Global, Jeopolitik gerilim ve ihtiyatlı iyimserlik (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/160220221250

Global: Jeopolitik gerilim ve ihtiyatlı iyimserlik…

Rusya’nın Ukrayna sınırından askerlerini çekeceği açıklaması algıyı biraz yumuşattı. Buna bağlı olarak, risk korkusunda bir miktar iyileşmeyle beraber piyasaların iyileştiğini gözlemledik. Arz gerilimiyle artan petrol ve emtia fiyatlarında da kısmi gevşeme etkisini görüyoruz, bu gevşemeye riskten korunma güdüsü sonucunda yükselen değerli metaller de dahildir. Konu elbette tamamıyla masadan kalkmadı ve askeri yığınağın her zaman bir aksiyona dönüşmesi olasılığı duruyor. İhtiyatlı iyimser olacak bir noktadayız. Piyasanın asıl odak noktası Fed ve tahvil getirilerine geri dönebilmesi ve hisse senetlerinin gerçek değerlemelerine yönelik işlem görebilmesi için, araya giren bu siyasi konuları göz ardı edebilecek bir seviyeye gelmeliyiz.

Bu evrede oluşan bazı gelişmelere bakacak olursak (hepsi iki günlük haber akışı);

• Rusya Savunma Bakanı Ukrayna ve müttefik Belarus sınırındaki bazı birliklerin çekilmeye hazır olduğunu belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü, her askeri tatbikattan sonra her zaman olduğu gibi birliklerin ana üslerine toplu bir dönüş yaptığını söyledi (Rusya'nın Kırım'daki askerlerini üslerine geri göndermeye başlamış olması olumlu bir gelişmedir, ancak her şeyin normal ve barışçıl olduğunu söyleyecek noktada henüz tam olarak değiliz.).
• Almanya'nın yeni Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna meselesini görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşme öncesinde ülkesinin Rusya ile çok iyi ekonomik ilişkilere sahip olduğunu ve bu ilişkinin çok özel olduğunu vurguladı. Olaf Sholz'un "Ukrayna'nın NATO üyeliği sorunu pratikte gündemde değil" sözlerinin tansiyonu dağıtmak için bir rolü olabilir.
• NATO Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, henüz Ukrayna sınırında Rus askeri varlığının azaldığına dair herhangi bir işaret görmediklerini belirtti. NATO Savunma Bakanları bugün toplanıyor, dolayısıyla çok fazla açıklama var (Rusya'ya karşı tahmin edilebileceği gibi biraz olumsuz).
• Hafta sonu, Almanya'nın prestijli haber dergisi Spiegel, CIA'in Avrupa'daki kritik karargahlarının yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin Çarşamba günü bir Rus saldırısına hazırlıklı olduğunu bildirdi (şu ana kadar bir şey olmadı).
• Moscow Times gazetesi, Batı'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'nın etrafında sıkı bir kordon oluşturmaya çalıştığı haberini verirken, Batı'nın amacının Rusya'nın komşularını kontrol ederek Rusya'yı dış dünyadan izole etmek olduğunun altı çizildi.
• Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ayrılıkçı Ukrayna bölgeleri Donetsk ve Luhansk'ı Rus toprakları olarak tanımasını istedi.

Rusya ve Ukrayna gerginliği görüldüğü üzere hala önemli bir faktördür. Petrol fiyatlarındaki etki de halen kısmi ve ana olgu, eğer İran petrolünün piyasalara dönmesi gibi hızlı bir arz etkeni olmazsa fiyatları yukarıda tutabilir. Bölgede istikrar olgusu için, tam bir barıştan ziyade (Rusya Kırım’ı boşaltmadığı sürece 2014 öncesi dinamiklere dönülemez) hiçbir yeni gelişme olmaması ve olayın diplomasi bacağında kalması iyi bir gösterge olacaktır. Aksi takdirde fiyatlamalarda denge dinamiklerinin sürdürülmesi daha zordur. Temkinli yaklaşmak gerekecek bir gelişmeler yığını içerisindeyiz ve piyasa yaklaşımı yeni olgulara göre dinamizm gösteriyor. Petrol açısından asıl yükseliş etkisine de, beklentilere hakim olan korkudan değil, gerçek bir arz kısıtı üzerinden yaklaşmak gerekecektir.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ HÜKÜMETİ: COVİD DURUMU POZİTİF OLARAK GELİŞİYOR, HIZLI BİR ŞEKİLDE SOSYAL VE EKONOMİK HAYATIN NORMALLEŞMESİ İÇİN KOŞULLAR OLUŞUYOR
İSVİÇRE HÜKÜMETİ: KOVİD-19 KISITLAMALARININ ÇOĞUNU 17 ŞUBAT'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE KALDIRDIK
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN, RUS MİLLETVEKİLLERİNİN UKRAYNA'NIN İKİ AYRILIKÇI BÖLGESİNİ BAĞIMSIZ İLAN ETME KARARINI KINADI
OPEC BAŞKANI : OPEC+ ÜLKELERİNDEN İKİ YA DA ÜÇÜ, KÖTÜ DURUMDA VE PETROL ARZ HEDEFLERİNİ KARŞILAYAMIYOR
OPEC BAŞKANI: OPEC ÜYELERİ PETROL ÜRETİM HEDEFLERİNİ KARŞILIYOR VE DİĞER OYUNCULARLA KONUŞMALARI GEREKİYOR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 13,6154 Satış: 13,6399 Euro Alış: 15,4927 Satış: 15,5207
OPEC BAŞKANI: ÜYELER PETROL SANAYİNE DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA VE DAHA FAZLA PETROL ÜRETMEYE BAĞLI ANCAK BU ZAMAN ALIYOR
ECB/KAZAKS: FAİZ ARTIŞI BU YIL OLDUKÇA MUHTEMEL
FITCH: EURO BÖLGESİ EKONOMİSİ 4. ÇEYREKTE PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYESİNİ GEÇERSE, DAHA GÜÇLÜ EKONOMİK AKTİVİTE VE DAHA YÜKSEK İSTİHDAM SEVİYELERİNİ DESTEKLEYEBİLECEK
ALMAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: RUS BİRLİKLERİNİN UKRAYNA SINIR BÖLGESİNDEN ÇEKİLMESİ OLUMLU BİR İŞARET OLUR AMA HALEN KANIT YOK
OPEC BAŞKANI : SORU; DAHA FAZLA HAM PETROLÜ ÜRETMEK NE KADAR ZAMAN ALACAK?
Facebookta Paylaş