Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Haftaya Bakış
Yurt içinde 15-19 Mayıs haftasında ekonomik takvimde önemli bir veri akışı bulunmazken bütçe dengesi ve konut verileri takip edilecek.
Yurt içinde 8-12 Mayıs’ta cari denge ve sanayi üretimi verileri ön plana çıktı. Borsa İstanbul’da ise 1Ç 2023 bilanço dönemi 10 Mayıs’ta konsolide olan şirketler için sona erdi. TCMB verilerine göre cari açık Mart ayında 5,3 milyar dolar olan beklentilerin altında 4,48 milyar dolar oldu. Cari açık Şubat ayında 8,8 milyar dolar olmuştu. Şubat ayına görece cari açıkta Mart ayında iyileşme izlendi. 12 aylık cari açık ise 54,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Altın ve enerji hariç cari denge ise 1,37 milyar dolar fazla verdi. Mart döneminde net hata noksan kaleminde 2,44 milyar dolarlık çıkış izlendi.
Sanayi üretiminde Mart ayında deprem felaketi sonrasında aylık bazda toparlanma gösterirken yıllık bazda zayıf seyretti. TÜİK verilerine göre, aylık bazda sanayi üretiminde yüzde 5,5'lik artış kaydedilirken yıllık bazda yüzde 0,1 daraldı.
Borsa İstanbul’da 2023 1Ç’de banka dışı şirketlerin net karı yıllık bazda ortalama %40 arttı. Bankaların ise net karı yıllık bazda ortalama %60 artış gösterdi.
Ekonomik takvimde 15-19 Mayıs haftasında yurt dışında Euro Bölgesinde TÜFE, GSYIH, Sanayi Üretimi, ABD’de perakende satışlar, konut verileri, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve FED başkanı Powell’ın konuşmaları takip edilecek. Çin’de ise sanayi üretimi takip edilecek.
ABD TÜFE verisinin ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artışının takip edileceği 1-5 Mayıs haftasında küresel piyasalarda karışık/sınırlı negatif seyir izlendi. ABD’de beklentilere paralel yüzde 4,9 seviyesine gerileyen enflasyon verisinin izlendiği haftada ABD endekslerinde karışık görünüm ve ayrışmalar izlendi. Avrupa endekslerinde negatif seyir izlendi. Borsa İstanbul ise 1.Çeyrek bilanço döneminin sona erdiği ve genel seçimlerin olduğu haftayı son günlerde gelen alımların etkisi ile haftalık performansta %10 civarında yükseliş kaydetti.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 68 baz puan düşüş ile 484 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise yatay seyir izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %19,05 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %13,89 seviyesinde haftayı tamamlıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektörel görünümde bankacılık endeksi güçlü ayrışarak %28,06 yükseliş kaydetti. Mali sektör %15,38, gıda içecek %11,62 ve holding %11,38 yükseliş kaydederek bankacılık endeksini takip etti. Spor %4,70 inşaat %0,79 ve tekstil %0,54 düşüş göstererek negatif ayrışan sektörler oldu.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %0,80 düşüş izlenirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %0,25 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %28,06 yükseliş kaydetti.
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %1,27 düşüş izlenirken Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi %1,43 yükseldi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %5,56 yükseldi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde haftalık performansta %0,25 düşüş izlenirken MSCI Dünya endeksi %0,40 geriledi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %13,25 yükseliş kaydetti.

-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevherinde gerilemenin ardından yatay seyir izleniyor. Demir cevheri haftayı 831,5 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında yatay seyir izleniyor. Makas 5 Mayıs haftasında 358,2 USD/Ton seviyesinden 368,2 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-USD karşısında haftalık performansta Afrika Randı %4,51 kayıpla ilk sırada yer alırken Dolar karışında Rus Rublesi %0,49 değer kazandı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı %0,63 değer kaybıyla tamamlıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında tekrar gerileme izleniyor. ACN, 5 Mayıs haftasında 1510 USD/Ton seviyesinden 1445 USD/Ton seviyesine geriledi.

 
 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fitch: Mütevazı ve kademeli bir faiz artışı, özellikle makro ve finansal istikrar risklerinde bir azalmaya yol açarsa, genel olarak pozitif olabilir
Fitch: Ancak, kredi sıkışıklığına yol açan büyük ve hızlı bir faiz artışı, aktif kalitesinde önemli bozulmalara neden olabilir
Fitch: Türk bankaları kademeli bir faiz artışı için iyi bir pozisyona sahip
Fitch: Bankalar, kademeli bir faiz artışından kaynaklanabilecek aktif kalitesindeki orta dereceli bozulmayı absorbe etmek için yeterli tamponlara sahip
Fitch: Türkiye'de para politikasının sıkılaştırılması durumunda faiz artışının Türk bankaları üzerindeki etkisi özellikle böyle bir artışın büyüklüğüne ve hızına bağlı olacak
Rusya Merkez Bankası: Cari işlemler fazlası Ocak-Nisan döneminde 22.6 milyar dolar
Rusya Merkez Bankası: Dış ticaret fazlası Mart'ta 12.25 milyar dolar
Facebookta Paylaş