Global: Lavrov: Ukrayna'daki özel askeri operasyonumuzun coğrafi hedefleri, Donbas ve Luhansk'ın ötesinde bir dizi başka bölgeyi içerecek şekilde değişti…
Lavrov’un açıklamaları Rusya’nın Ukrayna’da daha ötesine geçmek isteyeceğini ve Kiev için daha güçlü atak yaparak direnişi kırmak isteyeceklerini gösteriyor. Lavrov’un açıklamalarından öne çıkanlar;
• Ukrayna’da “özel operasyon” coğrafi hedefleri sadece DNR (Donetsk Halk Cumhruiyeti) ve LPR’den (Luhansk Halk Cumhuriyeti), birçok başka bölgeye doğru değişti.
• Batı Kiev’e uzun menzilli silahlar sağlarsa, Ukrayna’daki coğrafi hedefler daha da ilerletilecek.
Kiev'i almak için yapılan ilk girişimde geri püskürtüldükten sonra, Rusya 25 Mart'ta özel operasyonun ilk aşamasının tamamlandığını ve şimdi "ana hedefe, Donbas'ın kurtarılmasına" odaklanacağını söylemişti. Ruslar, bunun yaklaşık dört ay sonrasında, Donbas'ı oluşturan iki bölgeden biri olan Luhansk'ı aldı, ancak diğerini, Donetsk'i ele geçirmekten çok uzak. Bununla birlikte, özellikle güney Zaporizhzhia ve Kherson bölgelerinde, Donbas'ın çok ötesinde toprakları ele geçirdi ve Ukrayna genelindeki şehirlere füze saldırılarına devam ediyor.
Nord Stream normal şartlar altında yarın açılacak, Gazprom’un bundan sonra akıma aynı şartlarda devam edip etmeyeceği konusu jeopolitik gelişmelere bağlı olacak görünüyor. Putin yönetiminin yaptırımlarla alakalı özellikle parça tedarikine işaret eden açıklamaları ve AB’nin Rusya’dan ithalatı azaltma planları her halükarda %15-20’lik bir akım azalması olacağına işaret ediyor. Rusya eğer Lavrov’un dediği gibi operasyonu genişletir, hatta Kiev’i ele geçirmeye oynarsa çift taraflı yaptırım ve aksiyonlarla bu akımın daha da azalması ihtimal dahilinde elbette. Gaz dağıtımlarının kısmi olarak durdurulması halihazırda Avrupa'nın büyümesini etkiliyor, buna ticaret, yaptırım ve finansal bağlantıları eklediğimizde etki elbette büyüyor. Her şekilde resesyon kapıyı çalıyor görünüyor.
Rusya Ural petrolü ve Brent petrol spreadi… Kaynak: Bloomberg
Gaz akımının kesilmesi Almanya ve Orta Avrupa açısından çok daha önemli etkilere sahip olacak. Şimdiden kısmi kesinti etkisine maruz kalan Avrupa’da bazı lokal yavaşlamalar görülmekte, bunun genele yayılması enerji kaynaklarına erişim kısıtlanırsa ABD’nin Avrupa’ya yüksek fiyatlardan enerji satmasına dair durumları getirebilir. Rusya, enerjisini satmaya devam ediyor ve Asya’daki alıcılara ucuza sattıkları petrol sayesinde hem gelir elde etmeye devam ediyorlar, hem de Çin, Hindistan gibi ülkeler ucuza mal ettikleri enerjiyle yaptıkları düşük maliyetli üretimi rekabetçi avantaj olarak uluslararası marketlerde kullanıyor, ya da Avrupa’ya kar marjı yüksek şekilde satma yetisine sahip oluyorlar.
https://terafinancial.co.uk/research/tera-view
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.