Fin enerji şirketi Fortum, değerli batarya metalleri geri dönüşümünde uzmanlaşmış Fin şirketi olan Crisolteq'in tüm hisselerini aldığını ilan etti. Değerli pil metallerinin geri dönüşümü Fortum'un diğer pil işlerini de destekleyecek ve şirketin bu yatırım ile Avrupa'da yüksek dönüşüm potansiyelindeki konumunu güçlendireceğine inanılıyor.
İki şirket daha önce diğer batarya geri dönüşüm işlerinde de işbirliği yapmıştı.
Crisolteq şirketinin bir önceki mali yıla ait cirosu 2.1 milyon Avro olarak gerçekleşmişti.
Taraflar satış tutarını basına açıklamadılar.
Fortum, Crisolteq'in özel hidrometalürji geridönüşüm süreci geliştirdiğini ve bu sayede
mevcut lityum iyon piller için şuanda yaklaşık yüzde 50 olan mevcut geri dönüşüm oranının yaklaşık yüzde 80'in üzerinde geri dönüşüm oranına yükselttiğini belirtti.
Hidrometalurjik işlemde, aküden kobalt, manganez ve nikel geri kazanılarak, yeni bataryaların üretiminde kullanılmak üzere batrya üreticilerine değerli metallerin tedariği sağlanıyor. Fortum yetkilileri, bataryadaki değerli metalleri geri dönüştürerek, metal madenciliği ihtiyacının azaltıldığını bu şekilde elektrikli araba akülerinin çevresel etkisinin de düştüğünü açıkladılar.
Crisolteq'in, Finlandiya'nın Harjavalta şehrinde endüstriyel ölçekli bir hidrometalurjik geri dönüşüm tesisi bulunurken ayrıca Tornio'da bir üretim tesisi ve Raisio'da araştırma ve geliştirme tesisi bulunuyor.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni