Dünyanın ilk büyük alışveriş merkezlerinden birisi olan Paris merkezli Galeries Lafayette, Şanghay'da yepyeni bir binada Çin'deki ikinci şubesini açtı.
Modern bir mimariye sahip olan alışveriş merkezi 23 Mart Cumartesi günü, Şanghay'ın batı kesimindeki Pudaong'da kapılarını halka açtı. Resmi açılış töreni, Ekim ayında, 25 bin metrekarelik alan tam anlamıyla hazır olduğunda ihtişamlı bir törenle gerçekleşecek.
Çin'deki ilk mağazasını beş yıl önce Pekin'de açmış olan Galeries Lafayette, Çin'de lüks tüketim cenneti olma yolunda hızla ilerliyor.
Bain &Company Danışmanlık'ın raporuna göre, Çin'in lüks tüketim sektöründe satışlar, hem 2017'de hem de 2018'de %20 oranında artış gösterdi. Üstelik bu türden lüks ürün alıcılarının dünya çapında %33'ünü Çinliler oluşturuyor. Bu nedenle Galeries Lafayette'in hedefi 2025 yılına değin Çin'de on kadar mağaza açarak yıllık 800 milyon ila 1 milyar avroluk ciroya ulaşmak.
Üçüncü mağazanın da yine Şanghay'da açılması düşünülürken, daha sonra açılacak mağazaların Çin'in farklı noktalarına yayılacağı belirtiliyor. Son açılış vesilesiyle Şanghay'a gelen Uluslararası Gelişme Müdürü Philippe Pedone "hedefimizde yalnızca Pekin, Şanghay, Shenzhen, Canton gibi vitrin kentleri yok" diyor.
Firmalarının amacının genç, hali vakti yerinde ve de Paris'e gelip Galeries Lafayette'in merkezini ziyaret isteğine ve potansiyeline sahip olabilecek kesim olduğunu söylüyor. Gerçekten de araştırmalar 23-38 yaş arası genç Çinlilerin büyük markalara düşkün olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kesim, küresel trendleri izlemeye ve inovasyona meraklı.
Öte yandan Pedone, Paris'teki merkez mağazadaki cironun %30 kadarının şimdiden Çinli müşteriler tarafından gerçekleştirildiğini açıklıyor. Firmaya göre şu an, Çin'e açılmanın tam zamanı. 2018'de ithal ürünlere gümrük vergisi indirimi uygulanıp bir de yurt dışında yerleşik Çinlilerin yasa dışı satışlarıyla mücadele etmek için atılan adımlar, Çinlilerin yabancı marka ürün alımlarını daha çok kendi ülkelerinde yapma eğilimi belirginleşti.
Nitekim 2018 yılında lüks ürün satın alımlarının %27'si yurt içinde gerçekleşti; oysa 2015'te bu oran %23 idi. Bain &Company Danışmanlık, söz konusu oranın 2025'te %50 olmasını öngörüyor. Dolayısıyla Fransız firmasının Çinli tüketicinin ayağına giderek ürün arzına yönelmesi böyle bir rasyonaliteden kaynaklanmakta.
Çin Uluslararası Radyosu