Küresel Bankacılık Gelişmelerinin Etkileri Takip Edilecek
Yurt içinde 27-31 Mart haftasında ticaret dengesi, tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.
TCMB verilerine göre İmalat sanayi Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı Şubat ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 75,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayında kaydedilen bu oran 2021 Mart ayından bu yana en düşüş orana işaret ediyor.
13-17 Marta haftasında ise yurt içinde TCMB faiz kararı takip edildi. TCMB beklentilere paralel politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tuttu.
Ekonomik takvimde 27-31 Mart haftasında yurt dışında Euro Bölgesinde enflasyon ve işsizlik oranı ABD'de çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) ve büyüme verileri takip edilecek. İngiltere'de ise büyüme verisi ve Merkez Bankası başkanı Bailey konuşması takip edilecek.
13-17 Mart haftasında küresel piyasalarda yüksek oynaklık hakimdi. FED'in beklentilere paralel 25 baz puan arttırmasının ardından ABD endekslerinde yükseliş izlendi. Hazine bakanı Yellen'ın banka mevduatları konusunda kapsamlı sigorta sağlamayı düşünmediklerini ifade etmesi ABD endekslerinde tekrar satışlara neden oldu. SP500 ve Dow Jones haftalık görünümde sınırlı yükseliş gösterirken Nasdaq %1'in üzerinde yükseliş kaydetti. Avrupa endeksleri ise haftayı tamamlarken kazançlarını geri verdi. Bankacılık krizinin negatif fiyatlamalarının etkisiyle Avrupa endeksleri haftayı yatay tamamlamaya hazırlanıyor. Borsa İstanbul'da ise küresel bankacılık krizinin fiyatlamalar üzerinde etkileri izleniyor. Borsa İstanbul haftalık performansta %2 kayıp izleniyor.
FED faiz kararının ardından emtia cephesinde ise yükseliş devam etti. Ons altın tekrar 2.000 USD seviyelerini test etti. Gümüş ve bakır haftalık görünümde %3 yükseliş kaydetti. Brent petrol ise 70 USD seviyelerinden tekrar yukarı yönde toparlanma gösterdi.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi yatay seyrederek 548 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise yükseliş izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %14,90 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %12,10 seviyesinde tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise haftanın son işlem gününde %3,30 seviyelerine geriledi.
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul'da haftalık sektörel görünümde finansal kiralama, madencilik, spor ve tekstil deri pozitif yönde ayrıştı. Haftalık performansta negatif görünüm sergileyen sektörler ise sırasıyla aracı kurumlar, menkul kıymet y.o, taş toprak ve gıda içecek oldu.
Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %1,27 yükseliş izlenirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %2,38 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %2,47 geriledi.
Bloomberg dünya havacılık endeksinde haftalık görünümde %1,23 geriledi. Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi ise haftalık görünümde %1,13 yükseliş kaydetti. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %0,20 düşüş gösterdi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi %2,75 yükseliş kaydederken MSCI Dünya endeksi %1,53 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %2,73 geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevheri hafif gerileyerek haftayı 899 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında toparlanma devam ediyor. Makas 17 Mart haftasında 361 USD/Ton seviyesinden 402 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-USD karşısında haftalık performansta Arjantin Peso'su %1,14 kayıpla ilk sırada yer alırken Dolar karışında Japon Yeni %1,16 değer kazandı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı %0,27 sınırlı değer kaybıyla kapatıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir devam ediyor. ACN, 17 Mart haftası 1455 USD/Ton seviyesinde tamamladı.
Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.burganyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.