Küresel Piyasalarda Resesyon Fiyatlamaları
Yurt içinde 20-24 Haziran haftasında yurt içerisinde TCMB faiz kararı ön plana çıkarken küresel piyasalarda resesyon beklentisinin yansımaları izlendi. TCMB 23 Haziranda gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliği gitmedi. PPK metninde ''cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı iyileşmelerin yanında enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.'' bölümleri ön plana çıkmaktadır.
Turizm Bakanlığı Mayıs ayı sınır verilerini yayımladı. Mayıs ayında yabancı ziyaretleri düşüş baz etkisi ile yıllık bazda %308 artarak 3,8 milyon kişi oldu. Ziyaretçi sayısı Nisan ayına göre ise %48 arttı. Mayıs ayında yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında Almanya, İngiltere ve Rusya ilk sıralarda yer aldı.
Konut sektöründe daralma devam ederken BDDK'dan kredi koşullarında sıkılaşma adımı atıldı. BDDK, 1. el konutlar için; konut değeri 2 milyon TL'nin altında olan konutlar için yüzde 90, konut değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 70, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için azami 3,5 milyon TL olarak belirledi. 10 milyon TL üzerinde olan konutlar için konut kredisi imkanı bulunmuyor.
Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz artırımları devam ediyor. Küresel sıkılaşma döngüsünde resesyon beklentilerinde ise artış gözlemleniyor. Bu beklentilerin başta emtialar olmak üzere fiyatlamalar üzerinde etkileri izleniyor. Brent petrolde hafta başından kayıp %3 seviyelerine ulaşırken değerli metallerde Bakır %6 Gümüş %3,5 geriledi. Altın yatay seyrederken paladyum pozitif ayrıştı. Gıda emtialarında ise başta Buğday, Mısır, ve Soya Fasulyesi olmak üzere hafta başından itibaren %5-10 bandında düşüş izleniyor. Demir cevherinde ise düşüş %10 seviyelerine ulaşırken çelik fiyatları hafta başından itibaren %5 geriledi.
BIST100 endeksinde haftalık görünümde küresel piyasalardan negatif yönde ayrışarak %1 civarında yükseliş ile haftayı tamamlamaya hazırlanıyor. ABD endeksleri haftayı %2,5-4 bandında Avrupa endeksleri ise DAX negatif yönde ayrışırken diğer endeksler %1-1,5 civarında primli haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 37 bps düşüş ile 790 bps civarında tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primleri ise haftalık görünümde ortalama %5 civarında yükseldi.
Türkiye gösterge tahvil faizi haftalık görünümde %3,4 düşüş ile %24,96 seviyesine gerilerken uzun vadeli tahvil getirileri %1 düşüş göstererek %19,50 seviyesine geriledi.
TCMB verilerine göre 13-17 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, 192,8 milyon USD net hisse senedi, 114,7 milyon USD net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. Yurt dışı yerleşik kişilerin, hisse senetlerinde son iki hafta devlet iç borçlanma senedi tarafında ise 9 hafta üst üste satıcı konumunda olduğu izleniyor.
TCMB verilerine göre, 13-17 Haziran haftasında yurt içindeki yerleşik kişilerin TL mevduatları 111,02 milyar TL artarken YP mevduatları 0,63 milyar USD azaldı.
27 Haziran - 1 Temmuz haftasında ekonomik takvimde yurt içinde ve yurt dışında PMI verileri takip edilecek. FED, ECB ve BoE başkanlarının hafta içerisinde gerçekleştireceği konuşmalar piyasaların seyri açından önemli olacaktır. 1 Temmuz'da ise Euro Bölgesinde gelecek TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE'nin yıllık bazda artışını sürdürerek %8,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul'da haftalık sektör görünümünde ana metal sanayide küresel resesyon etkilerinden kaynaklı düşüşün devam ettiği izleniyor. Ana metal sanayi haftalık görünümde %3 geriledi. Negatif ayrışan sektörler içerisinde bankacılık %2,7 ve madencilik %1,3 düşüş ile ana metal sanayiyi takip etti.
Pozitif tarafta ise %8,4 yükseliş ile kağıt basım yer alırken %6,6 ile aracı kurumlar ve % 3,7 yükseliş ile ulaştırma sektörü takip etti.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %35 iskontolu işlem görmektedir.
Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %1 civarında düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi %0,5 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %2,7 düşüş gösterdi. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %44 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya ve gelişmekte olan piyasalar havacılık endeksi haftalık görünümde %0,5-1 bandında düşüş kaydederek negatif görünüm sergiledi. BIST Ulaştırma endeksi ise %3,7 civarında yükselerek pozitif ayrıştı.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %2 yükseliş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %1 düştü. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %0,3 yükseldi.
-Etilen/Nafta makasında Nisan ayından süregelen düşüşün ardından toparlanma devam ediyor. Makas 585 USD/Ton seviyesinden 590 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-Türkiye spot HRC fiyatlarında ise geri çekilme devam ediyor. HRC fiyatları 760 USD'den 735 USD seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta en çok Ruble %5,6 değer kazanırken, Brezilya Reali %1,2 değer kaybederek ilk sırada yer aldı. Türk lirası ise USD karşısında %0,3 değer kaybetti.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan akrilonitil (ACN) fiyatlarında gerileme devam ediyor. 17 Haziran haftasında 2030 USD/Ton dan 2020 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor.
Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.burganyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.