Ekim Ayı TÜFE ve TCMB Enflasyon Sunumu Takip edilecek
Yurt içinde 30 Ekim-3 Kasım haftasında Ekim ayı TÜFE, ticaret dengesi, ekonomik güven, imalat PMI ve TCMB enflasyon raporu sunumu takip edilecek.
Bloomberg anketine göre Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 4,26 oldu. Ankete göre, Ekim ayı yıllık TÜFE verisi için ise medyan tahmin yüzde 62,58 artışa işaret ediyor.
Borsa İstanbul’da 3.Çeyrek bilanço dönemi devam ediyor. Son bilanço gönderim tarihi konsolide şirketler için 9 Kasım, bankalar ve katılım bankaları için ise 20 Kasım olacak. 30 Ekim - 3 Kasım haftasında açıklanacak bilançolar;
30 Ekim ; AKSA, GARAN, KOZAL, VESBE
31 Ekim ; AKGRT, ASELS, CCOLA, TSKB
1 Kasım; AEFES, BRISA, MGROS, THYAO
Ekonomik takvimde 30 Ekim-3 Kasım haftasında yurt dışında ise ABD’de FED faiz kararı, FED başkanı Powell’ın konuşması, ADP istihdam, tarım dışı istihdam, İmalat/imalat dışı PMI, tüketici güveni takip edilecek. Euro Bölgesinde büyüme, TÜFE, imalat/imalat dışı PMI, İngiltere’de ise faiz kararı takip edilecek.
Küresel piyasalarda 23-27 Ekim haftasında ağırlıklı jeopolitik risklerin etkisi ile negatif seyir devam etti. ABD endeksleri beklentilerin üzerinde büyüme verisinin izlendiği haftayı %1-2 bandında düşüş ile tamamlamaya hazırlanıyor. Avrupa endeksleri ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararının izlendiği haftayı sınırlı düşüş ile tamamlıyor. Borsa İstanbul yüksek oynaklığın izlediği ve TCMB faiz kararının takip edildiği haftayı sınırlı yükseliş ile tamamlamaya hazırlanıyor. BIST100 endeksinde haftalık görünümde %0,45 yükseliş izleniyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 415 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise yatay seyir izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil getirileri %34,37 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %28,32 seviyesinde haftayı tamamlıyor.
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde ayrışmalar izleniyor. Turizm %12,04, taş toprak %6,85, bilişim %5,56 ve sigortacılık %4,75 yükseliş kaydetti. Madencilik %5,51, ticaret %2,43 ve menkul kıymet y.o %1,40 düşüş göstererek negatif ayrıştı.
Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %1,35 düşüş gösterirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %1,22 geriledi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %2,62 yükseliş kaydetti.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %1,91 yükseliş kaydederken Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi %1,19 yükseldi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %1,58 yükseldi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde haftalık performansta %1,80 düşüş gösterirken MSCI Dünya endeksi %1,58 geriledi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %1,40 yükseliş kaydetti.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde sınırlı yükseliş izleniyor. Demir cevheri haftayı 941 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında düşüş devam ediyor. Makas 13 Ekim haftasında 71,7 USD/Ton seviyesinden 24 USD/Ton seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta Rus Rublesi %2,25 değer kaybı ile ilk sırada yer aldı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftalık performansta %0,70 değer kaybetti.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 20 Ekim haftasında 1165 USD/Ton seviyesinden işlem gördü.
Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.burganyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.