USD/TRY: Rusya - Ukrayna savaşı sürerken, müzakerelerin de bir taraftan devam etmesi piyasaların iyimser tarafta kalmasına neden oluyor. Batı piyasaları bugüne iyimser bir tablo ile başlıyor. Diğer yandan, İran nükleer görüşmelerine yönelik umut da sürerken, Brent petrolün bu sabah düşmesi piyasaların iyimser tarafta kalmasındaki bir diğer neden. Emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişler ve arz tarafındaki darboğaz enflasyon görünümünde kötüleşme beklentilerini beraberinde getirmiş ve bu da piyasalarda oynaklığı artırmıştı. Fiyatlamalar tarafında bakıldığında; Çin'in önemli şehirlerindeki koronavirüs dalgası ve teknoloji sektörüne yönelik regülasyonlarla Asya para birimlerinde baskı gözlenirken, Doğru Avrupa kurları sakin. TL ise negatif ayrışmaya devam etse de bu sabah risk iştahındaki görüntü nedeniyle Dolar/TL'de 15,0 seviyesinin direnç olarak çalışabileceğini öngörüyoruz. TL'de rahatlama gözlenmesi için ise 14,72 desteğinin altında kalıcılık görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna - Rusya savaşının gölgesinde Fed başta olmak üzere merkez bankaları faiz kararları odaklı bir haftadayız. Japonya, İngiltere, Türkiye ve Rusya merkez bankaları kararları takip edilecek. Geçen haftaki şahin algılanan ECB toplantısı sonrası bu hafta ECB yetkililerinin konuşmaları izlenecek.
EUR/USD: Rusya - Ukrayna savaşı sürerken, diplomatik temasların öne çıkması küresel piyasalarda risk iştahını kısmen destekliyor. ABD 10 yıllıkların tahvil faizi de %2 seviyelerini aştı. Jeopolitik gerilim sonrasında merkez bankalarının politika reaksiyonu da önem kazanıyor. Geçen haftaki ECB toplantısının şahin tonda geçmesi bu haftaki Fed toplantısında Fed'e daha az esnek bir alan tanısa da piyasanın 25 baz puanlık beklentisi fiyatlarda. Çarşamba günkü toplantıda Fed'in ileriye yönelik yönlendirmesi yakından izlenecekken, karar günü Ukrayna - Rusya geriliminin hangi aşamada olduğu da piyasaların tepkisi açısından önemli. Bugün ise paritenin 1,0890 - 1,0975 arasında bant hareketi yapabileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda yukarıda 1,1030 direnci , aşağıda ise 1,0845 desteği takip edilebilir.
XAU/USD: Rusya ve Ukrayna arasında diplomatik görüşmelerin gündemde kalması ile petrol (Petroldeki düşüşte İran'la müzakere beklentileri de etkili oluyor olabilir.) ve emtia fiyatlarında geri çekilmeler hakim. Bunun yanı sıra bu hafta Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Genel olarak faiz artırım döngüsünün başlamasına yönelik beklentiler kıymetli madeni kısmen baskı altında tutuyor. Buna karşın jeopolitik risklerin getirdiği belirsizlik ve enflasyonist ortam düşüşleri sınırlıyor. Bu gelişmeler kapsamında Ons Altın tarafında kısa vadeli yön arayışı sürüyor. Jeopolitik risklerin önemli ölçüde gündemde kaldığı ortamda kıymetli madende düşüşler sınırlı kalabilir. Olası geri çekilmelerde 1.950 ana destek olarak karşımıza çıkabilir. Yukarı yönlü hareketlerde 2.000 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.