FX Bülteni (Ziraat Yatırım)



USD/TRY: Geçen hafta küresel piyasalarda belirgin toparlanma vardı. ABD'de resesyonun yaklaştığına yönelik endişeler ve buna bağlı olarak potansiyel agresif faiz indirim beklentilerinin yarattığı korku, yerini açıklanan veriler sonrasında rahatlamaya bıraktı. Enflasyonda yıllık olarak %3'ün altının görüldüğü ortamda, perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvurularında iyi rakamların gözlenmesi hisse piyasalarında olumlu fiyatlamalara yol açtı. S&P500 endeksi haftayı %4'e yakın primle tamamladı. Veri gündemi açısından sakin gözüken bu haftada ise 22 Ağustos'ta başlayacak Jackson Hole toplantısı yakından izlenecek. Fed Başkanı Powell'ın 23 Ağustos'ta konuşması bekleniyor. Powell'ın faiz indiriminde eylül ayını işaret etmesi öngörülüyor; ancak sonrasında faiz patikası ve olası indirim şiddeti ile ilgili net bir sinyal vermesi tahmin edilmiyor. Jackson Hole toplantısı öncesinde piyasaların haftaya ise kısmi iyimser bir hava ile başladığını izliyoruz. ABD vadelileri yatay. Dolar da bir miktar baskı altında. Yurtiçinde ise yarın TCMB toplantısında faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ancak şahin tutumun korunması olası. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL bu sabah 33,70 seviyesinin üzerindeki seyrini gün boyu sürdürebilir.

 

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD verilerinin ardından resesyon endişeleri azalmaya başladı. Makro verilerin odağında hareket eden piyasada parite geçtiğimiz haftayı %1 yükselişle 1,1027 seviyesinde tamamladı. Dolar Endeksi (DXY) ise 102 seviyesinin biraz üzerinde işlem görüyor. Ayrıca, piyasalarda eylül ayında faiz indirimine gidileceği beklentileri devam ederken, bu hafta yapılacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu ve Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşma takip edilecek. Başkan Powell'ın konuşmasında, Fed'in faiz indirimlerinin büyüklüğü ve sıklığı ile alakalı vereceği sinyaller aranacak. Ek olarak, Euro Bölgesi'nde ECB'nin toplantı tutanakları takip edilecek. ECB, haziran ayında faiz indirimine gitmesinin ardından, temmuz ayında beklentilere paralel olarak faiz oranlarını sabit tutmuştu. Fiyatlamalar tarafında, bu sabah 1,1027 seviyesinde işleme başlayan paritede, 1,0900-1,0880 seviyeleri destek olarak öne çıkarken, 1,1135 seviyesi direnç konumunda.

 

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan TÜFE verisinin 2021 yılından beri ilk kez %3'ün altına gerilemesiyle birlikte Fed'in eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentileri neredeyse kesin olarak görülüyor. Ek olarak, Çin'in iki aylık aranın ardından tekrar altın alımlarına başlayacağı haberiyle birlikte değerli maden cuma günü %2,1 primlenerek tarihi zirvesini aştı ve 2.508 seviyesinden haftayı tamamladı. Veri bakımından sakin geçecek olan haftada Fed Başkanı Powell'ın cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı açıklamalar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise Ons Altın 2.500 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde sırasıyla 2.530 ve 2.550 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilme halinde ise 2.470 ve 20 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 2.430 noktası destek olarak izlenebilir.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Forte Bilgi: Şirketimizin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Veri Merkezi Ağ Altyapısı Modernizasyonu Kapsamında Donanım Temini İşi İhalesinde en iyi fiyatı sunarak birinci olduğu ihale komisyonunca tarafımıza bildirilmiştir
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı 2.çeyrekte 54.4% (Önceki: 54.1%) - TÜİK
Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 2.çeyrekte 16.3% (Önceki: 15.6%) - TÜİK
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44.0 saat (Önceki: 43.5 saat) - TÜİK
Şimşek:Yeni Sistemle, Vergi Müfettişleriyle Mükellefler Elektronik Ortamda Bir Araya Gelecek, Görüşmeler Bu Ortamda Yapılacak ve Tutanaklar Elektronik Alınacak
Facebookta Paylaş