Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Haftaya Yurt İçinde Ticaret Dengesi Takip Edilecek
Yurt içinde 26-30 Eylül haftasında önemli bir veri akışı bulunmazken reel sektör güven endeksi, kapasite kullanımı, ekonomik güven endeksi ve ticaret dengesi verileri takip edilecek.
Kapasite kullanım oranı Ağustos’ta bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak yüzde %76,7 seviyesinde gerçekleşti. KKO Ağustos’ta son bir yılın en düşüş seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %147,0 artarak 4 milyar 329 milyon dolardan, 10 milyar 690 milyon dolara yükseldi. İhracat Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,4 artarak 18 milyar 551 milyon dolar, ithalat %41,4 artarak 29 milyar 240 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Temmuz ayında %79,1 iken, 2022 Temmuz ayında %63,4'e geriledi.

Ekonomik takvimde 26-30 Eylül haftasında yurt dışında ise FED ve ECB başkanlarının konuşmaları, Euro bölgesi enflasyon verisi ve ABD çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) verileri takip edilecek. ECB başkanı Lagarde’ın Ekim ayında gerçekleşecek ECB toplantısı öncesinde yapacağı yönlendirmeler piyasaların odağında olacak. FED başkanı Powell’ın ise agresif faiz artışlarının devam ettiği dönemde piyasaya vereceği ek mesajlar takip edilecek. Euro Bölgesinde Ağustos ayında enflasyonun yıllık bazda %9,7 artması bekleniyor. Temmuz ayında artış %9,1 olarak gerçekleşmişti. FED’in enflasyonda gösterge olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim giderlerinin (PCE) ise Ağustos’ta aylık %0,5 yıllık bazda ise %4,8 artış göstermesi bekleniyor. Temmuz ayında artış %4,6 olarak gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul haftayı küresel piyasalara paralel negatif tamamlamaya hazırlanıyor. FED faiz artışının gerçekleştiği haftada ABD endeksleri ve Avrupa endeksleri haftayı %3-4 bandında satıcılı tamamlıyor. BIST100 endeksi gördüğü 3715 puanı test ederek zirve yenilediği haftaya gelen satışların adından zirve seviyeden %10 geriledi. tazeledi. Haftalık performansta ise BIST100 endeksi %5 düşüş kaydetti. ABD endeksleri ve Avrupa endeksleri ise haftalık görünümde %3-5 bandında düşüş ile tamamlıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 34 bps yükseliş ile 779 bps seviyesinde tamamlarken gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde yükseliş izlendi. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %13,99 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri ise haftayı %11,61 seviyesinde tamamlıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık bazda sektörel görünümünde bankacılık endeksinde yaşanan negatif seyir devam etti. Bankacılık endeksi haftalık görünümde %11,8 düşüş kaydetti. Gayrimenkul Y.O %9,28 ve sigortacılık %6,47 düşüş ile bankacılık endeksini takip etti.
Elektrik sektörü %12 yükseliş kaydederek güçlü pozitif ayrıştı. Aracı kurumlar %5,2 ve tekstil deri %4 yükseliş kaydederek elektrik sektörünü takip etti.

MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna göre %75’ iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %1,4 düşüş kaydederken MSCI Dünya bankacılık endeksi %3,4 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %11 geriledi. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %100’ün üzerinde pozitif yönde ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %4,75 ve gelişmekte olan ülkeler havacılık endeksi %8,3 düşüş gösterdi. BIST Ulaştırma endeksi ise %3,3 civarında düşüş kaydetti.
MSCI Dünya endeksi %3,1 düşüş kaydederken MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi %2,2 civarında geriledi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %3 düşüş gösterdi.

-Etilen/Nafta makasında toparlanma izleniyor. Makas 16 Eylül haftasında 232 USD/Ton seviyesinden 152 USD/Ton seviyesine geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevheri geçtiğimiz haftayı 715 CNY seviyesinde tamamlamıştı. Demir Cevheri bir miktar yükseliş kaydederek haftayı 721 CNY seviyesinden tamamladı.

-USD karşısında haftalık performansta Sterlin %3,15 ve Çin Yuan’i %1,97 değer kaybetti. Türk Lirası, Dolar karşısında haftayı %0,86 değer kaybı ile tamamlıyor. Ruble ise Dolar karşısında haftayı %5,5 değer kazancı ile tamamlamaya hazırlanıyor.

-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 49 Eylül haftasını1685 USD/Ton seviyesinde tamamladı.

 

 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi düşüş yönüne döndü, son işlem 1 baz puan azalışla %1.97
Fransa Cumhurbaşkanlığı: Biz ve uluslararası ortaklarımız bu piyasalarda Ukrayna'daki çatışmaya bağlı gerilimleri azaltmak için derhal harekete geçeceğiz
Fransa Cumhurbaşkanlığı: Fransa, diğer uluslararası kuruluşlarla birlikte, Ukrayna gerginliği nedeniyle kırılgan hale gelen ülkelerin gübre ve diğer kritik girdilere erişimi desteklemek için yeni plan başlattı
İngiltere NIESR, BOE faizlerinin 2023 yılı üçüncü çeyreğinde %5.0 ile zirve yapmasını bekliyor
Çavuşoğlu: (ABD ile F16 görüşmeleri) Elimizi kolumuzu bağlayacak bir anlaşma içinde olmayız - TRT Haber
İngiltere/nıesr: Yıllık gsyih büyümesinin 2023-24'te %2 civarında olması bekleniyor
İngiltere/NIESR: İngiltere'de bütçe açığının gsyih'ye oranının 2022-23'te yaklaşık %8'e yükselmesi bekleniyor
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD ve NATO ile açık çatışma bizim çıkarımıza değil - Tass
Facebookta Paylaş