Gelişen Ülkeler Raporu (İntegral Menkul Değerler)

Bu yılda Doları konuşmaya devam
2017 yılına girdiğimiz bugünlerde, piyasaları yine hareketli ve maceralı bir yılın beklediğini söyleyerek yazıya başlayabilirim. 2016 yılında sadece Türkiye açısından değil global anlamda da çok zorlu bir yıl yaşadık. Her ülke kendi iç dinamiklerinin yanında dış gelişmelerinde etkisiyle fırtınalara kapıldı. İngiltere'de referandum, Çin ekonomisine yönelik büyüme endişeleri, OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında petrol üretimi konusu, ABD'de başkanlık seçimleri, Fed'in faiz artırma spekülasyonları, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL ilan edilmesi, Moody's tarafından Türkiye'ye yapılan not indirimi, anayasa değişikliği ve başkanlık seçimleri diye sıralayabiliriz. Okuduğumuz bu konu başlıklarının üzerini ne yazık ki sona ermiş gibi çizemiyoruz ve yeni yıla da bunlarla beraber giriş yapıyoruz.

Brezilya Reali, Carry Trade Şampiyonu
Carry Trade tablosunda, 2016 yılının kazananı Brezilya Reali oldu. Carry trade açısından Real yatırımcısına %36.81 oranında kazandırdı. Türk Lirası ise negatif bölgede %9.3 kaybettirmiş durumda. Aynı sepette yer aldığımız, Güney Afrika Randı, Brezilya Reali ve Rus Rublesi karşısında Türk lirası 2016 yılını oldukça sert bir değer kaybıyla tamamladı.

Gelişmekte olan ülke borsaları yıl başından bu yana %9'a yakın ve gelişmekte olan ülkeler kur endeksi ise %4'e yakın bir artışla yılı tamamladı. Aslında, 2016 yılının ilk aylarında, Fed'in faiz artırmasını ötelemesi ve Dolara olan talebin şimdiki kadar canlı olmaması ister istemez yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere doğru yatırım yapmasını sağladı. Bu nedenle, 2016 yılının ilk aylarında GOP'lara yönelik fon girişleri oldukça hızlıydı. Ancak, yılın sonlarına doğru ABD'de yeni başkan Trump seçilmesi ve Fed'in aralık ayında faiz arttırması, Dolar rallisinin hızlanmasına ve GOP'lardan fon çıkışlarına neden oldu. Yine de, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik cazibenin bittiğini söylemek zor.


GOÜ'lerde 2016 yılının en kötüleri ve en iyileri;

Arjantin Pezosu yılın kaybedeni… Arjantin Pezosu, ABD Doları karşısında %18.57'lik değer kaybıyla 2016 yılını tamamlarken, yılın ikinci yarısındaki Brexit gelişmeleri ve Fed'in faiz artırım spekülasyonlarından olumsuz etkilendi.

ABD Doları karşısında %17'lik kayıpla sondan ikinci sırayı Türk Lirası alıyor…. Türkiye'de yaşanan terör olayları, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi, sonrasında OHAL ilan edilmesi ve Moody's'in not indirimi TL'deki değer kaybının ana aktörleri.

Meksika Pezosu, başkan Trump'ın söylemleri sonrasında önemli bir darbe yedi ve yılın en kötü üçüncü para birimi oldu.

Brezilya Reali en çok kazanan para birimi oldu… Brezilya'da hakkında uzun süredir yolsuzluk iddiaları bulunan Dilma Rousseff'in yerine Michel Temer'in başkanlığa getirilmesi Real'in toparlanmasını sağladı.

Rus Rublesi yılın ikinci kazanan para birimi… Global piyasalarda, petrol fiyatlarındaki yükseliş Rus Rublesinin de pozitif etkilenmesine neden olurken ABD Başkanı Trump'ın Rusya'ya karşı iyimser açıklamalarıı Rubleye destek oldu.



2017 yılında, başrol yine Fed'de olacak…
Aralık 2016'da faiz artışını yaptı ve 2017 yılına yönelik faiz artırma ihtimalini ikiden üçe çıkardı ve arkasına yaslandı. Fed diyor ki, 2017 yılında da yine sözlü yönlendirmelerimle piyasalar benim kontrolüm altında olacak. Kısacası, yine Fed'in faiz artırma spekülasyonları kaldığı yerden devam edecek. ABD'de diğer bir gündem maddesi Donald Trump olarak karşımıza çıkıyor. Trump, 20 Ocak günü koltuğuna oturacak. Fed'in ve Trump'ın politikaları piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Buradan gelecek haberler, ne yazık ki gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik rüzgarın iyi/kötü yönde değişmesine neden olabilir.

TCMB'nin sadeleşme sürecini koruması beklenebilir…
TCMB yılın ilk toplantısını 24 Ocak tarihinde gerçekleştirecek. Ocak ayında, Dolar rallisini konuşmak biraz erken. Piyasalar bir süre, Trump ve Fed ikilisini izlemek ve piyasalarda nasıl bir etki yaratacağını görmek isteyecektir. Diğer yandan 27 Ocak tarihhinde Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamaları önemli olacak. Bu nedenle, TCMB'den bu süreçte bir faiz hamlesi gelmesi şaşırtıcı olabilir. Son toplantıda TCMB bir süre izlemede kalabileceğini açıkça belirtmişti. Ancak Fitch'den not indirimi gelmesi durumunda TL'de aşırı değer kayıpları başlarsa TCMB bu gelişmeye kayıtsız kalmak istemeyecektir.
Şöyle bir gerçek var, yurtiçi piyasanın ciddi anlamda toparlanabilmesi için iç gelişmelerde belirsizliklerin azalması gerekiyor. Bu nedenle, bu yılın ilk çeyreğinde siyasi gelişmelerin yine çok konuşulacağı ve fiyatlamalar üzerinde hissedileceğini söylemek yanlış olmaz.

Brezilya ekonomisi yavaş yavaş toparlanmaya devam edebilir…
İç gelişmeleri, 2016 yılının yarısında çözüme kavuşturmaları, ülkenin biraz nefes almasını ve ekonomisinin biraz düzenlenmesini destekledi. 2017 yılında da Brezilya'yı konuşmaya devam edeceğiz. Ancak, daha iyimser bir yıl olacağını düşünmekteyiz.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, petrol üreticisi olan Rusya'nın olduukça pozitif etkilenmesine neden olmaya devam edebilir…
2017 yılında, başkan koltuğuna geçecek olan Trump'ın Rusya'ya karşı iyimserliğini düşünürsek, bunun yanında petrol fiyatlarındaki yükselişin süreceğini de göz önünde bulundurduğumuzda, Rus Rublesi ve Rusya ekonomisi açısından oldukça parlak bir yıl olarak yorum getirebiliriz.

Meksika Pezosu için 2017 oldukça zor geçecek…
Donald Trump, Meksika'ya yönelik ağır suçlamalarda bulunmanın yanında seçimleri kazandığında, Meksika sınırına duvar ördüreceğini ve ödemesini de Meksika'dan talep edeceğini belirtti. Bu söylemler zaten Pezo'nun GOP'lar içerisinde en çok değer kaybeden para birimi olmasına neden olduğu gibi ABD'de başkanın Trump olması da 2017 yılında Meksika ile uğraşıp ülke halkını ve ekonomisini rahatsız etmek isteyebilir.

 İntegral Menkul Değerler A.Ş
 www.integralmenkul.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burrada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş