Global: Yıl sonuna doğru (AK Yatırım)

Çin Haziran dış ticaret dengesi global ekonominin gidişatı için önemli sinyaller vermeye devam ediyor. Haziran ayında %11,3 (yıllık) artan (2018 1Y ortalaması %12,8) ihracat, %14,1 artan ithalat (Mayıs %26, 1.yarı ortalaması %19,9) dış ticaret fazlasının 41.2 milyar dolara (önceki 24.9) ulaşmasına neden oldu. Burada önemli birkaç sonucu incelersek:

- 1.yarıyılda oluşan ihracat ve ithalat artışları 2017 birinci yarıyıl performansının üzerinde gerçekleşti.
- ABD ile olan ticaret fazlası 29 milyar dolara ulaştı ki bu rakam Trump’ın keskin politikalarını destekler nitelikte. Trump Çin’e yüklenmeye devam edecektir. (S&P500 long/Shenzen-Nikkei-Dax short)
- İthalat artışındaki belirgin yavaşlama ise önümüzdeki dönem Çin ekonomisinde iç talebin daralacağına işaret ediyor.
- Çin ihracat ve ithalatçı şirketleri, 6 Temmuz’da devreye giren gümrük vergileri öncesinde önemli ölçüde sipariş yollamış/çekmiş görünüyorlar. Yılın ikinci yarısında ihracat artışında daralma göreceğiz. Yuan’daki değer kaybı ise siparişlerin uzun vadeli olması nedeniyle, etkisini ancak önümüzdeki sene gösterebilir. İthalat tarafında ise Çin’in ABD’den yaptığı otomobil ithalatı üzerindeki vergileri 1 Temmuz tarihinden itibaren azaltması nedeniyle aynı ölçüde daralma görülmeyebilir. Bu nedenle yılın ikinci yarısında daha düşük ticaret fazlası veren bir Çin görebiliriz. Bu da Yuan’da ilave bir değer kaybı anlamına gelebilir (ABD bu duruma G20’de izin verecek mi?)
- Çin’in zorunlu karşılık oranlarını indirerek ekonomiye destek vermesi Yuan değer kaybını tetiklemeye devam edebilir.
- Yılın ikinci yarısında global büyümede yavaşlama dönemine girilebilir.

Çin ticaret dengesi yanında ABD enflasyon verileri de önemli detaylar içeriyordu. Çekirdek enflasyon yıllık olarak %2,3’e ulaşırken, önümüzdeki dönemde tüketimdeki hızlı artışın sürdürülebilir olmaması ve vergi reformunun etkisinin azalmasıyla enflasyonda yatay seyir izlenebilir. Diğer bir deyişle ikkinci çeyrekte %3,1 büyüme potansiyeline ulaşabilecek olan ABD ekonomisinde aynı hızda büyümeyi sürdürmek kolay olmayacak. Bu nedenle önümüzdeki birkaç aylık sürede Euro/Dolar paritesinde 1,19-1,20, ons altında 1280 dolar hareketi mümkün olabilir. ABD 10 yıl vadeli faiz oranları bir süre daha %2,5-%2,8 aralığında kalabilir. Ancak Fed öncü enflasyon göstergelerinden de takip edileceği gibi 2019 yılı ilk çeyreğinden itibaren dolarda yeniden güçlenme ABD faiz oranlarında %3,5 hareketini görebiliriz.

Türkiye tarafında ise Ticaret Bakanlığı Haziran ayı öncü verilerine göre yaklaşık olarak %8 daralan dış ticaret açığı, özel sektörün yılın geri kalan kısmında kredi geri ödemelerinin Ekim ayına yoğunlaşmış olması (toplam 9 milyar dolar, finansal kesim dışı 2 milyar dolar), yukarıda bahsettiğim nedenlerle global dolar talebinin önümüzdeki birkaç ay azalması beklentisi, TL pozitif etmenler. Burada kurlar ve faizler tarafında 3 Ağustos tarihinde yayımlanacak Temmuz ayı enflasyonu önemli olacak..

Önümüzdeki hafta, ABD tarafında bilanço sezonu devam ederken, Pazartesi günü yayımlanacak Haziran ayı perakende satışlar, Salı günü Fed Başkanı Powell’ın Senato’ya yapacağı sunum, Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığı’nın AB’den yapılan otomobil ithalatına ilişkin soruşturma süreci önemli olacak. Yurtiçinde ise bütçe verileri, sanayi üretimi ve TCMB enflasyon beklentisi anketi önemli olacak.


Bugün - Fitch Türkiye gözden geçirmesi
19 Temmuz - ABD Avrupa’dan yaptığı otomobil ithalatının vergilendirilmesi konusunda soruşturma başlatıyor
22 Temmuz - G20 Maliye Bakanları ve MB Başkanları toplantısı
24 Temmuz - TCMB kararı
26 Temmuz - ECB kararı
1 Ağustos - Fed kararı
3 Ağustos - Temmuz ayı enflasyonu


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketlerri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş