FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri zayıflamaya işaret etmişti. Resesyon endişeleri körüklenmiş ve Fed'in faiz indiriminde geç kaldığına yönelik düşüncelerle piyasalar baskı altında kalmıştı. Yeni hafta ise veri gündeminde bir değişiklik öne çıkmazken Asya tarafındaki kırılganlık ve özellikle finans hisselerinde kayıplar ABD tarafındaki düşüşün devamına sebep oldu. S&P ve Nasdaq'da %3 civarında geri çekilmeler izlendi. Hisse senedi oynaklık endeksi VIX gün içinde 66 seviyesine kadar çıktı ve 2020'den beri en yüksek seviyesini görmüş oldu. Yurtiçi taraf ise küresel gündemden olumsuz etkilendi. Beş yıllık risk primimiz (CDS) 300 puanın üzerinde seyrederken kur tarafında da %0,4 civarında yükseliş izlendi. Bu sabaha bakıldığında ise dün akşam ABD'de kayıpların derinleşmemesi, VIX'ın 40'ın altına geri çekilmesi ve Yen'deki değer kaybıyla birlikte bu sabah Asya piyasalarındaki toparlanma risk iştahını destekliyor. ABD vadelileri de Asya piyasalarının desteğiyle %1 civarında primli. Veri gündeminde, ABD'de Ticaret Dengesi verisi takip edilecek. Kur tarafında ise 33,30 civarındaki yatay görünüm gün boyu sürebilir.

 

EUR/USD: Dün global piyasalarda gerçekleşen Asya odaklı hareketler satış baskısını tetikledi. Baskıyla birlikte ise Dolar Endeksi'nde (DXY) gerileme gözlendi. Bu durumda parite günü %0,4 yükselişle 1,0952 seviyesinde tamamladı. Bu sabah ise Dolar Endeksi (DXY) 103 seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Ek olarak, son ABD verilerinin ardından faiz indirim tartışmaları canlanırken Fed acele bir karar almadı. Ayrıca, ABD ISM imalat dışı endeksi 48,8'den 51,4 seviyesine yükselerek sektörlerin daralma bölgesinden yeniden büyüme bölgesine geçtiğine işaret etti. Avrupa tarafında ise son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren temmuz ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Veri, 51,9 seviyesinde seyrederek hizmet sektöründe mevcut büyüme hızının korunduğunu gösterdi. Veri gündemine baktığımızda, ABD dış ticaret dengesi ve Euro Bölgesi perakende satışlar verileri takip edilecek. Teknik olarak, 1,09-1,0865 seviyeleri gün içi destek olarak öne çıkarken, 1,10 seviyesi direnç konumunda.

 

XAU/USD: ABD'de cuma günü beklentilerden kötü gelen istihdam verileri sonrasında resesyon beklentilerinin artması küresel piyasalarda endişelere neden oldu. Resesyon endişesiyle birlikte küresel borsalarda sert satışların yaşanması değerli madeni de etkiledi. Teminat tamamlama sebebiyle artan likidite ihtiyacıyla birlikte Ons Altın dünkü işlem gününü %1,3 kayıpla 2.411 seviyesinden tamamladı. Yetkililerin Orta Doğu'daki tansiyonu düşürme çalışmaları da değerli madenin fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Bugünün veri takvimi ise sakin. Teknik tarafa bakıldığında ise 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 2.370 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yukarı yönlü bir harekette ise 2.430 ve 2.470 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş