Güne sınırlı artıyla başlayan BIST-100 endeksi gün içinde dar bantta sıkışık düşük hacimli bir seyir izlerken, ilk yarısını %0,27 yükselişle 87.035’den kapattı. Yurtdışı piyasalarda ticaret görüşmelerine yönelik endişelerle negatif seyir devam ediyor. Ancak VIX endeksinin 16 seviyelerine gerilemesi en azından ABD borsalarındaki kısa vadeli endişe ve korkunun azaldığına, volatilitenin de düşeceğine işaret ediyor. Yurtiçinde ise BIST güne yatay bir eğilimle başlarken sıkışık sınırlı pozitif eğilim izliyor. Yurtiçi 10yy tahvil faizlerindeki gerileme devam ederken, kısa vadede faizlerdeki düşüşün devamıyla birlikte BIST içinde bankacılık endeksi sınırlı da olsa pozitif ayrışmaya devam edebilir. Kısa vadede BIST’te tepki alımı denemeleri oluşsa da yurtiçi piyasalara yönelik riskler ortadan kalkmadıkça tepki yükselişlerinin tekrar satış fırsatı kullanılması beklenmektedir. Tepki yükselişleri oluşsa da düşük global risk iştahı ve yurtiçi piyasalar üzerinde baskı unsuru olacak çok fazla risk olması nedeniyle BIST’te kısa vadeli dip arayışının devam etmesi beklenmektedir. Petrol fiyatlarının yükselişe devam etmesi, özellikle ABD’nin İran’a askeri müdahale riskinin giderek yükselmesi, seçim belirsizliği ve ABD ile S-400 konusundaki gerginlikle birlikte ilişkilerdeki zayıflama gibi riskler TL varlıklar üzerinde negatif baskı unsuru olmaya devam edecek. CDS’ler bugün yatay bir eğilim sergiliyor ve 489 seviyelerinde işlem görüyor. CDS’lerin mevcut seviyesi TL varlıklar için yüksek risk fiyatlamasının devam ettiğini gösteriyor. Bu nedenle yurtdışı piyasalarda risk iştahı tekrar geri dönse de yurtiçine yönelik riskler nedeniyle olası tepki alımları sınırlı kalarak tekrar satış fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir. İkinci yarıda düşük hacimli dar bantta sıkışma eğilimi devam edebilir. Sınırlı ve zayıf pozitif eğilim korunabilir. Ancak BIST’te satış baskısının güçlenerek deva m etme riski halen yüksek olasılık olarak görünüyor.
Endeksin kısa vadeli negatif eğilimden çıkarak tepki yükselişini güçlendirmesi ilk etapta 88.800’leri, sonrasında ise 90.800’ü yükselen hacimle yukarı kırması gerekiyor. Endeks kısa vadede bu seviyeler altında kaldıkça kısa vadeli dip arayışının ilk hedef 84.600’ler olmak üzere güçlü trend desteği konumunda olan 83.200’lere kadar devam etmesi beklenmektedir. Kısa vadede 83.200-83.500 aralığına olası düşüşler orta vadeli alım fırsatı olarak takip edilebilir. Teknik göstergelerdeki genel negatif görünüm tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılmaya devam edeceğine ve kısa vadeli dip arayışının devamına işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerin aşırı satımdan dönme isteğinde olması gün içinde zayıf tepki alımı denemelerinin olabileceğine işaret ediyor. Kısa periyotta göstergelerde oluşan sınırlı pozitif eğilim zayıfta olsa gün içinde tepki alımlarının oluşabileceğine işaret ediyor. Endekste 96.000’lerde bir “death cross” oluştu ve orta vadede endeksteki düşüş trendinin dip oluşumu gerçekleşene kadar devam edeceğine işaret etmektedir. Endekste henüz teknik olarak bir dip oluşumu görünmüyor. Dip oluşumunun ilk işareti olarak tepki yükselişlerinde giderek yükselen işlem hacim, düşüşlerde ise düşük kalan işlem hacimli kapanışlar görmemiz gerekiyor.
Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.