Fx Teknik Analiz (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar dün Almanya kanadından gelen ekonomik verileri takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da işsizlik oranı Kasım ayında %6.1 ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise verinin %6.3 oranında gelebileceği yönündeydi. Diğer yandan Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi izlendi. Gelen veriye göre bölgede Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında yıllık bazda %0.3 daraldı. Veri piyasalardaki beklentilerden bir miktar kötü geldi. Piyasalar verileri takip ederken önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısını merakla bekliyor. Son gelen açıklamalar ile birlikte piyasalarda teşvik konusunda beklentiler oldukça artmıştı. Buna göre AMB’nın 1.35 trilyon euroluk pandemi varlık alım programını yaklaşık 500 milyar euro artırması ve bunu da 6 ay uzatması bekleniyor. Buna karşılık dün AMB Yönetim Kurulu Üyesi olan Schnabel; beklentileri aşan, büyük bir teşvik paketi açıklamak yerine merkez bankasının mevcut finansal koşulları korumaya odaklanması gerektiğini savunurken; büyük teşvik beklentilerine karşı küçük bir uyarı da bulunmuş oldu. EURUSD paritesi ise kazançlarını koruma çabasında ve son iki buçuk yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlanıyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.21023 - 1.21455 - 1.21958 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.20591 - 1.20048 - 1.19395 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler sergileyen USDTRY paritesi haftayı 7.83 seviyelerinde kapatmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftada ise bir miktar dalgalı seyir izleyen parite dün 7.91 seviyelerini gördükten sonra bir miktar geri çekildi. Piyasalar Salı günü yurtiçinden gelen İmalat PMI verisini takip etti. Gelen veriye göre Kasım ayında İmalat PMI 51.4 düzeyinde gerçekleşti. Bilindiği gibi haftanın başında da Türkiye’de üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklanmış ve beklentilerin üzerinde %6.7 oranında büyüme yaşanmıştı. Son haftalarda TL kanadında yaşanan gelişmeler ile iyimserlik olsa da, Avrupa ve Amerika kanadında ‘yaptırım’ konusu zaman zaman piyasaların ‘aklına geliyor’. Bu konu ise TL üzerinde arada da olsa tedirginlikler yaşanmasına vesile olabiliyor. Gün içerisinde yurtiçinde ihracatlar verisi izlenecek. ABD kanadından ise ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi izlenecek. Veriler sırasıyla 11:00 ve 16:15’te açıklanacak. Ardından 18:00’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.95290 - 8.05090 - 8.18740 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.75415 - 7.60990 - 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Son zamanlarda Kovid19 virüsüne karşılık yapılan aşı çalışmalarına yönelik gelen iyimser haber akışları altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Öyle ki altın 3 haftadır üst üste haftalık kayıplar yaşamıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftada ise bu süreç son buldu ve altında toparlanma hareketleri gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell’ın politika yapıcılara Amerika’da ekonominin hala kırılgan olduğunu ve aşıdaki son gelişmelere rağmen belirsizliğin devam ettiğini açıklaması yatırımcılarında dikkatini ABD’nin ekonomik durumuna çevirmesine neden oldu. Bununla beraber doların zayıf bir performans sergilemesi altında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Gün içerisinde piyasalar Amerika kanadından gelecek olan ADP özel sektör istihdam verisini takip edecek. Veri TSİ 16:5’te açıklanacak. Ardından 18:00’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1819.39 - 1847.91 - 1875.60 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1800.90 - 1765.51 - 1742.86 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir

Petrol
Hafta başında başlayan OPEC+ toplantısının dün de devam edeceği planlanıyordu. Fakat Pazartesi günü gerçekleşen toplantı da Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan üretim kesintilerinin devamına karşı çıkmışlardı. Pazartesi günü toplantı öncesinde piyasalar toplantının rahat geçeceğini ve üretim kesintisinin devamında anlaşılacağı bekleniyordu. Fakat toplantı da gerginlik arttı. Öyle ki Suudi Arabistan’ın Enerji Bakanı OPEC+ panelinin Başkan yardımcılığını bırakacağını belirtti. Böylelikle dün gerçekleşmesi beklenen görüşmeler OPEC+’ın bir anlaşmaya varmak için daha fazla zaman istemesiyle birlikte Perşembe gününe ertelendi. Yaşanan bu gelişmeler ile birlikte petrol fiyatları üzerinde baskı oluştu ve fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. OPEC+’da bazı bakanlar üretim kısıntısının 3 ay daha devam etmesinden yana olurken; bazı bakanlar ise aşı haberleri ile yükselen fiyatlardan yararlanabilmek için daha fazla üretim yapılmasını istiyor. Bu gelişmeler de piyasalarda ‘üretim kısıntısı uzatılmayacak mı?’ sorusunun oluşmasına neden oldu. Gün içerisinde 18:30’da ABD’den gelen ham petrol stokları izlenecek. Yarın ise OPEC+ toplantısı takip edilecek. Tüm bunlar ışığında Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 48.36 - 49.97 - 51.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 46.72 - 46.01 - 44.86 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI KASIM AYINDA YILLIK +37.8% (ÖNCEKİ AY: +93.0%) - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YILLIK +72.0% - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-KASIM DÖNEMİNDE 668.495 ADET - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI KASIM AYINDA 80.141 ADET (EKİM: 94.733 ADET) - ODD
KAZAKİSTAN'DA TÜFE KASIM'DA AYLIK %+0.9
Facebookta Paylaş