Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Yurt İçinde Mart Ayı Enflasyon Rakamları Takip Edilecek
Yurt içinde 3-7 Nisan haftasında Mart ayı TÜFE rakamları, imalat PMI ve hazine nakit dengesi verileri takip edilecek.

ForeksHaber anketinde Mart ayı TÜFE’nin medyan tahminlere göre aylık %2,85 yıllık bazda ise %51,31 artış göstermesi bekleniyor. Şubat ayı TÜFE verisi, aylık %3,48 artış beklenirken, %3,15 artış yönünde açıklanmış ve yıllık enflasyon %55,18 seviyesinde gerçekleşmişti. Ankette, 2023 sonu TÜFE medyan tahmini yüzde 45,60 olurken, ortalama tahmin yüzde 47,25, maksimum ve minimum beklentiler ise yüzde 55,00 ve yüzde 42,00 olarak gerçekleşti.

Türkiye İmalat PMI Ocak ayında 50,1 ile eşik değerin üzerinde tekrar geçiş yaparak toparlanma göstermişti. Şubat ayında ise İmalat PMI Ocak ayına göre değişim göstermemişti.
27-31 Mart haftasında ise yurt içinde KKM ile ilgili düzenlemeler ön plana çıktı. Döviz kredisi olan şirketlere 1 ay vadeli bağlanabilen KKM düzenlemesi getirildi. Hazine destekli Türk Lirası KKM hesaplarında ise faiz tavanı kaldırıldı. KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı bankalar belirleyebilecek.

Ekonomik takvimde 3-7 Nisan haftasında yurt dışında ABD tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi, ABD, Çin ve İngiltere imalat ve imalat dışı PMI verileri takip edilecek. Good Friday tatili sebebiyle ABD, Almanya ve bazı ülkelerin borsaları kapalı olacak.

27-31 Mart haftasında küresel piyasalarda bankacılık krizinin dinmesinin ardından pozitif görünüm izlendi. ABD endekslerinde haftalık görünümde %2 civarında yükseliş kaydedilirken Avrupa endekslerinde %4 civarında yükseliş izleniyor. Borsa İstanbul’da ise hafta genelinde negatif görünüm izlendi. BIST100 endeksi haftalık performansta %3,5 civarında değer kaybetti.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 25 baz puan düşüş ile 525 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise yükseliş izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %13,41 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %10,49 seviyesinde haftayı tamamlıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde satışların genele yayıldığı izleniyor. Ticaret sektörü %0,9 yükseliş ile tek pozitif ayrışan sektör oldu. Negatif tarafta ise elektrik sektörü %10,6 menkul kıymet y.o %10,1 ve taş toprak %9,1 düşüş ile ilk sıralarda yer aldı.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %3,92 yükseliş izlenirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %1,30 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %4,84 geriledi.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %5,10 yükseliş kaydederken Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi %9,86 yükseldi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %4,84 düşüş gösterdi.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi haftalık performansta %1,39 yükseliş kaydederken MSCI Dünya endeksi %2,49 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %2,58 geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevheri tekrar yükselişe geçerek haftayı 958 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında güçlü toparlanmanın adından hafif aşağı yönde seyir izleniyor. Makas 24 Mart haftasında 402 USD/Ton seviyesinden 356 USD/Ton seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta Japon Yeni %1,94 kayıpla ilk sırada yer alırken Dolar karışında Brezilya Real'i %3,29 değer kazandı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı %0,61 değer kaybıyla kapatıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir devam ediyor. ACN, 24 Mart haftası 1455 USD/Ton seviyesinde tamamladı.
 
 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Nisan ayında 16.3 milyar TL’lik iç borç servisi, 30 milyar TL iç borçlanma planlıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mayıs ayında 103.1 milyar TL’lik iç borç servisi, 85 milyar TL iç borçlanma planlıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran ayında 55,9 milyar TL’lik iç borç servisi,64 milyar TL iç borçlanma planlıyor
ABD'de Michigan Ünv. ay sonu güven endeksi Mart'ta: 62.0 (beklenti:63.2 önceki:63.4)
ABD'de Michigan Ünv. ay sonu beklenti endeksi Mart'ta: 59.2 (önceki:61.5)
ABD'de Michigan Ünv. ay sonu cari durum endeksi Mart'ta: 66.3 (önceki:66.4)
ABD'de Michigan Ünv. 12 aylık enflasyon beklentisi Mart'ta: %+3.6 (önceki:%+3.8)
ABD'de Michigan Ünv. 5 yıllık enflasyon beklentisi Mart'ta: %+2.9 (önceki:%+2.8)
Facebookta Paylaş