Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

Japonya'da ihracat son 2 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi
Asya seansında açıklanan verilere göre Japonya’da ihracat Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre %12 artarak yaklaşık son iki yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. İthalat ise söz konusu dönemde %15,8 arttı ve son üç yılı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Sonuç olarak dış ticaret açığı Mart ayında, 608 milyar yen çıkması beklenirken 614,7 milyar yen (5,64 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik büyümenin zayıf seyrettiği Japonya’da, yüksek artış kaydeden ihracat verisi, yendeki zayıflamanın uluslararası ticarette Japonya’nın rekabetçi gücünü artırdığını ve büyümenin ılımlı da olsa ilerleme kaydettiğinin altını çizdi. Asya seansında takip ettiğimiz bir diğer veri ise Tankan İmalatçı Güven Endeksi verisiydi. Japonya’da büyük imalatçı firmaların ekonomiye duydukları güven, Nisan ayında da artış kaydederek yükselişini 9. ayına taşıdı ve 2008 krizinden bu yana görülmeyen seviyeye çıktı. 500'ün üzerinde büyük ve orta ölçekli firma arasında yapılan ankete dayanan aylık Tankan İmalatçı Güven Endeksi Nisan ayında 26 olarak ölçüldü. Endeks Mart ayında 25 seviyesinde gerçekleşmişti.
Fed Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin ılımlı ve ölçülü büyümesini sürdürdüğünü belirtildi
Dün akşam yayınlanan ve Fed'in Şubat ayının ortalarından Mart ayının sonuna kadar olan bir zaman dilimini kapsayan ve bölgesel Fed bankalarından toplanan bilgilere göre hazırladığı Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinin geçtiğimiz birkaç hafta boyunca "ılımlı ve ölçülü" bir aralıkta büyümesini sürdürdüğü belirtildi. Raporda genel olarak ekonominin istikrarlı bir büyüme içerisinde olduğu, ancak tüketici ve işletme güveninde hızlı bir artış yaşanmadığının altını çizildi. İstihdam piyasasındaki sıkılaşmanın devam etmesi ile birlikte maaşların da buna tepki verdiği ve yükseliş eğiliminde olduğu da raporda vurgulandı. Rapora göre, ekonomik büyüme, 12 bölge arasında "ılımlı ve ölçülü" bir aralıkta eşit olarak dağıldı. Enfflasyon ise, satış fiyatlarının "belli belirsiz" bir şekilde artmasıyla birlikte ılımlı seyretti.
Fed Başkan Yardımcısı Fischer, piyasaların Fed’in faiz artırımını iyi karşıladığını belirtti
Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Bankacılık Araştırma Ağı (IBRN) tarafından başkent Washington'da gerçekleştirilen konferansta konuştu. Fischer konuşmasında, Fed’in kademeli parasal sıkılaştırmaya devam etmesinin hem ülke ekonomisinde süren büyümeyi en yüksek seviyeye çıkarabileceğini hem de istenmeyen dışsal etkilerini azaltabileceğini söyledi. Dünya genelindeki büyük merkez bankalarının küresel finans koşulları ve diğer ekonomileri, başta döviz kurları olmak üzere birkaç farklı kanaldan etkilediğini belirten Fischer, Fed'in global finansal kriz süresince ve sonrasında uyguladığı yüksek seviyede genişlemeci para politikasının diğer ülkelerin büyümelerini hızlandırdığını dile getirdi. Özellikle gelişmekte olan ülke piyasa ekonomilerinin para birimleeri ve varlık fiyatlarının Fed'in genişlemeci politikaları ile değer kazandığını anlatan Fischer, "Gelişmekte olan ülke merkez bankaları daha sıkı para politikasıyla Fed'e yakın seviyede genişlemeci ancak daha riskli para politikası arasında denge bulmaya çalışmak zorunda kaldı." dedi. Merkez bankalarının para politikaları arasındaki farklılıkların sürdüğünü bildiren Fischer, buna karşın ABD'de daha sıkı para politikasına geçilmesinin küresel odak noktası haline geldiğine dikkati çekti. Fischer, birçok gözlemcinin Fed'in sıkılaştırmaya başlamasının etkilerini değerlendirirken "taper tantrum" döneminde (ABD devlet tahvili faizlerinin Fed'in bir önceki başkanı Ben Bernanke'nin Mayıs 2013'te varlık alımlarının azaltılacağı sinyalini vermesinin ardından aniden gerilemesi finans terminolojisinde "taper tantrum" olarak adlandırılıyor.) yaşananlara benzer senaryolar üretmesinin doların hızla değerlenmesine neden olduğu yorumunu yaptı. FOMC’nin bu senaryolara rağmen faiz artırdığını hatırlatan Fischer, "Bu ortama ve endişelere rağmen finansal piyasaların FOMC'nin Aralık 2016 ve Mart 2017 toplantılarında yaptığı toplam 50 baz puanlık artışa verilen tepki iyi huyluydu." ifadesini kullandı. Stanley Fischer, bankanın kademeli parasal sıkılaştırmaya devam etmesinin ülke ekonomisinde süren büyümeyi en yüksek seviyeye çıkarmanın yanı sıra istenmeyen dışsal etkileri azaltabileceğini sözlerine ekledi.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine daayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.