Global finansal stres yeniden artıyor, ne yapılabilir (AK Yatırım)

Global hisse senetlerinin yüksek global faiz oranlarına alışmaya çalıştığı bu günlerde çalkantılı piyasa koşulları devam ediyor. Satışların diğer varlık sınıflarına henüz yansımadığını (sistemik risk) görüyoruz ki bu olumlu. Ancak yatırımcıların aklında iki soru var 1- Bu satışlar ne kadar sürer 2- Hisse senedi stratejisi nasıl olmalıdır?

Önce durum tespiti yapalım;

- Dudley 4 dedi, Fed tahminlerimize yaklaşıyor... Fed New York Başkanı Dudley dün yaptığı açıklamada ekonomik koşulların güçlü kalması durumunda 4 faiz artırımı yapılabileceğini belirtti. Aralık ayında yayımladığımız strateji raporlarında piyasa 2 artırım beklerken Fed'den 4 artırım gelebileceğini belirtmiş ancak bu fiyatlamanın zamanlaması olarak Nisan-Mayıs aylarını göstermiştik. Gördüğümüz kadarıyla fiyatlama erkene çekilmiş oluyor. Ancak 4 artırım beklentisi FED üyeleri tarafından destekleniyor.
- ABD bütçesi ekonominin sınırlarını zorluyor, faizler yükseliyor. … ABD Kongresi savunma ve sosyal güvenlik harcamalarını önemli ölçüde artıran tasarıya imza atarak senatoya gönderdi. Tasarının ABD büyümesinin %0,7'si kadar etki yapabileceği öngörülüyor. Buna ABD vergi reformundan gelecek %0,5'lik katkı ilave edildiğinde mali genişlemenin ABD büyümesine katkısı %1,2 civarında. Halihazırda %3 büyüyen ekonomiye bu denli mali genişleme verilir ise yıl sonunda ABD 10 yıllık faiz oranları bizim öngörümüz olan %3,25-%3,50 aralığına rahatça yerleşebilir. Fed 4 artırım yapmak zorunda kalabilir.
- Gözler VIX'de değil MOVE'da olmalı... Hisse senedi oynaklığı (VIX) yeniden 30 üzerine çıktı, yükselmeye devam eden faiz oynaklığı (MOVE) ise asıl tehlike (67) olarak göze çarpıyor. Sorunun kaynağı olan MOVE düşmedikçe hisse senetlerinde düzelme beklenmemeli.
- Artan faiz volatilitesi hisse senetlerinde sert satışların devamına neden oluyor… Faiz volatilitesi (MOVE) alışmaya çalışan Dow ve S&500 dünü sırasıyla -%3,75 ve -%4,15 civarında kayıpla kapadılar. Açılışta Asya piyasaları %33-4 kayıpla işlem görüyor. Deutsche Bank hisseleri dün 2017 yılı düşük seviyelerinin altına indi. Dax %2,5 kayıpla günü kapadı. ABD ve Asya hisse senetleri halen 200 günlük ortalamalarının üzerinde ancak Avrupa tarafı 200 günlüğün altında işlem görüyor.
- Deutsche Bank satışlar HNA grup ile ilintili mi? Deutsche Bank(DB)'in %10'una sahip olan Çin'li HNA Holdings'in likidite sıkışıklığı içerisinde olduğu ve ABD başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde emlak portföyünü satışa çıkardığına dair haberler DB hisselerinde de satışa neden oldu. HNA'nın DB hisselerini devretmeye çalışabileceği yönünde beklenti fiyatlar üzerinde baskı yapıyor.
- Yükselen faizler bir noktada ABD konut piyasasını vurabilir... ABD faizlerinin yükselmesi nedeniyle ABD 30 yıl vadeli mortgage kredi faizleri son 4 yılın en yüksek seviyesi olan %4,32'ye yükselmiş durumda ki bu faiz oynaklığının reel sonuçlarının giderek daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.
- Dolar, risk algısını fiyyatlamaya başladı... ABD bono ve hisse senedi satışının devam etmesi doların gelişen ülke para birimleri karşısında güçlü kalmasına neden oluyor. Ons altın ve Japon Yeni'nin sakin kalması yatırımcıların güvenli liman olarak doları tercih ettiklerini gösteriyor. Bu nedenle Dolar/TL'de 3,81 üzerinde fiyatlamalar kısa vadeli sınırlı yükselişe işaret ediyor.
STRATEJİ - NE YAPILABİLİR?

Bu tip kaotik ortamlarda, kritik seviyeler ve strateji aşağıdaki şekilde belirlenebilir:

- BIST100 korumalı poziyon taşıma bölgesinde, 109 bin altında ana trend bozulabilir... Kritik 116 bin altında kapanış yapan BIST100, yurtdışındaki dalgalanma durana kadar 116-109 arasında bir yerde kalmaya çalışabilir. Bu aralıkta yatırımcılar mevcut pozisyonlarını opsiyon veya vadeli işlemler kullanarak koruyabilirler. 109 bin altında kapanış ise BIST100'ün ana yukarı yönlü trendine dair soru işaretlerine neden olabilir. Temel olarak ise ucuz reel kur, gelişen ülkelere göre iskonto, olumlu makro görünüm BISST100'de ana trendin yukarı yönlü kalması için bir kaç neden.
- Dolar/TL de global risk algısındaki bozulmadan etkileniyor... Dolar/TL'de yılbaşından bu yana carry girişi, ucuz reel kur, kısa vadeli olarak yüksek cari açık görünümüne galip geliyordu. Ancak global risk algısının bozulması nedeniyle sınırlı yükseliş yaşanabilir.
- Ons altında kritik 1325 seviyesinin altına gelindi. Ancak ABD enflasyon beklentilerine karşı koruma sağlayan ve bu senenin favori enstrümanı olabilecek potansiyel taşıyan ons altında 1340 dolar üzerine yeniden yukarı yön başlayabilir.
- Euro/Dolar paritesi 1,2250 civarında işlem görüyor. 1,22 altında kapanışlar satışları hızlandırabilir. Paritenin yukarı yönde yoluna devam etmesi için herhangi bir temel gerekçe bulunmasa da, ECB parasal gevşemesindeki ivme kaybının ABD parasal sıkılaşmasından hızlı geliştiğini görüyoruz. ABD enflasyonu gündemdeki yerini alana kadar paritede aşağı yön başlamayabilir.


AK Yatırım
www.akyatirim.com..tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş