Global, Varyant ve politika belirleme zorluğu(Tera Yatırım )


https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/301120211238

Global: Varyant ve politika belirleme zorluğu…

Covid’in Omicron varyantına ilişkin daha fazla vaka görüldükçe endişeler de artıyor. Yayılma aşamasındaki varyantın epidemik etkisinin ne boyutta olacağına dair ise elde halen yeterince analiz ve veri bulunmamaktadır. Semptomların derecesi, bulaşıcılık ve mortalite gibi faktörlerden henüz tam olarak emin değiliz, ancak Moderna’nın son açıklaması bu konuda biraz daha endişeye neden olabilir. Moderna, yeni varyanta karşı mevcut aşıların daha az etkili olabileceğini söyledi. Aşıların güncellenmesi gerekliliğine dair veya virüs yayılım hızına, boyutuna bağlı olarak derin kısıtlama önlemlerini akla getirebilecek doğrultuda bir açıklama olduğundan, mevcut duruma halen temkinli yaklaşmak gerekiyor.

Şu anda birçok ülke yeni varyantın ülkelerinde yayılmasını engellemek amacıyla seyahat kısıtları getiriyor veya sınırlarını yabancılara kapatıyor. Japonya ve İsrail sınırlarını dışarıdan seyahat eden yolculara kapattı. Birçok ülke Güney Afrika ve Botsvana başta olmak üzere birkaç Afrika ülkesinden seyahatleri kısıtlamış durumda. İngiltere, Hong Kong, Kanada, Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika, Avustralya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İskoçya gibi ülkeler yeni varyantın tek tük görüldüğü ülkeler. Bunlar tespit edilenler olduğu için, yeni varyant tam olarak ne zamandan beri etkin ve nerelerde yayılıyor, tam bilinmiyor. DSÖ de yeni durumun ciddiyetini anlamak için analiz yapma aşamasında ve bununla alakalı yeni bulgular daha sağlıklı sonuç verebilecektir. Şimdilik pozitif değerlendirebileceğimiz; yeni varyantın semptomlarının şu ana kadar hafif seyrettiği yönündeki açıklama.

Bu aşamada, Omicron varyantının ekonomik etkilerini kapanma veya tedarik sıkıntıları üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Kapanma veya seyahat önlemlerinin ekonomik aktivite, ticaret, mal tedariki, istihdam ve üretim konusundaki kısıtlayıcı etkileri daha yavaş büyüme risklerini artırırken; talep dengesi ve ürün maliyetleri üzerindeki ters eğilimli fiyat etkileri de enflasyon belirsizliğini artırmaktadır. Biden henüz tam kapanmanın olası olmadığına yönelik açıklamasıyla bunu masa dışında tutuyor görünüyor. Powell ise, para politikasıyla tam ilişkilendirmedi, ancak yeni varyantın belirsizlik yarattığını söyledi. Bu nedenle piyasa açıkçası Fed’in Haziran’da faiz artırabileceğine dair beklentisini tekrar geri kaydırdı ve Eylül 2022’den öncesi şu aşamada erken olarak değerlendiriliyor. Elde yeni deliller var, dolayısıyla planlamada perspektif biraz değişebilir.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PUTİN: ÇİN'E KARŞI AUKUS İTTİFAKI BÖLGESEL GERİLİMLER YARATIYOR
BREZİLYA'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE FAZLASI EKİM'DE: 35.4 MYR REAL (ÖNCEKİ:+12.9 MYR)
PUTİN: YENİDEN SEÇİMLERE KATILMAYA HAKKIM VAR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 12,9387 Satış: 12,9620 Euro Alış: 14,6798 Satış: 14,7062
PUTİN: DEVLET BAŞKANLIĞI YARIŞINA KATILIP KATILMAYAYA KARAR VERMEDİM
PUTİN: RUSYA'NIN KALKINMA PLANLARINI UYGULAMAK İSTİYORUM
G. AFRİKA'DA BÜTÇE DENGESİ EKİM'DE: -36.9 MYR RAND (ÖNCEKİ:-49.7 MYR)
PUTİN: RUSYA DAHA FAZLA PARA BASMAYACAK
GÜNEY AFRİKA'DA EKİM'DE İHRACAT AYLIK %-5.7, İTHALAT AYLIK %-4.9
Facebookta Paylaş