Forex Yorumu (İnfo Yatırım)


EURUSD
Piyasalar dün Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 8.7 seviyesine yükseldi. Gelen veri ile birlikte Almanya’da enflasyonda yeni rekor seviyelerinin devam ettiği görüldü. Bugünde gözler Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisinde olacak. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Bölgede enflasyonun rekor seviyelerde devam etmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımları atması yönünde baskıları artıracaktır. Piyasalarda genel beklenti Temmuz toplantısında bankanın bu yönde ilk adımı atması yönünde ağırlık kazanmış durumda. Öyle ki kademeli adımlar ile birlikte yıl sonunda bankanın negatif faiz döngüsünden çıkması bekleniyor. Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi öncesinde ise 10:55’te Almanya kanadından gelecek olan İşsizlik Oranı verisi izlenecek. Dolar kanadında ise 17:00’da ABD’de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0813 - 1.0939 - 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 - 1.0460 - 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Piyasalar haftanın ikinci işlem gününe yurtiçinden gelen ekonomik veriler ile başladı. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.3 oranında büyüme gerçekleştirdi. Bir önceki çeyreğe göre büyüme ise yüzde 1.2 oldu. Haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izleyen USDTRY paritesi, haftanın ikinci işlem gününe 16.22 seviyelerinde başlarken, buralardan bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bir diğer açıklamaya baktığımızda ise Türkiye’de dış ticaret açığının Nisan ayında yüzde 98.5 arttığı ve böylelikle 6.11 milyar dolara ulaştığı görüldü. Yeni günde piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici güveni endeksi verisini takip edecek. Veri ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 16.50 - 16.75 - 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 - 16.00 - 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Piyasalar son günlerde Çin kanadından gelen koronavirüs konusundaki haber akışlarını takip ediyor. Yükselen vakalar ile birlikte Şangay’da kısmı kısıtlamalar getirilmiş ve bu konu küresel risk iştahını geriletmişti. Fakat son gelen haber akışlarına göre bölgede kısıtlamalar kaldırılıyor ve Çarşamba gününden itibaren insanlara evlerinden çıkmalarının izni verilecek. Bu haber akışları ise küresel risk iştahını bir miktar artırırken, altında baskıların oluşmasına neden oldu. Diğer bir konu ise FED’in atabileceği adımlar. Son gelen açıklamalar ile bankanın agresif bir adım atabileceği yönündeki beklentiler azaldı. Fakat şimdi yeni konu sıkılaşma adımlarının resesyon olasılığını doğurabilme ihtimali. Son olarak FOMC kanadında Fed iyesi Waller açıklamalarda bulundu. Waller; birden fazla toplantı için 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru indiğini görmeden 50 baz puan faiz artışının masadan kalkmaması gerektiğini belirtti. Yeni günde gözler Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi ve ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verilerinde olacak. Veriler sırasıyla 12:00 ve 17:00’da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1870 - 1890 - 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 - 1807 - 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilr.
Petrol
Piyasalar AB üyesi ülkelerinin liderlerinin gerçekleştirdiği toplantıyı takip etti. Bu toplantıda Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyordu. Toplantı sonrasında; yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına yasak getirileceği konusunda anlaşma sağlandı. Böylelikle Rusya’ya yönelik AB’nin 6. Yaptırım paketi de onaylanmış oldu. Bununla birlikte dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin kanadında Haziran itibari ile koronavirüs karantina önlemlerinin kaldırılacağı belirtildi. Bu konuda petrol fiyatları üzerinde önemli bir konu olarak karşımıza çıktı. Dün AB kanadında Rusya’ya yönelik 6. Yaptırım paketinin onayı ile birlikte fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında 121 - 125 - 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 117 - 110 - 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.



 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çavuşoğlu: Temaslarımızda niye karşı olduğumuzu açıklıyoruz, terörle mücadelemize destek taahhüdünde bulunmalılar - NTV
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.2 ARTIŞLA 3186,43 PUANDAN KAPANDI
TCMB 2 HAFTA VADELİ 1.35 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
DIŞ TİCARET AÇIĞI NİSAN AYINDA %98,5 ARTTI - TÜİK
NİSAN AYINDA İHRACAT 23,37 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 23.36 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 22.71 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI, YARIN SUUDİ ARABİSTAN'I ZİYARET EDECEK -KÖRFEZ YETKİLİLERİ
NİSAN AYINDA İTHALAT 29.48 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 29.47 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: 30.88 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI, NİSAN AYINDA 79.3% (BEKLENTİ: 79.3%, ÖNCEKİ AY: 73.5%)
MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ GSYH ZİNCİRLENMİŞ HACİM ENDEKSİ, 1.ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE %1,2 ARTTI (ÖNCEKİ: +1.5%)
MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT NİSAN AYINDA AYLIK +8.4% (ÖNCEKİ AY: +1.2%)
Facebookta Paylaş