USD/TRY: Merkez Bankalarının kararlarıyla şekillenen paritelerdeki hareketler yakından izlenirken, Fed ve ECB cephesinde ilk faiz indiriminin hangi bankanın başlayacağına yönelik spekülasyonlar devam ediyor. Şu an için Avrupa'da yapılan açıklamalar ve düşüş ivmesi daha net olan enflasyon nedeniyle ECB'nin daha önce faiz indirmesi bekleniyor. Diğer yandan, Avrupa ekonomisine yönelik dipten dönüş düşünceleri ise sürüyor. Bu ortamda EURUSD paritesinde orta vadeli trendde önemli bir değişiklik yok. Cuma günü beklentiler doğrultasında gerçekleşen çekirdek PCE verisinin ardından bu hafta yoğun veri gündemiyle paritelerde oynaklık artabilecekken, cuma günkü tarım dışı istihdam verisi kritik. Avrupa'da ise Almanya enflasyonu önemli. Yurtiçi tarafta ise dün tamamlanan yerel seçimlerin ardından bir belirsizlik ortadan kalkmış oldu. Sonrasında, ekonomiyi yoran seçim defterinin kapandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk primimizi iyileştiren mevcut ekonomi politikalarının sürebileceğinin sinyalini verdi. Bu önemli açıklamalarla risk primimizde (5 yıllık CDS) 300 baz puanın altında kalıcılık sağlanabilir. Sıkı para politikasının sürebileceği düşüncesi ile Dolar/TL'de oynaklık düşük kalmaya devam edebilir ve TL'deki reel değerlenme beklentileri sürebilir. Son olarak veri tarafında bu sabah açıklanan mart ayı imalat PMI verisi eşik 50 seviyesinde gerçekleşti. Haftanın verisi ise Çarşamba günü açıklanacak mart ayı enflasyon rakamları. Mart ayında Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, aylık medyan %3,50 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %69,05 seviyesinde gelmesi tahmin ediliyor.
EUR/USD: Geçen hafta cuma günü Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri bakımından izlediği PCE verisi beklentiler doğrultusunda geldi. Buna ek, Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için geçen sene olduğu gibi birkaç iyi veri daha görmek istediklerini ve faiz indirilmeden önce daha fazla güvene ihtiyaç olduğunu belirterek, ABD ekonomisinin ve büyümenin güçlü olduğunu ve faiz indirimi için acele etmelerine gerek olmadığını söyledi. Bu hafta açıklanacak önemli veriler arasında Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin mart ayı toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Ayrıca ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, yarın Almanya'da ve çarşamba günü ise Euro Bölgesi'nde mart ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan, ABD tarafında, piyasaların odak noktasında çarşamba günü Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Ek olarak cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi ise öne çıkıyor. Paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0745 destek seviyesi destek konumunda. Diğer taraftan 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1,0835 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
XAU/USD: Cuma günü ABD piyasaları kapalıyken, Fed'in yakından izlediği PCE verisi takip edildi. Çekirdek PCE yıllık %2,9'dan %2,8'e yavaşlayarak beklentilere paralel gerçekleşti. Veri beklentiler doğrultusunda gerçekleşse de piyasanın bardağın dolu tarafını görerek yavaşlama eğilimini fiyatladığını izliyoruz. ABD vadelileri artı bölgedeyken, Ons Altın da bu sabah %1'in üzerinde primli. Faiz indirimlerinin ve jeopolitik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiği ortamda değerli madende dirençli görüntü sürebilir. Bu kapsamda Ons Altın 2.300 hedef bölgesine kadar alıcılı görüntüsünü koruyabilir. Aşağıda ise 2.225 seviyesi destek konumunda.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.