Grafiklerle haftaya bakış (Burgan Yatırım)

Haftanın Gündemi : Enflasyon ve Cari Denge
Yurt içinde 4-8 Temmuz haftasında ekonomik takvimde Haziran ayı TÜFE ve Mayıs ayı cari denge ön plana çıkmaktadır.
TÜİK verilerine göre Mayıs ayında yıllık tüketici enflasyonu %73,50 olarak açıklanmıştı. Aylık bazda artış ise %2,98 olarak kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan 19 katılımcının medyan beklentisi Haziran ayında TÜFE’nin aylık %5,2, yıllık %79 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde şekil alıyor.
TCMB verilerine göre Nisan ayında cari işlemler dengesi beklentilerin altında 2,74 milyar dolar açık vermişti. Bu hafta açıklanacak olan Mayıs ayı cari dengenin ortalama katılımcı beklentileri 6,73 milyar dolar açık verilmesi yönünde şekil alıyor.
Yurt dışında ise FED FOMC toplantı tutanakları ve ABD tarım dışı istihdam verisi ön plana çıkmaktadır. Tarım dışı istihdamın Haziran ayında 250 bin gelmesi bekleniyor. İstihdam Mayıs ayında 390 bin açıklanmıştı.
27 Haziran - 1Temmuz haftasında ise BDDK kararları ön plana çıktı. BDDK tarafından yayımlanan kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin %10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak. YP nakdi varlıklar kapsamına, şirketlerin altın da dahil olmak üzere efektif dövizleri ile bankalardaki YP mevduatları dahil olacak.
BDDK verilerine göre bankacılık sektörü Mayıs ayında net karı yıllık bazda %742 artışla 33,9 milyar liraya çıktı. Sektörün yılın ilk beş ayında elde ettiği net kar ise geçen yılın aynı dönemine göre %400’ün üzerinde artarak 132,1 milyar TL’ye ulaştı. Yabancı özel bankalarda aylık bazda yükseliş devam ederken yerli özel bankalarda bir önceki aya göre düşüş gözlemlendi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI, Haziran'da 48,1’e gerileyerek imalat sektöründe yavaşlamanın devam ettiğine işaret etti. Ankete göre yeni siparişler, üretim ve satın alma faaliyetleri ivme kaybederken anketin başlıca olumlu gelişmesi istihdamda devam eden artış oldu. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında enflasyon yüksek seyrini sürdürdü. Sektörel görünümde ise giyim ve deri ürünleri, kara ve deniz taşıtları eşik değerin üzerinde seyreden sektörler oldu.
Küresel piyasalarda resesyon beklentilerinin artmasının etkisiyle negatif görünüm izlendi. BIST100 endeksi haftalık görünümde negatif performans göstererek %4 civarında düşüş ile haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.
ABD endeksleri haftayı %2,5-5 bandında Avrupa endeksleri ise %2,5-3 civarında düşüş ile tamamlamaya hazırlanıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 46 bps yükseliş ile 831 bps civarında tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primleri ise haftalık görünümde ortalama %10 civarında yükseliş gösterdi.
Türkiye gösterge tahvil faizi haftalık görünümde %1,6 düşüş ile %24,48 seviyesine gerilerken uzun vadeli tahvil getirileri %1 düşüş göstererek %19,37 seviyesine geriledi.
TCMB verilerine göre 20-24 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, 98,4 milyon dolar net hisse senedi, 57,7 milyon dolar net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi.
TCMB verilerine göre, 20-24 Haziran haftasında yurt içindeki yerleşik kişilerin TL mevduatları 24,59 milyar TL artarken YP mevduatları+0,94 milyar dolar arttı.
 
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde menkul kıymet y.o ve gayrimenkul y.o sektörleri pozitif ayrışarak %1 civarında yükseliş kaydetti. Negatif tarafta ise BDDK kararlarının ardından bankacılık sektörü %7 düşüş kaydederek ilk sırada yer aldı.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %35 iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %2 civarında düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi %1 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %7 düşüş gösterdi. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %35 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya havacılık endeksi %1 civarında düşüş kaydederken gelişmekte olan piyasalar havacılık endeksi haftalık görünümde %4,5 bandında düşüş kaydetti. BIST Ulaştırma endeksi ise %2 civarında geriledi.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %2 düşüş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %1 düştü. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %7 geriledi.

-Etilen/Nafta makasında tekrar düşüş gözlemleniyor. Makas 590 USD/Ton seviyesinden 524 USD/Ton seviyesine geriledi.
-Türkiye spot HRC fiyatlarında ise geri çekilme devam ediyor. HRC fiyatları 735 USD’den 685 USD seviyesine geriledi.

-USD karşısında haftalık performansta en çok Euro %1,13 değer kazanırken, Afrika Rand’ı %3,8 değer kaybederek ilk sırada yer aldı. Türk lirası ise USD karşısında %0,8 değer kazandı.

-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan akrilonitil (ACN) fiyatlarında gerileme devam ediyor. 17 Haziran haftasında 2020 USD/Ton dan 1960 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor.

 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'nin 5 ve 10 yıllık Enflasyon Korumalı Hazine Tahvillerinde (TIPS) başa baş enflasyon oranı Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi
İtalya'nın 10 yılllık tahvil faizi %3.185 ile 1 ayın en düşük seviyesine geriledi
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %2.895 ile 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi
brezilya'da imalat PMI haziran'da 54.1 (önceki: 54.2)
Çin Merkez Bankası: Bu projeleri finanse etmek için 300 milyar yuan tutarında finansman bonosu ihraç edeceğiz
Çin Merkez Bankası: Finansal politika araçları, altyapı ve teknoloji inovasyonu dahil alanlara yatırım yapacağız
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 7.5 baz puan düşüşle %1.293 seviyesine geriledi
İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi 14 baz puan düşüşle %3.25 seviyesine geriledi
Facebookta Paylaş