Borsa İstanbul tarafında gün içinde yüksek volatilite devam ediyor. Gün içi en yüksek 3.448 seviyesinin üstüne çıkan BİST100 endeksinde anlık olarak negatif seyir söz konusu. Endeks Temmuz ayı sonundan beri bilançoların etkisi ve yabancı ilgisi ile soluksuz yükselip TL bazında rekorlar kırıyor. Çok önemli bir haber akışı bulunmamasına rağmen endeks sert yükselişlerini sürdürüyor. Olası kar realizasyonları BİST100 için sağlıklı buluyor olsak da global taraftan fazlasıyla pozitif ayrıştığımız ve belirsizliklerin olduğu bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Nedensiz sert yükselişlerde benzer geri çekilmeler meydana gelebilir.
Avrupa’da Rusya’nın gaz tedarikinde kısıtlamaya gitmesi ile birlikte Avrupa’da sanayinin durgunlaşabileceği beklentileri ve sert yükselen doğalgaz fiyatlamaları ile Euro sert geri çekiliyor. Euro/Dolar paritesinin 0,99’lara indiği bu dönemde Perşembe günkü ECB faiz kararının önemi da artmış durumda. Beklentiler, geçen hafta gelen Euro Bölgesi’nde son yılların en yüksek TÜFE verisinin açıklanması ile 75 baz puanlık faiz artışı olabileceği yönünde. Euro / Dolar paritesinin geri çekilmesi Türkiye’yi olumsuz etkiliyor. Euro / Dolar paritesinin eşitlenmesinin Türkiye açısından etkileri ne olabilir diye baktığımızda Türkiye'nin ihracatını ağırlıklı olarak euro, ithalatını ise ağırlıklı olarak dolar ile yaptığını görüyoruz. Dolar ile ihraç edilen kısmın büyük kısmi ise hammaddedir. Türkiye özelinde bakıldığında dolar ile ithal edilen hammaddeler tüketim mallarına dönüştürülerek euro ile ihraç edilir. Özet ve basit bir yolla bakacak olursak euronun değer kazanması ve doların değer kaybetmesi yani Euro / Dolar paritesinin yukarı yönlü seyri kar marjını artıran bir unsurdur. Ters perspektiften bakarsak euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ise ithal girdi maliyetlerinin ihraç fiyatı içindeki payı artar. Bu kar marjını baskılarken bu durum ihracatçıyı maliyetlerin artmasından dolayı zor durumda bırakabilir. Euro / Dolar paritesinin artması ülke ekonomisinin yukarı yönlü seyri açısından da önemlidir. İthalat ile ihracat arasındaki en önemli verilerden biri olan Euro / Dolar paritesinin yükselmesi ekonomik konjonktür açısından pozitiftir. Sadece ithalat ihracat açısından değil ekonomik açıdan da bakarsak 2021 sonuçlarına göre Türkiye’de toplam 271 milyar dolarlık ithalatımızın yaklaşık %48’i Euro'yla, %45’i dolarla yapılmış görünüyor. 2021’de yapılan dış borç ödemesinin %60’a yakını dolarla, %30’a yakını Euro'yla yapıldı. Eğer euro dolara yaklaşırsa ya da dolar euroyu geçerse Türkiye açısından parite zararı yaşanma ihtimali de artıyor.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.