Gelişen ülkelere Merkez Bankaları Şoku (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Gelişen ülkelere Merkez Bankaları Şoku
Küresel piyasalarda, Merkez Bankalarından gelen açıklamalar gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkilemeye başladı. Fed, bilindiği üzere 2015 Aralık tarihinden bu yana faiz artırmaya devam ederken, İngiltere (BoE) ve Avrupa Merkez Bankaları(ECB) ise genişleyici para politikaları uygulamaya devam ediyor. Ancak, geçtiğimiz hafta BoE ve ECB'den gelen sıkılaştırma politikasına başlayabilme sinyali işleri yavaş yavaş değiştirmeye başladı. Fed'in ardından BoE ve ECB'den de faiz yükseltme politikalarının gelmesi piyasalardaki likidite bolluğunun daha da azalmasına anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu gelişmeler, hiç kuşkusuz gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışlarını tetiklemeye başladı.
2017 yılının ilk aylarında gelişen ülkelerde ılımlı seyirlerin görüldüğü, Fed'in faiz artırımı ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara rağmen GOÜ'lerdeki seyrin iyi yönde estiği izlenmekteydi. Temmuz ayının ilk haftasında ise Merkez Bankalarından gelen sinyaller doğrultusunda artık yavaş yavaş GOÜ'lerdeki seyrin negatife döneceği algısı başlarken bu durumun GOÜ'lerden fon çıkışlarını tetikleyebileceği ihtimalini de karşımıza çıkarmakta.
Dolayısıyla, gelişenlerden fon çıkışlarının hemen başladığını söylemek için erken olabilir. Küresel piyasalardaki bu algının ilerleyen süreçte ne yönde şekilleneceği gelişenlerin seyri açısından kritik olacaktır. Haziran ayında Fed'in açıklamaları ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle de GOÜ'lerde karışık seyirler izlenmesine karşın yine de haziran ayının genelini iyi geçirmişlerdi.
Temmuz ayında yepyeni bir konuyla karşılaştığımız için bu durum bir süre daha GOÜ'leri rahatsız edebilir. Ancak, bu gelişmelere rağmen temmuz ayında haziran ayına göre çıkışların bir miktar daha artabilme ihtimali olsa bile GOÜ'lerdeki fon çıkışlarının hız kazanmasını beklemek biraz yanlış olur. Gelişen ülkelerin her birinde hikayeler başka ve bazı ülkelerin ekonomik göstergelerindeki iyileşme merkez bankalarının faaiz indirimlerini destekler nitelikte. Örneğin, Rusya ve Brezilya Merkez Bankaları 2017 yılında faiz indirim hızlarını arttırmış bulunmakta.
Diğer yandan, Türkiye'ye yönelik riskler hala sürüyor olmasına karşın ekonomik göstergelerin iyi yönde ilerlediğini ve ocak ayından bu yana Merkez Bankasının uygulamış olduğu sıkı para politikasının TL varlıklar üzerindeki etkisi oldukça pozitif hissedildi. Dolayısıyla, bu hafta TL, GOÜ'ler arasında en çok negatif ayrışan para birimi olarak görülse bile TCMB'nin piyasada olduğunu ve ilerleyen günlerde bu ayrışmanın şiddetlenmesi durumunda müdahale edebilme ihtimalini unutmamakta fayda var.
GOÜ'lerin Temmuz ayının ilk haftasındaki performanslarını detaylı bir şekilde ele alırsak;
*Carry trade durumuna bakalım. İsterseniz önce, carry trade ne ifade ediyor onunla başlayalım. Carry trade, faizi düşük bir para biriminde borçlanıp, borçlanılan parayı daha yüksek faizli bir para birimine çevirerek faize yatırma işlemi olarak açıklayabiliriz. Kısacası, uucuza alıp, pahalıya satmak mantığıyla düşünürsek daha kolay anlaşılabilir.
Türk Lirası ile başlayacak olursam, haziran ayında TL'nin carry trade tablosundaki yeri %1'in üzerinde cazibesini korumaya devam etmesiydi. Temmuz ayındaki dört günlük karnede ise TL, listenin sonunda %1.70 ile cazibesini yitirmeye başlamış durumda. Şimdiden bunun kararını vermenin erken olduğunu belirtsem bile Türkiye'ye yönelik jeopolitik risklerin yavaş yavaş gündeme gelmeye başlaması (Katar ve Suriye'de Afrin) kırılgan yapıda olan TL'nin yavaş yavaş negatif etkilenmesine neden oluyor. Aslında, Türkiye ekonomisine yönelik şimdilik bir risk görülmüyor, aksine enflasyon rakamlarında iyileşme, Fitch'ten beklenmedik bir şekilde büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizeye gidilmesi, TL'yi pozitif etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Gelişenlerde risk primi yüksek diğer ülkelere baktığımızda ise Arjantin, Brezilya ve Güney Afrika ve Rusya olarak sıralayabiliriz.
Peki, bu tablodaki pozitifler hangileri diyye baktığımızda, Brezilya Reali, Hindistan Rupisi ve Polonya Zlotisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, son dönemde Brezilya'daki siyasi gelişmelerin durulması şimdilik Realin pozitif etkilenmesini destekliyor. Ancak, ülkeye yönelik risklerin tamamen sonlanmadığı için risk primi sırasında Brezilya ilk 5'te yer almasa da ilk 10 içerisinde olduğunu söyleyebilirim. Bu ne demek, ilerleyen günlerde Brezilya cephesinde yaşanabilecek en ufak siyasi gelişme ülkenin para birimini anında negatif seyre çevirebilir.
*Temmuz ayının ilk haftasında, gelişenlerin Dolar karşısındaki durumu, Türk Lirasının Dolar karşısında %2'nin üzerinde değer kaybettiği görülüyor. Sonrasında, Rus Rublesi, Arjantin Pezosu ve Güney Afrika Randı olarak sıralamak mümkün.
*Gelişen ülkeler borsaları endeksi olarak adlandırdığımız MXEF endeksinde de çok büyük bir kırılma şimdilik izlenmese bile endeksin yukarı yönde ivmelenme iştahı biraz azalmış. Dolayısıyla, güçlenmekte bir süre daha zorlanması beklenebilir.
Bu hafta, UUSD/TL kurunu 3.60 seviyesinin üzerinde izliyoruz.
Gelişenler arasında bu haftanın en çok negatif ayrışan para birimi Türk Lirası olunca USD/TL kurundaki yükseliş kaçınılmaz oldu. Aynı zamanda, küresel piyasalarda Doların toparlanmaya çalışması da bu durumu tetiklese bile kurdaki yükselişte en büyük payın Dolardan kaynaklı olduğunu söylemek güç.
Teknik açıdan, kuru bir süredir 3.50-3.55 aralığında izliyorduk. Bu hafta ise gelişmelerden dolayı 3.60 seviyesinin üzerinde seyreden bir kur var karşımızda. Kurda, 3.60 seviyesinin üzerindeki seyirler yakından takip edilmeli. Kur, 3.60 seviyesinin üzerinde seyrini korumaya devam ettiği müddetçe yukarı yöndeki hareketini tetikleyebilir ve 3.65 seviyesinin üzerine doğru hamle yapma isteği izlenebilir. Buna karşın, olası geri çekilmelerde ise 3.6040 (22 haft ort) seviyesi destek noktası olarak karşımıza çıkıyor ve bu seviyenin altına doğru hamleler kurda aşağı yöndeki baskıyı hızlandırabilir. O zaman, kuru 3.55-3.60 aralığında denge arayışı içerrisinde bulabiliriz.


İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD/TRUMP: ABD, MERKEZ VE DOĞU AVRUPA'NIN ENERJİ KAYNAKLARINI DEĞİŞTİMESİNİ GÜVENCEYE ALMA TAAHHÜTÜ VERDİ
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 30 HAZİRAN'DA HAFTALIK % 1.85 ARTIŞ İLE 7 MİLYAR 670 MİLYON TL
ÇELİK: GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ TEKNİK BİR KONUDUR
ÇELİK: BU RAPOR İLİŞKİLERİ SABOTE ETMEYE YÖNELİKTER, RAPOR YOK HÜKMÜNDERİR, GEÇERSİZ KABUL EDİYORUZ ELİMİZE ULAŞIRSA AYNEN İADE EDEECĞİZ
11 ŞUBAT 2026 VADELİ GERİ ALIM İHALESİNDE ORTALAMA FİYAT 104.272 TL
ALMAN EKONOMİ BAKANI: TEMEL ANLAŞMAYA AĞMEN, YIL SONA ERMEDEN MÜZAKERELERİ TAMAMEN BİTİRMEK İÇİN AÇIKLIK GETİRİLMESİ BEKLENEN BAZI KONULAR VAR
Facebookta Paylaş