Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

İngiltere Başbakanı Theresa May'in bu hafta siyasetçilerle görüşüp gelecek Salı'ya kadar yeni bir anlaşma ile parlamentonun karşısına çıkması bekleniyor. Başbakan, revize edilmiş yeni anlaşma ile milletvekillerini desteğini arayacak. Birleşik Krallık'ın AB üyeliği ise mevcut şartlarda 29 Mart itibarıyla sonlanacak. Piyasalarda ise, Parlamento kararlarının Brexit’in ertelenmesi veya iptal edilmesinin yolunu açma yönünde olması ile birlikte sterlinin değer kazanmakta olduğunu görüyoruz.
? Financial Times’da, Trump hükümetinin, önümüzdeki hafta ABD - Çin arasında geçekleşecek olan ticaret müzakereleri öncesinde Çin’in bu hafta ön hazırlık amacıyla görüşme yapma talebini reddettiğine yönelik çıkan haber piyasalardaki risk algısını bozdu. Her ne kadar Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow bu haberin doğru olmadığını belirtmiş olsa da, piyasalardaki yüksek hassasiyet nedeniyle söz konusu haber akışının dolar endeksi üzerinde etkili olduğu görüldü.
? Japonya Merkez Bankası (BOJ), politika toplantısının ardından, piyasa beklentileri dahilinde, faiz oranında değişikliğe gitmeyerek -%0,1 seviyesinde sabit bıraktı. BOJ, enflasyon görünümünü ise bir kez daha düşürdü ve düşük petrol fiyatlarını temel sebep göstererek 2019 yılı enflasyon tahminini %1,4 seviyesinden %0,9'a çekti.
? Japonya'nın ihracatı Aralık'ta beklenenden fazla düşerek dört ayda ikinci kez gerileme kaydetti. Japonya’dan gelen bu veri, büyümesi büyük ölçüde ihracata dayalı olan Japonya’da, Çin'in zayıflayan talebi ve ticaret savaşına ilişkin risklerin görünümü olumsuz etkilediğinin altını çizdi.
? Çin Merkez Bankası (PBOC), küçük ölçekli işletmelere kredi verilmesini teşvik etmek ve Bahar Festivali öncesi yükselen nakit talebini karşılamak için orta vadeli borçlanma imkanıyla nitelikli ticari bankalara, ticari bankalara ve şehir ticari bankalarına %3,15 faizle 257,5 milyar yuan (38 milyar dolar) likidite sağladı. Yuanın PBOC’nın bu genişlemeci hareketine rağmen, ekonomik yavaşlamaya yönelik alınan önlemlerin yarattığı iyimserlik ile birlikte yükseliş kaydettiğini görmekteyiz.
? Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için %3,5’e, 2020 yılı için de %3,6’ya çekti. Pazartesi günü Çin’den gelen büyüme verisinin yaklaşık son 30 yılın en düşük büyümesine işaret etmesinin ardından IMF’nin küresel büyümeye yönelik tahminleri aşağı yönlü revize etmesi küresel borsalardaki görünümün yeniden bozulmasına yol açarken, ons altın ve ABD’de 10 yıllık tahvilin değer kazandığını gördük.
? Gelişen piyasa hisse senedi ve tahvillerine yatırım yapan exchange traded fonlara (ETF) geçtiğimiz hafta ardı ardına 14. kez giriş gerçekleşti.
? ABD 10 yıllık tahvil faizleri, piyasalarda yeniden bozulma gösteren risk algısı ile birlikte %2,7270 seviyesine inerken, ons altın fiyatları 1280 seviyesi altından 1285 seviyesi üzerine doğru yükselişe geçti.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.