USD/TRY: Şahin Fed ve enerji krizi ile yaklaşık 20 - 25 baz puan artan ABD on yıllık tahvil faizine eşlik eden Dolar endeksinde (DXY) dün yatay direnç bölgesi sert bir şekilde geçildi. ABD'de borçlanma tavanı ile ilgili gelişmelerin de izlendiği günde Dolar endeksi (DXY) dün %0,7 oranında yükseliş kaydetti ve 94,3 değeri ile son bir yılın en yüksek seviyeleri gördü. Diğer yandan, faizlerdeki yükselişe karşın borsaların buna negatif tepki vermediğini izliyoruz. Dün teknoloji endeksi hariç ABD ana endeksleri günü artı bölgede kapatmayı başardı. ABD vadelilerinde bu sabah da belirgin yükselişler var. Piyasalar için olumlu sayılabilecek bir gelişme de Çin PMI verileri olduğu söylenebilir. Çin'de bugün açıklanan PMI verilerinin detaylarında hizmet tarafının iyi gelmesi olumlu. Bununla birlikte imalat PMI'nın daralma bölgesine girmesi ise Çin Merkez Bankası'nın daha fazla piyasalara destekte bulunabileceği spekülasyonlarını beraberinde getiriyor ki bu da Yuan'ın dirençli kalmasını sağlıyor. Borsalardaki hareket ve Çin'deki veri sonrasında yaşanan fiyatlamalar da Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde rahatlığa yol açmış gözüküyor. Dolar'da sakin bir görüntü çizdiği bu sabah GOÜ para birimleri genel olarak alıcılı. Dolar güçlenmesiyle dün 8,96 seviyesine yükselen ve 8,92 seviyesine yakın kapatan Dolar /TL'de de dünkü kapanışın altında kısmi düşüş gözleniyor. TL dün %0,55 oranında değer kaybetmişti ancak en kötü performansı sergileyen para birimleri arasında değildi. Şu aşamada bir taraftan Dolar'ın genel olarak güçlenme eğilimi kurda düşüşleri sınırlandırabilecekken, borsalardaki yükseliş yukarı yönlü riskleri de şimdilik azaltıyor. Bu kapsamda, Dolar / TL'nin bugün 8,83 - 8,95 arasında dalgalanabileceğini düşünüyoruz.
EUR/USD: Dün Dolar'ın belirgin şekilde güçlenmesiyle paritenin 1,16 seviyesinin altına kaydığını izledik. Kapanış da bu seviyenin hafif altında gerçekleşti. Bir taraftan enflasyondaki artış beklentileri ile faizlerde yaşanan hareketler diğer yandan ABD'de borçlanma tavanına ilişkin haber akışının Dolar'ı desteklediğini izliyoruz. ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin borçlanma limitini Aralık 2022'ye kadar askıya alacak yasa tasarısını kabul ederken yasa, nihai onay için Senato'ya gidecek, burada Cumhuriyetçilerin tavrı önemli olacaktır. Bugün ayrıca ABD büyüme, çekirdek PCE fiyat endeksi, işsizlik maaş başvuruları ve Fed bölgesel başkanlarının konuşmaları izlenecektir. Şu aşamada Dolar'ı destekleyebilecek katalizörlerin daha baskın olmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, parite 1,1650 direncinin altında kalarak düşüş eğilimi sürdürebilir ve 1,1565 desteğini test edebilir. Ana destek ise 1,1530 seviyesinde.
XAU/USD: Dolar'daki güçlenme eğilimi ile baskı altında kalan değerli madenin 1.720/25 bölgesinden destek bölgesinden tepki vermeye çalıştığını izliyoruz. Dolar'ın destekleyebilecek katalizörler devam etse de, Ons Altın'da destek bölgesinden gelen tepki alımlarının sürebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, değerli madenin 1.720 seviyesinin üzerinde kalarak 1.745 seviyesine doğru hareketlenebileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda, 1.720 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 1.702 seviyesi hedefe girebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.