USD/TRY: ECB, Fed ve BoE'nin faiz konusunda piyasa dostu - veya daha az şahin - kalmaları risk iştahını destekleyebilecek en önemli katalizör olduğu söylenebilir ki ABD on yıllık tahvil faizinin %1,50'nin altındaki hareketi sürüyor. Diğer yandan, ABD'de iyi gelen veriler ile 550 milyar USD'lik altyapı harcamalarının Temsilciler Meclisi'nde kabulü ve koronavirüse karşı geliştirilen ilaç gibi faktörler piyasalar için destekleyici olmaya devam edebilir. Bu kapsamda, risk iştahında şu aşamada bir bozulma beklemiyoruz. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de dünkü kazançlarını koruyabilir. Dolar / TL ise yatay direnç yaptığı 9,75 - 9,77 bölgesinin altında kalabilir ki ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 400 baz puanın altına geriledi. Aksi durumda söz konusu direnç bölgesinin üzerinde 9,85 seviyesine kadar teknik bir yükseliş gözlenebilir. Aşağıda ise 9,63 destek konumunda. TCMB'nin yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldığını açıklaması kur üzerinde net bir etki yapmazken, günün geri kalanında ABD ÜFE verisi, Fed, ECB ve BoE başkanlarının konuşmaları ile Almanya ZEW endeksi izlenecek.
EUR/USD: Pozitif risk iştahında Dolar değer kaybederken, parite tekrar 1,16 seviyesinde. Şimdilik risk iştahını bozabilecek net bir gelişme gözlenmiyor. Bu kapsamda, Dolar'da bası sürebilir. Ancak, ECB'nin görece daha güvercin durması paritedeki yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu kapsamda, paritenin 1,1625 seviyesinin altında kalabileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda 1,1670 tepki gelebilecek bir sonraki direnç olarak izlenebilir. Öte yandan, olası düşüşlerde 1,1580 desteğinin altında 1,1550 ve 1,1520 sıralı destekler olarak takip edilebilir.
XAU/USD: Geçen hafta ECB, Fed ve BoE'nin piyasa dostu sayılabilecek duruşları sonrasında tahvillerdeki oynaklıkta sert düşüş gözlendi. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,50'nin altına geriledi. ABD'de açıklanan son makro verilerin ekonominin tekrar momentum kazandığına işaret etmesi değerli madende potansiyel baskı unsuru olarak dursa da majör merkez bankalarının duruşları değerli madeni destekleyeme devam edebilir. Bu kapsamda, Ons Altın'ın 1.815 yakın desteğinin üzerinde kalarak 1.834 seviyesini test edebileceğini düşünüyoruz. Ana direnç ise 1.850 bölgesinde. Diğer yandan, 1.815 seviyesinin altında 1.805 tepki gelebilecek yakın destek olarak izlenebilir. Fed, ECB ve BoE başkanlarının konuşmalarının izleneceği günde yarın ABD'de açıklanacak TÜFE verisi öncesinde ÜFE rakamları da yakından takip edilecektir
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.