Giresun Limanı’nı Antepli Tiryaki devralıyor

Tarım sektörünün önemli oyuncularından Tiryaki Agro, 2017'de Giresunport Liman İşletme AŞ’ye devredilen Giresun Limanı'na talip oldu. Şirketin önümüzdeki ay limanı devralacağı öğrenildi.
Türkiye’nin tarım sektöründeki en büyük oyuncuları arasında yer alan Tiryaki Agro, Giresun Limanına talip oldu. Liman işletmesini önümüzdeki ay Tiryaki Agro’nun devralacağı öğrenildi. Özelleştirme kapsamında 1997 yılında Çakıroğlu AŞ tarafından alınan Giresun Limanı, yetersiz ekipman nedeniyle hizmet veremeyince ‘ölü yatırım’ olarak şehrin ortasında kalmıştı. Öyle ki, geçen süre zarfında birçok sektöre ait şirket başta Samsun ve Trabzon olmak üzere başka limanlar üzerinden ticareti sürdürme kararı aldı. Kentteki özellikle hububat ve madencilik şirketleri başka illere kayarken, liman sahasına özel otopark, halısaha ve şehiriçi gemi hattı konuşlandırıldı.


Geçen yıl eylül ayında liman işletmesini Giresunport Liman İşletme AŞ devraldı. Yıllık bazda 250 geminin limandan hizmet alması planlanırken, direk olarak 500, yan sektörlerle birlikte ise 3 bin 500 personelin istihdam edilmesi hedefleniyor. 2017 yılı yük elleçlemesi 103 bin ton olan Giresun Limanı için 2 milyon ton hedef koyan şirket, 125 milyon liralık yatırım taahhüdünün ise 15 milyon dolarını limana yatırırken, Türkiye’nin tarım sektöründeki en büyük oyuncuları arasında yer alan Tiryaki Agro’nun, liman işletmesini önümüzdeki ay devralacağı öğrenildi.

Türkiye’nin ilk akıllı deposu kuruldu

Giresunport Liman İşletme Müdürü Murat Solak, liman içerisine ilk olarak 5 bin metrekarelik kapalı akıllı depo yapıldığını açıklarken, Türkiye’de ilk defa böyle bir sistemin uygulandığına dikkat çekerek, “Şöyle ki, depo içine kamyon veya iş makinası girmeyecek. Depoya getirilen dökme ürünler çukura boşaltılacak ve bantta içeriye taşınacak. Aynı şekilde depodaki ürün de bu şekilde çıkartılarak yüklenecek” dedi. Diğer taraftan deponun makine parkuru için yeni vinç, kepçe, kamyon gibi gerekli ekipmanların alındığını söyleyen Solak, “20 bin tonlukk vinç, 10 ton ve 3.5 tonluk folift, ayrıca 2.2 ve 1.5 tonluk loder satın alındı. Ayrıca yeni bir silo sistemi de kuruyoruz. Saatte 200 ton ürün boşaltılabiliyordu. Yeni sistemde saatte 500 ton boşaltılabilecek. 500 ton kapasiteli 5 silo kuruyoruz” bdiye konuştu.

50 bin tonluk gemileri ağırlayacak


Yetersiz ekipman nedeniyle yıllarca hizmet veremeyen limanın aslında kömür, odun, seramik, kil, üre taşımacılığıyla öne çıktığını, ancak zamanla birçok firmanın geri çekildiğini de anlatan Solak, “Anlaşmaya vardığımız hububat ve bakliyat gemileri ilerleyen günlerde limana yüklerini getirecekler. Maden yüklemelerinin de buradan yapılması için Şebinkarahisar’da bulunan maden firmalarıyla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Limanın 50 bin tonluk gemileri yanaştırabilecek derinliğe getirilmesi için çalışmaların başladığını ileten Solak, “Bölgede elde edilen maden, fındık ve transit olarak gelecek tahıl, bakliyat diğer kargo yükleri ile 10 bin adet konteynır hareketi hedeflenmektedir. Tüm etaplarr tamamlandığında toplam depolama alanı 120 bin ton olacaktır” diye konuştu.



Facebookta Paylaş