FX bülteni (Ziraat Yatırım)




 
FX BÜLTENİ 30 Eylül 2024

USD/TRY: Bu hafta yurtiçinde enflasyon verisi takip edilecek. Beklenti TÜFE'nin aylık %2,2, aylık %48,3 artış göstermesi yönünde. Böylelikle enflasyonun, politika faizinin altına inmesi bekleniyor. Yurtdışında ABD endeksleri cuma günü açıklanan PCE verilerinin ardından karışık kapattıktan sonra bu sabah yatay seyrederken, Dolar Endeksi (DXY) 101 seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor. Diğer yandan, Asya'da Japonya ve Çin'de borsalar hareketli bir sabah geçirdi. Japonya'da seçimlerin ardından Nikkei'de sert düşüş yaşanırken, Çin'de ise teşvik beklentileriyle Şanghay endeksinde önemli bir yükseliş kaydedildi. Pariteler tarafında, Japon Yen'inde ciddi bir oynaklık yok. Yuan ise kısmi düşüşte. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde dar bir bantta hareketler var. Son olarak Brent petrol hafif artarken, Çin kaynaklı emtialarda yükseliş var. Veri takviminde ABD'de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Bugün ise Fed Başkanı Powell'ın konuşması piyasalar tarafından takip edilecek. Haber akışlarının ve ekonomik gelişmelerin kısa vadeli çok etkilemediği Dolar/TL'de ise düşük oynaklıktaki hareketler devam ediyor. Kurda günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir.

 

EUR/USD: Cuma günü, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri takip edildi. PCE deflatörün aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak yavaşlarken, çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda beklentilerin altında kaydedildi. ABD 10 yıllıkların getirisi geçen hafta cuma günü yaklaşık 5 baz puan gerileyerek %3,75 seviyesinden kapadı. Veri takviminde bugün ABD'de gözler Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında olacak. Ek olarak ECB Başkanı Lagarde'nin Avrupa Parlamentosu'na konuşması piyasalar tarafından takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında kısa vadeli bant hareketi içerisinde olan EURUSD'de 1,1095 - 1,1215 aralığında bant hareket sürebilir.

 

XAU/USD: Ons Altın geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini aşarken, haftanın son gününde gelen kar satışlarıyla birlikte haftayı 2.658 seviyesinden tamamladı. Merkez bankalarının faiz indirimi adımları ve Orta Doğu'daki gelişmeler değerli madenin fiyatlamalarını olumlu etkileyen ana faktörler olarak ortaya çıkıyor. Bugün Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları takip edilecek. Cuma günü yayımlanacak olan tarım dışı istihdam verisi ise haftanın öne çıkan verisi olarak izlenecek. Kısa süreli düzeltme hareketlerinin görülebileceği Ons Altın'da 2.643 seviyesinin altında 2.625 gündeme gelebilir. Diğer yandan, yukarıda 2.670 ve 2.686 sıralı dirençler konumunda.

    


 Ziraat Yatırım Menkul Değerler
 www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Türkiye'nin kamu net borç stoku 2. çeyrekte 6 trilyon 336.5 milyar TL (önceki: 6 trilyon 294 milyar TL)
Türkiye'nin kamu net borç stoku/GSYH oranı 2. çeyrekte 18.1% (önceki: 19.9%)
Türkiye'nin AB tanımlı genel yönetim toplam borç stoku 2. çeyrekte 9 trilyon 144 milyar TL (önceki: 8 trilyon 675 milyar TL)
Türkiye'nin AB tanımlı genel yönetim toplam borç stoku/GSYH 2. çeyrekte 26.1% (önceki: 28.5%)
Türkiye'nin brüt toplam dış borç stoku 2. çeyrekte 512.0 milyar dolar (önceki: 506.8 milyar dolar)
Türkiye'nin brüt dış borç stoku/GSYH oranı 2. çeyrekte 42.6% (önceki: 43.8%)
Türkiye'nin net dış borç stoku 2. çeyrekte 265.4 milyar USD (önceki: 283.9 milyar USD)
Türkiye'nin net dış borç stoku/GSYH 2. çeyrekte 22.1% (önceki: 24.5%)
Türkiye'nin Hazine garantili dış borç stoku 2. çeyrekte 16.6 milyar dolar (önceki: 15.7 milyar dolar)
Yunanistan'da ÜFE Ağustos'ta yıllık %-2.4 (Önceki: %+0.1)
Yunanistan'da perakende satışlar Temmuz'da yıllık %-2.8 (Önceki: %+5.8)
Facebookta Paylaş