Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

Draghi, temkinli duruşun sürdüğünü yineledi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, dün Madrid'de düzenlenen bir panelde konuştu. Draghi, makro ekonomik ortamın iyileştiğini, ancak buna rağmen Avrupa Merkez Bankasının temkinli kalmaya devam ettiğini ifade etti. Para politikasından sapmak için bir neden olmadığını dile getiren Draghi, negatif faiz oranlarına da değindi ve "Enflasyonun hedefimize dönmesini sağlamak için alışılmadık politika araçlarını sunduğumuzda, bu yeni enstrümanların geleneksel enstrümanlara kıyasla daha belirgin yan etkilere neden olabileceğinin farkındaydık." ifadelerini kullandı. Draghi, bu yan etkilerin kontrol altında tutulmaya devam edildiğini ifade etti. Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın da sağlamlaşmasıyla Merkez Bankası geleneksel olmayan teşvik politikalarına dair yol haritasını tartışmaya hazırlanıyor. Ancak yine de, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeye devam ediyor olması, Draghi’nin parasal genişlemenin bitmesine yönelik oldukça tutucu ve temkinli bir tavır takınıyor olması ve Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeyi miktarı düşürerek 2018’e uzatabileceği ihtimali de euronun aşağı yönlü potansiyeli oluğunun altını çiziyor. Avrupa Merkez Bankası bir sonraki para politikası kararını 8 Haziran'da açıklayacak. Euro Bölgesi'ne dair ekonomik tahminler de bu toplantıda yayımlanacak.
FOMC üyeleri ABD ekonomisinin gidişatından umulu
Fed'in 2-3 Mayıs'ta düzenlediği toplantı tutanaklarında, çoğu Fed yetkilisi, parasal sıkılaşmanın "yakın" bir zamanda yapılmasının uygun olabileceğini belirtti. FOMC yetkilileri, ekonomideki yavaşlamanın geçici olduğuna inanıyor ve buna dair daha çok kanıt beklemenin mantıklı olacağını düşünüyor. Bunun yanı sıra, Fed yetkilileri kademeli sıkılaşmayı uygun bulmaya devam ediyor. Çoğu Fed yetkilisi, enflasyon verisinin geçici faktörleri yansıttığını bildirirken, birkaç Fed yetkilisi, enflasyon hedefine ulaşma sürecinin yavaşladığına ilişkin endişe duyduğunu belirtti. Tutanaklarda enflasyon konusunda endiişe duyulduğunun ifade edilmesi ile birlikte dolar endeksinin sert bir şekilde değer kaybettiğini gördük. Bunun yanı sıra Mayıs ayı tutanaklarında, yeniden yapılacak yatırımların kademeli olarak yürürlükten kaldırılma planının taslağı oluşturuldu. Neredeyse bütün Fed yetkilileri, 2017 yılı içerisinde varlıkları azaltmaya başlamaktan yana. Çoğu Fed yetkilisi küresel risklerin daha da azalacağını öngördü. Tutanakların genel olarak FOMC üyelerinin ABD ekonomisinin gidişatından memnun ve umutlu oluklarını ortaya koyduğunu belirtebiliriz. Ancak, ABD’deki politik riskler nedeniyle, piyasaların Fed’in faiz artırımını sürdürmesi konusunda çok hassas olduklarını görüyoruz. Bu nedenle, tutanaklarda birkaç Fed yetkilisinin enflasyon hedefine ulaşma sürecinin yavaşladığına ilişkin endişe duyduğunun belirtilmesi dolara ciddi bir satış getirdi. Bir sonraki Fed toplantısı 13-14 Haziran tarihleri arasında yapılacak ve kararları Fed Başkanı Janet Yellen'dan bir basın konferansını izleyecek.
OPEC toplanttısı önemli olacak
OPEC üyeleri, bugün Viyana’da gerçekleştireceği toplantı ile petrol üretimini kısma anlaşmasının süresini uzatıp uzatmama kararını verecek. Piyasadaki genel beklenti OPEC’in petrol arzı kesintisini Mart 2018’e uzatacağı yönünde (9 ay uzatma). Rusya ve Suudi Arabistan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri toplantıda petrol üretim kısıntısının Mart 2018’e kadar uzatılması gerektiği konusunda anlaşmışlardı. Genel olarak Suudi Arabistan ile beraber politika izleyen Kuveyt ise kesintilerin uzatılmasını desteklediğini belirtmişti. Geçtiğimiz hafta İran cephesinden gelen haberler de tüm OPEC üyelerinin petrolde üretim kesintisini desteklemesi durumunda İran’ın da buna uyacağı bildirilmişti. OPEC üyelerinin üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasının mümkün olduğunu düşünmekle birlikte, kesintinin bu yılın ilk çeyreğindeki şekliyle uygulanması durumunda anlaşmanın petrol fiyatları üzerindeki etkisinin cılız kalabileceği görüşündeyiz. Ocak - Mayıs ayları içerisinde kazançlarıının tamamını geri veren petrol fiyatlarında, istikrarlı ve belirgin bir arz kesintisi ihtiyacı söz konusu. Petrol fiyatları, OPEC’in üretim kesintisi kararı aldığı Kasım ayından bu yanaki kazançlarını geri vermiş durumda. Söz konusu gerilmedeki en önemli etken ABD’deki stokların yükseliş eğilimini sürdürmesi olurken, Suudi Arabistan’da hafif üretim artırımlarının yaşanması da fiyatları baskılayan unsurlardan biri olarak öne çıktı. Ayrıca, petrol fiyatlarında son iki haftadır etkisini gösteren ralli büyük ölçüde OPEC’in üretim kesintisine devam edeceğine yönelik beklentilerden beslendi. Dolayısı ile üretim kesintisinde yapılacak olan bir uzatma fiyatların içerisinde büyük ölçüde yer almakta. Bunun yanı sıra, arz kesintisi uzatılsa dahi, Suudi Arabistan’ın üretim kesitine olan katkısının zayıf kalmaya devam etmesi ve ABD’deki stokların artış eğilimini koruması durumunda ham petrolde 53$, Brent petrolde ise 50$’ın üzerinde kalıcı bir hareket görmemiz zor olabilir.




Tacirler Yatırım Mennkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş