FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Yarın sonuçlanacak Fed toplantısı beklenirken, küresel piyasalarda oynaklığın oldukça arttığı gözleniyor. Hisse senedi piyasalarındaki oynaklığı gösteren VIX endeksi, Ekim 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Sıkılaştırma yönünde sinyallerin gelmesi beklenen Fed dışında, Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı yığınaktan kaynaklı gerilim de oynaklığın artmasına neden olan iki ana faktör. Artan oynaklık ve zayıflayan risk iştahından da Dolar destek buluyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntü nedeniyle kurun da düşmekte zorlandığını izliyoruz. Şu aşamada, geçen hafta faizi sabit bırakan TCMB kararı ve hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ekonomist ve akademisyenler ile yaptığı toplantı sonrasında takip edilen açıklamalarla Dolar/TL'de en azından yukarı yönlü hareket alanının - risk iştahındaki görüntüye karşın - azaldığını düşünüyoruz. Kurun da bugün 13,35 -13,55 arasında dalgalanmasını bekliyoruz. Söz konusu seviyelerin dışında aşağıda 13,2650 desteği, yukarıda ise 13,67 direnci takip edilebilir. Bugün ABD tarafında, TSİ 18'de ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksi takip edilecek. Avrupa tarafında, Almanya'da TSİ 12'de ocak ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi takip edilecek. Ayrıca IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımlayacak.
 
EUR/USD: Avrupa genelinde ocak ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Almanya'daki olumlu görünüme rağmen Omicron varyantı nedeniyle gelen kısıtlamaların etkisiyle hizmet sektöründeki yavaşlama ile bileşik PMI 11 ayın en düşüğüne geriledi. Üretim tarafı ise güçlü seyretti. Dolar endeksindeki (DXY) yukarı yönlü hareket paritenin zayıflamasına sebep olurken, Rusya - Ukrayna gerilimi de fiyatlamalarda etkisini gösteriyor. Yarın gerçekleşecek Fed toplantısında ise sıkılaşma mesajlarının netleşmesi bekleniyor. Parite dün günü 1,1321 seviyesinde kapatırken aylık ortalamaların alında seyrini sürdürüyor. Geri çekilmenin sürmesi halinde 1,1300 ve 1,1274 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Olası yükselişlerde 1,1344 ve 1,1370 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkabilir.
 
XAU/USD: Küresel piyasalardaki olumsuz tabloya karşın kıymetli maden güvenilir liman olarak stabil görüntüsünü koruyor. Yarınki Fed toplantısından şahin açıklamalar beklenirken, Rusya - Ukrayna arasındaki gerilim ve enflasyonist riskler Ons Altın'da destekleyici gelişmeler niteliğinde. Aylık ortalamaların üzerinde kalıcılığını koruyan kıymetli madende yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Yükselen trendin devamı halinde 1.850 ve 1.870 seviyeleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde 1.830 seviyesi güçlü destek konumunda.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %1.7 DÜŞÜŞLE 24243,61 PUANDAN KAPANDI
İSPANYA'DA ÜFE ARALIK'TA YILLIK %+35.9 (ÖNCEKİ: %+33.1)
TCMB, 01.02.2022 vadeli 78.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
ÇİN, BÜYÜME VE RİSKLERİ DENGELEMEK İÇİN YENİ ÖZEL TAHVİL KOTALARI BELİRLEYECEK
FRANSA SAĞLIK BAKANI: FRANSA'DA MEVCUT KOVİD DALGASININ ZİRVESİNİ HENÜZ ATLATAMADIK
İNGİLTERE/SUNAK: ENFLASYON DA DAHİL OLMAK ÜZERE KAMU MALİYESİNE YÖNELİK RİSKLER, GELECEK NESİLLERE YÜKSEK BORÇ GERİ ÖDEME YÜKÜ GETİRMEKTEN KAÇINMAMIZI DAHA DA ÖNEMLİ KILIYOR
Facebookta Paylaş