Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda iyimser olmayı sürdürüyor
Japonya Merkez Bankası Başkanı (BOJ) Haruhiko Kuroda, Asya seansında Tokyo’da gerçekleştirdiği konuşmasında, Japonya'nın tüketici fiyatlarına ve ekonomik büyümesine ilişkin iyimser görüşünü tekrarladı. Taze gıda haricindeki tüketici fiyatlarının yıllık artış eğilimini sürdürmesini beklediğini ifade eden Kuroda, enflasyonun %2’ye doğru tırmanmasının muhtemel olduğunu belirtti. Üretim açığında bir iyileşme ve orta ila uzun vadeli enflasyon beklentilerinde artış olduğunun altını çizen Kuroda, Japon ekonomisinin "ılımlı bir genişlemeye" dönme sürecinde olduğunu ve ılımlı genişlemenin devam edeceğini söyledi. Son dönemde merkez bankası başkanlarının daha şahin bir tutum sergilediklerini ve ekonomilerin görünümü açısından daha umutlu olduklarını görüyoruz. Ancak Japonya ekonomisindeki ilerlemenin oldukça yavaş olması, piyasadaki endişelerin sıcak kalmasına neden oluyor. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya ekonomisinin, finansal krizin etkisinden halen daha tam anlamıyla kurtulamamış olduğunu gözlemliyoruz. Aslına bakacak olursak, Japonya ekonomisindeki dalgalanmaların temeli yaklaşık 25 yıl öncesine dayanıyor, ancak ülkedeki temel sorunu “deflasyonist bir kısır döngü” olarak özetleyebilmemiz mümkün. İç talepteki daralmanın devam etmesi ile birlikte oluşan deflasyonist taban nedeniyle hanehalkının - ilerleyen günlerde daha ucuza alabileceğini düşünerek - harcamalarını ertelemesi, fiyatlardaki düşüşün devam etmesine sebep oluyor. Düşmeye devam eden fiyatlar, harcamaların ertelenmesinin devamını getirdiği için Japonya ekonomisi kısır bir döngüye girmiş bulunuyor. Ayrıca, hanehalkının yüksek tasarruf eğilimi de ülkenin büyümesini büyük ölçüde engelliyor. Asya’da bulunmasının da katkısı ile birlikte ekonomik evrimini çok çabuk tamamlayan ve ekonomi literatürüne “Japon Mucizesi” terimini kazandıran Japonya’, Başbakan Shinzo Abe’nin yöntemleriyle bu daralmadan kurtulmaya çalışıyor.
Çin’de aylık TÜFE artışşı beklentilerin altında kaldı
Asya seansında Çin’den gelen Haziran ayı TÜFE verileri takip edildi. Haziran ayı TÜFE artışı yıllık bazda %1,5 olarak gerçekleşerek beklentilere paralel geldi. Ancak aylık TÜFE artışının hayal kırıklığı yaratması, Çin hisselerine satış getirdi. Çin’de Haziran ayı aylık TÜFE artışı, %0,1’lik düşüş beklentisinden kötü gelerek %0,2 düşüş olarak gerçekleşti ve bir öneki dönemin %0,1’lik düşüş verisine göre kötüleşme gösterdi. Cuma günkü ABD veri setinde ücret artışlarının zayıf bir ilerleme kaydetmesi piyasada enflasyonist beklentileri baltalamıştı. Çin’den gelen zayıf verinin de bu kötümserliği destekleyebileceğini düşünüyoruz. Küresel tahvillere gelen satış ile birlikte gerileyen risk iştahı, olumsuz veriler ile birlikte düşüşünü sürdürebilir. VIX ve Move endekslerindeki kısa vadeli yükseliş hareketi de risk iştahındaki bozulmanın devam edebileceğinin sinyalini veriyor.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı EEkteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.