EUR/USD paritesinde, yukarı eğilim gittikçe artıyor
Küresel büyüme endişelerinin arttığı bu dönemde Fed'in hem faiz artışı hem de bilançom küçülmesine devam etme kararı piyasalardaki satışları hızlandırdı. Fed'in riskleri az önemsediği düşüncesi tepki olarak satışların hızlanmasına neden olurken güvenli varlıklara talebin artması ile altın ve japon yeni ise değer kazanıyor. ABD Başkanı Donald Trump ayrıca hafta sonunda yer alan haberlere göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden almasının mümkün olup olmadığını yakın çevresiyle görüştü, ek olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD hisse piyasalarının keskin şekilde gerilediği ve ödeneksizlikten dolayı bazı devlet hizmetlerinin durduğu bir esnada ABD'nin en büyük altı bankası ile telefonda görüştü. Art arda gelen bu gelişmeler yatırımcılarda, Beyaz Saray'da istikrarsızlık algısı oluştuğunu izlenimini yaratabilir. DXY geçen hafta 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.168'e geriledikten sonra dün 96.70 civarında seyretti.
Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1290 destek seviyesiyle 1,1460 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1310 seviyesine yakın bir seviyede hareket ediliyor, 50 dk hareketli ortalama 1,1328 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 70 ref seviyesinin yakın hareket etmesi EUR/USD paritesinde yukarı yönlü eğilim arttırmakta.
Dolar/TL bu sabah 5,30 seviyelerinde hareket ediyor
Dolar/TL geçen hafta, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izledikten sonra haftaya 5.30 civarında başladı. İç piyasada yerel seçimler takip edilmeye devaam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor. Diğer yandan ABD'nin Suriye'den çekilme kararı da piyasalarda yakından izleniyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimali ciddi şekilde azaldı. Ancak bu sürecin Suriye içinde Türkiye için nasıl bir sürece işaret edeceği henüz netlik kazanmış değil.
Teknik olarak 4,85 seviyesinden başlayan yükseliş trendi Dolar/TL'nin 7,20 seviyesinde zirve yapmasının ardından oluşan düşüş trendi 4, ay içerisinde 200 günlük ağırlıklı ortalamanın geçtiği 5,12 desteğinin hemen üstünde 5,13 seviyesine kadar devam etmesinin ardından 5,13-5,50 aralığında denge bulma eğilimine girmiştir. Dolar/TL'de 60 dakikalık HO 5,32 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kaademeli olarak 5,25-5,45 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,250 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,35 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.
Altın fiyatları, piyasalardaki kargaşa ve artan risklerin etkisi ile gelen güvenli liman alımlarından destek buluyor
Küresel büyüme endişelerinin arttığı bu dönemde Fed'in hem faiz artışı hem de bilançom küçülmesine devam etme kararı piyasalardaki satışları hızlandırdı. Fed'in riskleri az önemsediği düşüncesi tepki olarak satışların hızlanmasına neden olurken güvenli varlıklara talebin artması ile altın değer kazanıyor Altın hisselerdeki satışlar ve Fed sonrası yükselişini hızlandırdı. Geçen haftayı primli kapatan kıymetli metal yeni haftaya da kazançla başladı ve günün ilk yarısında 1,266$ seviyesine çıkarak 9 Temmuz zirveyi tekrar test etti. Japon yeni ise, dolar karşısında 110,95 seviyesine yükselerek kazançlarını 7. güne taşıdı.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1241$ seviyesinden geçiyor, ggün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1250-1270$ aralığında paralel bir kanal içinde hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1254$ seviyesindeki direnç aşılmasıyla birlikte 1260$ seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1264 ve 1266$ direnç seviyesi olarak izlenirken, 1256 ve 1250$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.
Petrol 18 ayın dip seviyesinde
NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı, Noel tatili öncesinde son 18 ayın en düşük seviyesinden kapandı. Haziran 2017'den bu yana ilk kez varil başına 43 doların altına inen petrol fiyatı günü yüzde 6,38 kayıpla 42,53 dolardan tamamladı. ICE'de Brent petrolü ise dün yüzde 6,19 düşüşle 50,49 dolar seviyesinden kapandı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 50,73 dolar seviyesinden işlem görüyor. Yatırımcıların güvenli liman arayışı içinde ham petrol ve hisse senetleri yerine altın ve devlet tahviline yönelmiş görünüyor.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vaadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 60,75$ seviyesini aşağı kırmasının ardından 50$'ın altında dip arayışlarının ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini aşağı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı satım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 48,50$ seviyesi direnç olarak izlenirken 41,50$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarrın kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.