GSYH verisi (Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
2Ç2024 GSYH Büyüme Raporumuz için tıklayınız.
Yavaşlama henüz başladı
2Ç2024 GSYH büyümesi %2,5... Yılın ikinci çeyreğinde GSYH büyümesi yıllık bazda %2,5 ile piyasa konsensüsünün ve bizim tahminimiz olan %2,7'nin hafif altında gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik büyüme ise bir önceki çeyrekteki %1,4'lük artışın ardından %0,1 seviyesinde kaldı. 1Ç24 büyüme rakamı ise ilk çeyrekte açıklanan %5,7'den %5,3'e revize edildi. Bu arada, mevsimsellikten arındırılmış GSYH büyümesi geçen yıla kıyasla daha az iş günü olması nedeniyle %2,8 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye ekonomisinin büyüme oranı son 15 çeyrektir ilk kez %3'ün altında kaldı. Büyüme kompozisyonu hala sağlıklı olmamakla birlikte bir miktar iyileşme gösterdi. İlk çeyrek büyümesine hem iç hem de dış talep katkıda bulunurken, yatırımların katkısı az da olsa olumlu olmuştur. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri iç talep üzerinde baskı yaratacağından, 2024'ün ikinci yarısı ve 2025'in ilk yarısında büyümenin zayıf kalmasını bekliyoruz. TCMB'den beklenen faiz indirimleri nihayetinde büyümeyi destekleyebilecek olsa da, etkilerinin hemen görülmesini beklemiyoruz. Bu arada, 4 çeyreklik kümülatif GSYH büyüklüğü, bir önceki çeyrekteki 1.168 milyar dolardan 1.202 milyar dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek GSYH büyüklüğüne işaret etti.
Güçlü iç talep büyümeyi taşıdı... 2Ç24'te hane halkı tüketimi %1,6 artarken, kamu harcamalarındaki büyüme oranı memur maaşlarındaki reel büyümenin etkisiyle %0,7 oldu. Bu iki kalem toplam GSYH büyümesine 0,9 puan katkı sağladı. TCMB'nin Temmuz 2023'ten bu yana gerçekleştirdiği 4150 baz puanlık faiz artırımının ardından, son 13 çeyrekte ortalama hanehalkı tüketim artışı %15'in üzerinde seyreden tüketim iştahı nihayet yavaşladı. Dolayısıyla, sıkı para politikası zemini sayesinde hane halkı tüketiminde en azından önümüzdeki dört çeyrek boyunca kayda değer bir normalleşme bekliyoruz. İhracat (turizm dahil) yıllık bazda sadece %0,04 artarken, ithalat %5,7 daralmış; böylece dış talep GSYH büyümesine 2,1 puan katkı sağlamıştır. Geçen yılki güçlü baz, ihracat artışının yavaşlamasında ana etken gibi görünürken, diğer yandan turizm faaliyeti nispeten güçlüydü. İkinci çeyrekte yatırımlar, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşasının devam etmesi nedeniyle inşaat yatırımlarının (%8,0 y/y) etkisiyle %0,5 arttı. Diğer taraftan, makine ve teçhizat yatırımları %5,6 oranında daralarak 18 çeyreklik büyüme trendini sonlandırdı.
İnşaat bir kez daha ana katkı sağlayıcı oldu... İnşaat sektörü, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası ve kentsel dönüşümün son 7 çeyrekte önemli rol oynamasıyla birlikte %6,5'lik büyüme ile bir kez daha güçlü bir performans sergiledi. Orta Vadeli Programa göre 2023 yılında 800 milyar TL, 2024 yılında ise 1,1 trilyon TL harcama yapılacağı merkezi hükümet tarafından açıklanmıştı. Finans sektörünün büyümesi yüksek baz nedeniyle yıllık bazda %3,4 ile ivme kaybederken, yüksek faiz ortamında yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam etmesi muhtemel. Benzer şekilde imalat sektörü de sıkı para politikası ortamı ve uzun tatiller nedeniyle sanayi üretim rakamlarında zaten sinyalleri verilen yıllık %1,8 daralma ile ikinci çeyrekte ivme kaybetti. Tarım sektöründeki büyüme ise muhtemelen ılıman ve yağışlı hava ile TMO'ya yapılan yüklü devlet transferleri nedeniyle ivme kazanmış görünüyor. Hizmet sektörü geçen yılki yüksek baz nedeniyle yıllık bazda %2,9 oranında büyüdü.
İşgücü ödemelerinin payı arttı... İşgücü ücretlerinin cari fiyatlarla Gayri Safi Katma Değer içindeki payı bir önceki yıl %33,8 iken 1Ç2024'te %40,8 oldu. Diğer taraftan, net işletme artığı/karma gelirin payı bir önceki yıl %44,6 iken bu yıl %37,4 olarak kaydedildi.
Büyüme önümüzdeki dönemde de zayıf seyredecek... Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2024 yılı büyüme beklentisi %3,4 ile bizim beklentimiz olan %3,2'nin biraz üzerinde. Tahminimiz temel olarak hane halkı tüketimindeki yavaşlamaya dayanırken, büyümenin dış talep tarafından taşınması muhtemeldir. Üçüncü çeyreğin ilk iki ayındaki güçlü kredi kartı satışlarına rağmen, güven endeksleri önceki aylara kıyasla önemli ölçüde düşerken, kapasite kullanım oranı tarihsel ortalamaların altında kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla, yılın üçüncü çeyreğinde yatay bir çeyreklik büyüme görebiliriz.
 



 Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.oyakyatirim.com.tr/

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş