Global; Rusya, düşman devletlerden gaz ödemelerini ruble bazında isteyecek (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/240320220712

Global: Rusya, düşman devletlerden gaz ödemelerini ruble bazında isteyecek…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Interfax'a göre, Rusya'nın "düşmanca" olarak nitelendirdiği ülkelerden Rus gazı için ruble olarak ödeme yapmasını talep edecek. Buna göre; Merkez bankasına, hükümete Rus gazı için ruble ödeme planını bir hafta içinde belirleme emri verilirken, Rusya, sözleşmeli miktarları tedarik etmeye devam edecek, sadece ödeme para birimini değiştirecek. Rusya’nın dost olmayan ülkeler listesine ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri dahildir.

Rusya’nın ödemeleri ruble cinsinden istemesi, aynı zamanda mecburi kaldığı “rubleizasyon” ile alakalı bir durum ki; Merkez bankası döviz varlıklarına erişemeyen ve elindeki altını da yabancı alıcılara yaptırımlardan dolayı satamayan bir ülke olarak döviz yaratma konusunda hareket alanı yok. Buna ek olarak, krizin başladığı ve yaptırımlar kaynaklı finansal oynaklıkların yoğun olduğu dönemde Rusya belli oranda sermaye kontrolleri de getirmişti (ihracatçı firmaların %80 oranında rubleye dönme zorunluluğu, Rusya dışındaki hesaplara döviz yatırma yasağı gibi). Rusya eğer ödemeleri ruble olarak talep edecekse, AB’nin elinde ruble alma şartı gibi bir dayatmayı da teknik olarak yapmış oluyor. SWIFT yasağı transferleri zorlaştırmış durumda ve direkt enerji piyasasını konu alır ve Rus bankalarına enerji ödemelerini bloke ederse iş boyut değiştirecektir.

Normal şartlarda petrol arttıkça Rusya’nın gelirleri artıyor ve rezerv birikimine olanak veriyordu. Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina’nın 2014 sonrası rezerv yönetiminde 600 milyar dolar üzerine olan birikimi sağlayan olgu da 2015-2020 arasındaki petrol toparlanmasıydı. Sonrasında Covid ile talep şoku geldi ve fiyatlar bir daha dip yaptı. Pandemiden sonra ise toparlanan piyasa ve sıkışan arz fiyatları önce normalize etti, sonra yükseltti, şimdi ise savaş ve ambargolar nedeniyle fiyatlar yüksek seviyelerde. Ruble ise artık oynak bir kur haline gelmiş durumda ve yaptırımlar nedeniyle konvertibl bir kur olmaktan da çıktı. Ruble bazında enerji ödemeleri, petroruble olgusuna vesile olur mu bilinmez. Ancak bu piyasadaki dolar ağırlığını azaltacak, çok yeni bir başka adım atılmıştı: Suudi Arabistan’ın Çin’e yuan bazlı petrol satması..

İş Gazprom’un sağladığı doğalgazdan açılmışken, petrol ve gaz bağımlılığı konusunda ABD’nin Avrupa’ya bazı çözümler sunması beklenen toplantıdan muhtemelen Cuma’ya kadar bazı kararlar çıkacak. Bazı haberlere göre, Biden yönetimi ve Avrupa Birliği, Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bir anlaşmaya yakın. Planın Avrupa’ya Amerikan doğalgazı, LNG ve hidrojen tedarikini artırmayı amaçladığı sanılıyor. Ancak teknik olarak ABD'nin AB'ye belirli miktarlarda gaz tedarikini garanti etmesi konusu karmaşık, aynı zamanda limanda bekletme ve nakliye maliyetleri de anlaşmanın fiyatlandırma aşamasını önemli hale getiriyor. Talebin hafiflemesi fiyatı soğutmayacaktır, çünkü Avrupa’nın ihtiyacı olan doğalgaz daha çok son kullanım ile alakalı değil, sanayi üretimi ile alakalı. Tüm bu şartlar altında, Rus petrolünün ve gazının ithalatının yasaklanması durumunda oluşacak açığın telafi edilmesi konusu kritik. Realize olmuş bir arz açığı, fiyatları yükseltecektir.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN TİCARET BAKANLIĞI: MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA İKİLİ TİCARET İLİŞKİLERİNİN NORMALE DÖNMESİNİN İLERLETİLMESİNİ UMUYORUZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: PUTİN, KIRMIZI ÇİZGİYİ HALİHAZIRDA GEÇTİ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: PUTİN'İN ALTIN REZERVLERİNİ KULLANMASINI DURDURMAKTAN DAHA FAZLASINI YAPABİLİR MİYİZ?
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: PUTİN'İN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTTIRACAĞIZ
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.6 DÜŞÜŞLE 3250,26 PUANDAN KAPANDI
ALMAN FDP, YEŞİLLER VE SPD LİDERLERİ İKİNCİ ENERJİ RAHATLATMA PAKETİNDE ANLAŞTI -KOALİSYON ORTAKLARI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 60100,8 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 118151,2 milyon TL
TCMB 2 HAFTA VADELİ 650 MİLYON DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
FİNANSAL HİZMETLER GÜVEN ENDEKSİ MART AYINDA: 165.3 (ÖNCEKİ AY: 173.4 ) - TCMB
Facebookta Paylaş