Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Yurt İçinde Ekim Ayı Enflasyon Verisi Takip Edilecek
Yurt içinde 31 Ekim-4 Kasım haftasında Ekim ayı Enflasyon ve İmalat PMI verileri takip edilecek.
Ekim ayında enflasyonun medyan tahminlere göre aylık bazda %3,75 yıllık bazda ise %85,90 artış göstermesi bekleniyor. Eylül ayıda TÜİK verilerine göre enflasyon aylık bazda %4,78 ve yıllık bazda %83,45 artış kaydetmişti.

Türkiye İmalat PMI 2020 Mayıs ayından itibaren en düşük rakam hesaplanarak Eylül'de 46,9 ’a gerileme göstermişti. Türkiye İmalat PMI 2020 Mayıs ayında ise 40,9 olmuştu.
Yurt içinde 3Ç bilanço dönemi devam ediyor. Borsa İstanbul’da 3Ç bilanço dönemi konsolide olmayanlar için 31 Ekim, konsolide olanlar için ise 9 Kasım’da sona erecek. Bankalar için ise 21 Kasım’da sona erecek. 31 Ekim- 4 Kasım haftasında bilanço tarihleri ;
31 Ekim ; AGESA, CCOLA, KOZAA, KOZAL, YKBNK, SISE
1 Kasım ; ENJSA, KORDS, TSKB
2 Kasım ; AEFES, AKSA ,THYAO, FROTO
3 Kasım ; AYGAZ, MGROS, SAHOL, TCELL, TUPRS
4 Kasım ; KCHOL

Ekonomik takvimde 31 Ekim-4 Kasım haftasında yurt dışında ise FED faiz kararı, Euro Bölgesi TÜFE, ADP istihdam, ABD tarım dışı istihdam, ABD işsizlik, Küresel imalat dışı PMI verileri ve ECB, FED başkanlarının konuşmaları takip edilecek.

24-28 Ekim haftasında küresel piyasalarda ayrışmalar izlendi. ABD endekslerinde haftalık görünümde (Nasdaq endeksi hariç) %0,50-2 bandında yükseliş kaydederken Avrupa endeksleri %1,50 civarında geriledi. BIST100 endeksinde ise haftalık görünümde %0,75 civarında değer kaybı izleniyor.

Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 688 bps seviyesine gerilemenin ardından haftayı 679 bps seviyesinde tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde gerileme izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %15,36 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri ise haftayı %12,03 seviyesinde tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde ise %4 seviyesinin altında doğru düşüş izleniyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde spor endeksi %21,6 getiri ile ilk sırada yer aldı. Turizm %13,2, sigorta %6,2 ve tas toprak sektörü endeksi %6,2 getiri ile spor endeksini takip etti. Negatif tarafta ise bankacılık %5 gerileme göstererek ilk sırada yer aldı. Ticaret %3,8 ve iletişim %3 düşüş ile bankacılık endeksini takip etti.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna göre %55’ iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %1 düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi ise %3,10 yükseliş kaydetti. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %5 düşüş göstererek negatif yönde ayrıştı.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %2,10 yükseliş kaydederken gelişmekte olan ülkeler havacılık endeksi %5,1 yükseldi. BIST Ulaştırma endeksi ise yatay görünüm sergileyerek negatif ayrıştı.
MSCI Dünya endeksi %2,50 yükseliş kaydederken MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi %0,60 geriledi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %1,65 düşüş göstererek negatif yönde ayrıştı.

-Etilen/Nafta makasında tekrar gerileme izleniyor. Makas 21 Ekim haftasında 200 USD/Ton seviyesinden 134 USD/Ton seviyesine geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde gerileme devam ediyor. Demir cevheri 21 Ekim haftasını 678 CNY seviyesinde tamamlarken bu hafta düşüşü sürdürerek 632 CNY seviyesinde işlem görmektedir.

-USD karşısında haftalık performansta Brezilya Reali %3,43 ve Arjantin Peso’su %1,23 değer kaybetti. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı yatay tamamlıyor. Sterlin, Dolar karşısında haftayı %1,98 ve Japon Yeni %1 değer kazancı ile tamamlamaya hazırlanıyor.

-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında hafif gerileme izleniyor. ACN, 21 Ekim haftasında 1615 USD/Ton seviyesinden 1585 USD/Ton seviyesine doğru bir miktar geriledi.


 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN %1.41 GERİLEDİ (3878), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 36 MİLYAR 97 MİLYON TL OLDU
Japonya/Kishida: BOJ'un sürdürülebilir ve istikrarlı şekilde enflasyon hedefine rehberlik etmesini anlıyorum
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 13 baz puan artışla %2.11 seviyesine çıktı
Japon Maliye Bakanı : Hükümet, BOJ ile koordineli olarak döviz kur hareketlerini yakından izleyecek
Japonya Başbakanı: Hükümet kurda aşırı volatiliteye karşı uygun adımlar atmaya hazır
JAPON MALİYE BAKANI : İSTİKRARLI FON KAYNAKLARINI GÜVENCEYE ALMAK SAVUNMA BÜTÇESİNİ ARTTIRMAKİÇİN ÖNEMLİ
Japonya Başbakanı: Ekonomik tedbirleri bir an önce yerine getrimek için süratle ek bütçe hazırlayacağız
JAPON MALİYE BAKANI : GELECEKTE MALİ TEŞVİKTEN ÇIKIŞ STRATEJİSİNİ BELİRLEMEK ÖNEMLİ
Japonya Başbakanı: Paket ile hükümet Japonya'nın TÜFE'sini 1.2 puan veya daha fazla düşürmeyi hedefleyecek
Japonya Başbakanı: Japonya'nın, ABD ve Avrupa ülkelerinde görülen %10'luk bir enflasyon yaşamaması için adımlar atacağız
Japonya Maliye Bakanı: Yıl sonuna kadar ekstra bütçe çıkarmayı amaçlıyoruz
Facebookta Paylaş