USD/TRY: Geçen hafta salı günü politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutan TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yineledi. Cuma günü de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini söyledi. Bu ortamda açıklanan ekonomik veriler yakından izleniyor. Son açıklanan veriler ekonomide dengelenmenin biraz daha artığına işaret ederken, bu hafta perşembe günü açıklanacak imalat PMI'ı 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam edebilir. Yarın da ekonomik güven endeksi takip edilecek. Yurtdışına bakıldığında cuma günü ABD'de Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör haziran ayı verileri aylık olarak beklentilerle uyumlu geldi. Verinin ardından piyasalarda Fed'in eylül ayında faiz indirimi yapacağına yönelik beklentiler canlılığını koruyor. Bu hafta yakından takip edilecek Fed toplantısında ise faiz indirimi için eylüle işaret edilmesi bekleniyor. Bunun dışında Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecekken, hafta boyunca ABD'de açıklanacak önemli teknoloji şirketlerinin finansalları risk iştahı üzerinden kurlarda etkili olabilir. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında Dolar endeksinde yatay seyir devam ederken, Dolar/TL'de önemli bir kırılım yok. Bu sabah 33,0 seviyesinde seyreden kurda, günün geri kalanında da bu seviye etrafında sınırlı hareketler gözlenebilir. Dolar/TL geçen hafta %0,3 gerilemiş ve 32,95 seviyesinden kapanış yapmıştı.
EUR/USD: Son açıklanan ABD makro verilerinin enflasyonda, büyümeyi aşağı çekmeden, hedefe doğru ilerlediğini göstermesiyle piyasalarda faiz indirim zamanlamasına dair beklentiler korunuyor. Diğer yandan, paritelerde de önemli bir hareketlilik gözlenmiyor. Hafta genelinde ise Fed toplantısı dışında yoğun makro veriler piyasalarda oynaklığa neden olabilir. Öte yandan, bugün veri gündemi sakin. Parite de gün içerisinde 1,08 - 1,09 arasında bant hareketi yapabilir.
XAU/USD: Geçen hafta ABD tarafında yayımlanan veriler Dolar tarafında önemli bir hareketliliğe yol açmazken, Ons Altın'da net bir yön oluşmadı. Değerli maden haftayı %0,6 düşüşle 2.387 seviyesinden kapattı. Bu hafta jeopolitik gelişmeler, Fed ve Japonya Merkez Bankası toplantısı ile ABD'de tarım dışı başta olmak üzere açıklanacak makro veriler Ons Altın üzerinde etkili olabilir. Haftaya alıcılı bir görüntüyle başlayan değerli madende 2.410 direnç olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 2.360 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.