Guardian: Suudi Arabistan nükleer yakıt üretimi için gerekli uranyuma sahip olabilir

BBC internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, ülkedeki kraliyet yönetiminin talebi üzerine hazırlanan gizli rapora ulaştı.

Çin'in Suudi Arabistan ile imzaladığı nükleer enerji işbirliği anlaşması gereğince Çinli jeologlar (yerbilimciler) Riyad'ın uranyum rezervlerini tespit etmesine yardımcı oldu.

Raporda yer alan bilgilerin, Riyad'ın nükleer silah programına ilgi göstermesi nedeniyle ifade edilen kaygıların artmasına yol açacağı belirtiliyor.

Rapora göre, ilk incelemeler sonucunda Suudi Arabistan'ın orta ve kuzey batı kesimlerinde tespit edilen rezervlerden 90 bin ton uranyum üretilebilir.

Riyad yönetimi, ülke içinde uranyum üretimine önem verdiğini açıktan ifade etmiş; 2017'de üst düzey bir yetkili bunun, nükleer enerji programı için "kendi kendine yeterlilik" yönünde atılmış bir adım olacağını kaydetmişti.

2019'da hazırlanan raporda, Suudi Arabistan'daki uranyum rezervlerinin nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılabileceği ve fazlasının ihraç edilebileceği belirtiliyor.

Ancak net uranyum miktarının ve çıkarma masraflarının tespiti için daha ayrıntılı incelemelere ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.

Guardian gazetesi, Pekin Uranyum Jeoloji Araştırma Enstitüsü ve Çin Ulusal Nükleer Kuruluşu'nun Suudi Jeoloji Araştırmaları ile birlikte hazırladığı raporun otantikliğini bağımsız olarak doğrulatamadığını belirtiyor.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden maden uzmanı Profesör Kip Jeffrey, bu rezervlerin ne kadarının çıkarılabileceğinin bilinmediğini, bu miktarın muhtemelen enerji santrallerinde kullanılabilecek miktardan daha fazla olacağını ifade ediyor.

Uzmanlar, Suudi Arabistan'ın dışa bağımlı olmayacak şekilde yeterli uranyum üretmesinin, kendi nükleer silah programını oluşturmasına katkıda bulunabileceğini söylüyor.

'Nükleer enerji veya silah programı için ön hazırlık'
ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution'dan Bruce Riedel, elde edilen bilgilerin, Suudilerin nükleer enerji veya silah programı için "gerekli ön hazırlıkları aktif bir şekilde" yerine getirme çabası içinde olduklarını gösterdiğini ve ülke içinde uranyum kaynaklarına sahip olmasının bu çabaları artıracağını belirtiyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, İran'ın nükleer silah sahibi olması halinde Riyad'ın da "bir an önce aynı şeyi yapacağı" yönündeki 2018'deki açıklamaları ABD ve müttefiklerinde endişelerin artmasına neden olmuştu.

Ülkede şeffaflığın olmaması en büyük kaygı nedeni olarak dile getiriliyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun ülkedeki nükleer faaliyetleri tümüyle gözlemleme çağrılarına Riyad'ın olumlu yanıt vermediği belirtiliyor.

IAEA başkanı Rafael Grossi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Onlarla görüşmekteyiz. Barışçıl amaçlı nükleer enerji geliştirme konusuyla ilgileniyorlar" demişti.

Ülkedeki en büyük uranyum yataklarının, Prens bin Selman'ın ekonomiyi petrole dayalı olmaktan kurtarmayı öngören 2030 Vizyonu projesi kapsamında kurulması planlanan Neom kenti yakınlarında olduğu belirtiliyor.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54182144



Diğer Haberler
ECB/REHN: VERİLER AMACIMIZLA PARALEL GİTMEZSE, BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA HAZIRIZ
AB/BARNİER: 27 AB TEMSİLCİSİNE, İNGİLTERE İLE TİCARET ANLAŞMASI OLASI FAKAT GELECEK GÜNLER KARAR VERİCİ OLACAK
ECB/ DE GUİNDOS: DÖVİZ KURU ORANI, BİR TEMEL EKONOMİK EKONOMİK DEĞİŞKEN
ECB/ DE GUİNDOS: EURO BÖLGESİ İÇİN ENFLASSYON PROJEKSİYONUNU TEMEL ALARAK HAREKETE GEÇİYORUZ
UBER, 6.3 MYR DOLARLIK DİDİ HİSSESİNİN KISMI SATIŞINI PLANLIYOR -BLOOMBERG NEWS
ECB/DE GUİNDOS: AÇIKÇASI %1.3 ENFLASYON İLE MUTLU OLAMAYIZ
BİONTECH CEO'SU: COVİD-19 AŞISI İÇİN DÜZENLEYİCİ ONAYI BAŞVURUSU EN ERKEN EKİM SONU VEYA KASIM BAŞI YAPILABİLİR
Facebookta Paylaş