USD/TRY: Güney Afrika'da tespit edilen ve Omikron olarak adlandırılan yeni koronavirüs varyantı ile ilgili gelişmeler piyasalardaki fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ediyor. Yeni varyantın etkisi henüz tam olarak bilinmiyor. ABD vadelileri %0,5 - %1,0 arasında alıcılı. Cuma günü yaşanan yaklaşık %12'lik düşüşün ardından brent petrolde %4 civarında yükseliş gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,50'nin üzerinde iken, çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi pozitif bölgede seyrediyor. Bu sabah piyasalarda gözlenen toparlanmaya karşın yukarıda belirtildiği gibi yeni varyant ile ilgili bilinmezlikler sürüyor ki çoğu ülke de seyahat tedbirleri açıklıyor. Dolayısıyla, piyasalardaki toparlanma eğilimi şu aşamada kalıcılı olmayabilir. Oynaklığın yüksek olduğu TL ise haftaya bu görüntüsünü sürdürerek başlıyor. Teknik olarak, 12,50 seviyesinin altına sarkma yaşanmadıkça 13,0 seviyesi hedefte kalmaya devam edebilir. Aksi durumda, 12,50 seviyesinin altındaki bir kalıcılıkta 12,15 hedefe girebilir. Bu hafta yurtiçinde enflasyon, büyüme ve dış ticaret rakamları önemli olacak. TCMB'nin yatırımcılarla toplantısı ile Moodys'in Türkiye değerlendirmesi izlenecek diğer gelişmelerden. Koronavirüs varyantının yansımaları da izlenmeye devam edilecekken, ABD'de yoğun bir veri akışı bulunmakta. Fed'in aralık ayındaki toplantısı öncesinde varlık alımı azaltımının hızına yön vermesi açısından Fed Başkanı başta olmak üzere Fed yetkililerinin konuşmaları ve istihdam verileri izlenecek. Küresel PMI verilerinin yanı sıra ilk okumasını göreceğimiz Çin PMI verileri ile ABD ISM imalat ve imalat dışı PMI verileri önemli olacak. Ayrıca Euro Bölgesi enflasyon ve OPEC+ toplantısı izlenecek.
EUR/USD: Cuma günü yeni koronavirüs varyantı ile ilgili endişelerle Fed'den 2022 yılının ikinci yarısında beklenen faiz artırım zamanlamasının biraz ötelendiği gözlendi. Bir süredir Fed faiz beklentileri ile baskı altında kalan parite de bu gelişme ile %1,1 oranında yükselişle günü tamamladı. Kapanış ise 1,1328 seviyesinden gerçekleşti. Bu haftaya başlarken, varyant ile ilgili açıklamaların ön plana çıktığını ve piyasaların toparlanma eğiliminde olduğunu izliyoruz. Parite de satıcılı. Diğer yandan, yeni varyantın etkisinin henüz tam olarak bilinmemesi piyasada toparlanmanın sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu kapsamda, paritede bu sabah gözlenen baskı yine sınırlı kalabilir. Destek 1,1220 seviyesinde. Yukarıda ise 1,13 ve 1,1350 sıralı dirençler konumunda.
XAU/USD: Cuma günü azalan risk iştahı ile birlikte ilk etapta alım ile karşılaşan değerli maden 1.815,5 seviyesine kadar yükseldi. Ancak, pandeminin ilk zamanlarındaki gibi Dolar dışında çoğu varlık sınıfına gelen satış kısmen tekrar etti ve değerli maden bu seviyeden satışlarla karşılaşarak günü 1.792 seviyesinden tamamladı. Bu sabah ise sınırlı yükselişler gözlenirken, yeni varyantla ilgili bilinmezlikler sürüyor. Bu kapsamda, cuma gününe benzer fiyatlama riski devam ediyor ki bu hafta Fed Başkanı başta olmak üzere Fed yetkililerinin konuşmaları ve istihdam verileri öncesinde değerli maden çok fazla güçlenmeyebilir. Dolayısıyla, bu sabahki yükselişlerin sürmesi durumunda 1.810 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Öte yandan, cuma kapanışının altına sarkma yaşanması durumunda 1.780 hedef olabilir. Ana destek ise 1.765 bölgesinde
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.