FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Küresel büyümeye yönelik olumlu öncü veriler risk iştahını destekliyor. ABD'de sermaye kazançları üzerinden alınan vergi oranını artırma planlarına karşın makro verilerin fiyatlamalarda baskın geldiğini ve küresel risk endeksi olarak da izlenen S&P500'ün cuma günü %1,1 oranında değer kazandığını izledik. Bu sabah da Asya'da da pozitif bir görüntü var. Dolar endeksi (DXY) ise yaklaşık son iki ayın en düşüğünde. Yurtdışı piyasalardaki destekleyici ortama karşın ABD - Türkiye arasında gerginliğe yol açan haber akışı ile TL bu sabah sepet bazında (1USD 1 EUR ortalaması) satıcılı seyrediyor. Dolar / TL'de teknik olarak 8,36 yakın desteğinin altına sarkma yaşanmadıkça 8,5450 hedefte kalmaya devam edebilir. Yaşanan yükselişlerinde ardından kurda geri çekilme gözlenmesi ve 8,36 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 8,30 hedef olabilir. TL'de üzerindeki stresin anlamlı bir şekilde azalması için ise 8,25 desteğinin altında kapanışlar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu hafta yurtdışında; değişikliğe gidilmesi beklenmeyen Fed ve BOJ toplantıları, ABD büyümesi ile kişisel gelir ve harcamalar, Çin PMI rakamları, Avrupa enflasyon rakamları ve ilk çeyreğe ilişkin GSYH verileri öne çıkan veriler iken, yurtiçinde bugünkü Kabine Toplantısı ve perşembe günü TCMB tarafından yayımlanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu öne çıkıyor. Bugünkü Kabine Toplantısı'nda güncel olayların değerlendirilmesi ve 40bin altına düşen vaka sayılarının ardından kapanma konusunun netleşmesi bekleniyor.
 
EUR/USD: Avrupa'da makro veriler ve aşılanma ile ilgili sorunların geride kaldığının gözlenmesi Bölge ekonomisinin ABD ile arayı kapatabileceği beklentilerini (Perşembe günü varlık alımlarında ve faizde herhangi bir değişikliğe gitmeyen ECB toplantısının ardından konuşan Başkan Lagarde, önümüzdeki dönem için pozitif konuşarak 2021 yılı boyunca güçlü bir toparlama beklediğini söyledi) beraberinde getirirken, risk iştahındaki pozitif görüntü de pariteyi destekliyor. Bu sabah 1,21'in üzerine çıkan parite yaklaşık son iki ayın en yükseğinde. Şu aşamada Bölge ekonomisine yönelik iyimser beklentiler ve risk iştahındaki pozitif seyir, paritede yükselişin devamı ile sonuçlanabilir ve parite 1,2050 desteğinin üzerinde kalarak 1,2170/85 direnç bölgesini hedefleyebilir.
 
XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 1.798 seviyesini test eden değerli maden haftanın son iki işlem günündeki kar satışlarıyla karşılaştı ve haftayı 1.777 seviyesinde kapattı. Küresel ekonomiye yönelik iyimser beklentiler risk iştahını desteklerken, Dolar endeksi (DXY) yaklaşık son iki ayın en düşüğünde. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,60'ın altında. Bu fiyatlamalar kapsamında, değerli madende iki günlük kar realizasyonlarının ardından tekrar yükseliş görülebilir ve Ons Altın 1.770 desteğinin üzerinde kalarak 1.800 seviyesini hedefleyebilir. Sonraki hedef 1.820 seviyesindeyken, 1.770 desteğinin altında 1.753 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/DOMBROVSKİS: ABD İLE TİCARET MÜZAKERELERİNDE OLUMLU BİR İVME GÖRÜYORUZ
AB/DOMBROVSKİS: KÜRESEL TİCARET KURALLARININ GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.0 DÜŞÜŞLE 3441,17 PUANDAN KAPANDI
2021 YILI BAHAR DÖNEMİ ANKETİ SONUÇLARINA GÖRE, 2021 YILINDA YAPILMASI ÖNGÖRÜLEN YATIRIM HARCAMALARININ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTIŞ ORANININ YÜZDE 44,4 İLE 2020 YILI GÜZ DÖNEMİNDE ÖNGÖRÜLENDEN DAHA DÜŞÜK GERÇEKLEŞTİ- TCMB YATIRIM ANKETİ
NİSAN AYINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ:77.3 (ÖNCEKİ AY: 79.8) - TÜİK
REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 111,0(ÖNCEKİ AY: 110.8) - TCMB
MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ NİSAN AYINDA: 107,4(ÖNCEKİ AY: 110.2) - TCMB
(DÜZELTME) İMALAT SANAYİ KAPASİTE KULLANIM ORANI NİSAN AYINDA: 75.9% (ÖNCEKİ AY: 74.7%, NİSAN 2020: 61.6%)
MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ KAPASİTE KULLANIM ORANI NİSAN AYINDA: 76.2% (ÖNCEKİ AY: 75.6%, NİSAN 2020: 61.9%)
Facebookta Paylaş