİTTİ, 15 BİN 500 OY FARKI VAR -HT- BLOOMBERG HT
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.1 (OCAK: 99.2)
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.2 (OCAK: 99.3)
ABD'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.1 (OCAK: 99.2)
JAPONYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.5 (OCAK: 99.7)
FRANSA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.1 (OCAK: 99.1)
ALMANYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 99.2 (OCAK: 99.4)
İNGİLTERE'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 98.4 (OCAK: 98.5)
ÇİN'İN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA: 98.3 (OCAK: 98.3)
Facebookta Paylaş