Yurt İçinde Enflasyon Verisi Takip Edilecek
Yurt içinde Ağustos ayının ilk haftasında Temmuz ayı enflasyon verisi ve şirketlerin açıklanacak 2.Çeyrek bilançoları ön plana çıkıyor.
Temmuz ayında TÜFE’nin medyan beklentilere göre aylık %2,57 ve yıllık %80,15 artış kaydetmesi bekleniyor. TÜİK verilerine göre enflasyon Haziran'da aylık bazda %4,95 yıllık bazda %78,62 artış kaydetmişti.
Yurt içinde bir diğer önemli gündem devam eden 2022 2.Çeyrek bilançolar olacak. 25 Temmuz’da başlayan bilanço döneminin ilk karnesi; Otomotiv ve Bankacılık sektörü medyan beklentileri aştı.
Bankacılık sektöründe ilk bilançolar Yapı Kredi, Akbank ve Garanti Bankası ile başladı. Açıklanan üç bankanın 2Ç22 net kar rakamları medyan beklentilere göre yukarı yönde %13 civarında pozitif sapma gösterdi. Net karları bir önceki çeyreğe göre ortalama %60 yıllık bazda ise %350-500 bandında artış gösterdi.
Otomotiv gurubunda ise Ford Otosan ve Tofaş 2Ç22’de net karları medyan piyasa beklentilerine göre yukarı yönde %15 pozitif sapma gösterdi. Ford Otosan’ın net karı bir önceki çeyreğe göre %32 yıllık bazda ise %270 arttı. Tofaş’ın ise bir önceki çeyreğe göre %66 yıllık bazda ise %270 artış gösterdi. 1-5 Ağustos haftasının ilk işlem gününde Aksigorta, TSKB ve Türk Traktör şirketlerinin 2.Çeyrek finansallarını açıklaması bekleniyor.
1-5 Ağustos haftasında ekonomik takvimde yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı ve ABD istihdam verisi ön plana çıkmaktadır. BoE Başkanı Andrew Bailey, Para Politikası Komitesi'nin Ağustos ayında yapacağı toplantıda enflasyon ile mücadelenin hızlandırılması çerçevesinde faizin 50 baz puan artırılmasını tartışacağını söylemesinin ardından beklentilerde artış yaşanmış olsada son haftada beklentiler bir miktar zayıfladı.
ABD tarım dışı istihdam verisinin önemi Powell’ın faiz artışlarının hızının gelen verilere ve ekonominin gelişen görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini vurgulaması ile arttı. ABD tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 250 bin artması bekleniyor. Mayıs ayında 372 bin artış göstermişti.
TCMB verilerine 18-22 Temmuz haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, -76,5 milyon $ net hisse senedi satışı gerçekleştirirken -4,2 milyon $ net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre, 18-22 Temmuz haftasında yurt içindeki yerleşik kişilerin TL mevduatları +59,10 milyar TL artarken YP mevduatları +0,74 milyar $ arttı. Yurt içi yerleşik kişilerin parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduatları yaklaşık -0,74 milyar $ azaldı. Değişim, gerçek kişilerin ağırlıklı olarak Dolar cinsinden mevduatlarındaki azalıştan kaynaklandı.
Küresel piyasalar haftayı pozitif seyirle tamamlamaya hazırlanıyor. BIST100 endeksi ise 2.Çeyrek bilançolarının başladığı haftada %2,5 civarında primli işlem görmektedir.
Beklentilere paralel gerçekleşen FED faiz kararının ardından küresel risk iştahının toparlandığı haftada ABD endeksleri haftayı %2-3 bandında pozitif seyirle kapatmaya hazırlanırken Avrupa endeksleri ise haftayı %1,5 civarında pozitif tamamlıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 18 bps düşüş ile 829 bps civarında tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primleri ise haftalık görünümde ortalama %5 civarında yükseliş gösterdi.
Türkiye gösterge tahvil faiz oranı haftayı %3,3 yükseliş ile %22,86 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri ise haftayı %2,24 yükseliş ile %17,82 seviyesinde tamamlamaya hazırlanıyor.
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde yükselişin genele yayılması dikkat çekiyor. Güçlü gelen otomotiv sektörü finansallarının ardından metal eşya makine sektörü %7,8 yükseliş ile ilk sırada yer aldı. Ticaret %7,6 Turizm %6,6 ve Elektrik %5,4 yükseliş ile metal eşya makine sektörünü takip etti.
Negatif tarafta ise %4 düşüş ile iletişim ve %2 gerileme ile metal ana sanayi yer aldı.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %60 iskontolu işlem görmektedir.
Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %2,5 civarında artış gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksinde %1 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %2 yükseldi (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %45 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %0,5 düşüş gösterirken gelişmekte olan ülkeler havacılık endeksi %1 yükseldi. BIST Ulaştırma endeksi ise %0,40 civarında yükseldi.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %2 yükseliş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %0,30 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %1 yükseliş kaydetti.
-Etilen/Nafta makasında tekrar düşüş gözlemleniyor. Makas 22 Temmuz haftasında 393 USD/Ton seviyesinden 353 USD/Ton seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta en çok Ruble %7,6 değer kaybederken, Brezilya Reali Dolar karşısında %5 değer kazandı. Türk Lirası ise haftalık görünümde Dolar karşısında %0,81 değer kaybıyla haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında gerileme devam ediyor. 22 Temmuz haftasında 1855 USD/Ton dan 1685 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor.
Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.burganyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.