Forex Yorumu (İnfo Yatırım)


EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen ekonomik güven endeksi verisini takip etti. Yapılan açıklamaya göre Euro bölgesinde Tüketici Güveni Haziran ayında 105 seviyesinden 104 seviyesine gerileme gerçekleştirdi. Böylelikle Mart 2021’den itibaren en düşük seviye kaydedilmiş oldu. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki toplantısında 25 mi yoksa 50 baz puan mı faiz artış kararı alacağı halen kafalarda soru işareti. Son olarak ECB yönetim konseyi üyesi Simkus; enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde Temmuz toplantısında 50 baz puan faiz artışının olabileceğini belirtti. Diğer yandan ECB Başkanı Lagarde’da enflasyon tehditinin artması halinde daha hızlı hareket edilebileceğini belirtti. Bu şahinvari açıklamalar 50 baz puanlık beklentilerin artmasına neden oldu. Bu sebeple yarın Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisinin önemi bir tık daha artmış oldu. Yeni günde 10:55’te Almanya işsizlik oranı, 12:00’da euro bölgesi işsizlik oranı verileri takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0638 - 1.0791 - 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0428 - 1.0339 - 1.0190 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta Cuma günü BDDK’nın attığı adımlar ile birlikte TL, dolar karşısında değer kazanımları yaşamış ve USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Bu hareketlenmeler ile içerisinde bulunduğumuz haftaya 16.80 seviyelerinde başlangıç yapan parite haftanın dördüncü işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin bir tık altında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde ise piyasalar yurtiçinden gelen ticaret açığı verisini takip etti. Açıklamaya göre Mayıs’ta yurtiçinde ticaret açığı -10.61B olarak gerçekleşti. Böylelikle yıllık bazda yüzde 155 artış yaşandığı görüldü. Bu da rekor olarak kayıtlara geçti. Gelen veri ile birlikte yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığı 43.21 milyar dolar olmuş oldu. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 16.90 - 17.16 - 17.40 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 16.30 - 16.00 - 15.60 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
ALTIN
Küresel bazda büyük merkez bankalarının attığı sıkılaşma adımları takip ediliyor. Önümüzdeki ay Avrupa Merkez Bankası yetkilileri biraraya gelecek ve bu toplantıda bankanın sıkılaşma yönünde ilk adımının atabileceği beklentisi oldukça yüksek. Öyle ki 50 baz puanlık adım bile şuan konuşulan ihtimaller arasında. FED ve BoE’nin de bu yöndeki adımları yakından izleniyor. Bu adımlar ile birlikte küresel bazda resesyon endişeleri artırıyor. Her ne kadar zaman zaman FED yetkililerinin resesyon risklerini düşük gördüğü yönünde açıklamaları olsa da, bu endişeler tamamen bitmiş görünmüyor. Bu artan faiz ortamında ise altın baskılı fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Dün Portekiz’de Fed Başkanı Powell, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey bir panelde konuşma gerçekleştirdi. Powell; faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatabileceğini, yumuşak inişin mümkün ama zorlu olacağını belirtirken; Lagarde, düşük enflasyon dönemine geri dönülmeyeceğini söyledi. Yeni günde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1830 - 1845 - 1860 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1810 - 1798 - 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Küresel bazda piyasaların izlediği konuların başında resesyon ihtimali yer alıyor. Merkez bankalarının sıkılaşma adımları ile birlikte bu konuda endişelerde artmış görülüyor. Resesyon endişeleri ile birlikte yavaşlayan ekonominin petrol taleplerinde dengelerin bozulabileceği korkusunu da beraberinde getiriyor. Bu konuda fiyatlar üzerinde zaman zaman baskılar oluşmasına neden oluyor. Diğer yandan dün ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisi izlendi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta ABD’de stoklar 2.762M azalış gerçekleştirdi. Piyasalardaki beklentiler ise azalışın 0.569M olabileceği yönündeydi. Diğer yandan G7 zirvesinde Rus petrol ihracatına yönelik kısıtlama olasılıklarının tartışılması da petrol fiyatlarında hareketliliği artıran unsurların başında yer aldı. Bununla beraber OPEC+ toplantısı yakından izlenecek. Grubun Ağustos ayında da hızlandırılmış üretim artış kararına bağlı kalması bekleniyor. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 114.05 - 120.09 - 123.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 108.07 - 105.40 - 103.29 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ ARTTIRDI:%0.75
ECB/Enria: Bankalar olumsuz makroekonomik gelişmelerden etkilenebilir
Almanay Ekonomi Bakanlığı: Tartışmaların nedeni, Ukrayna'daki savaş sonucunda gaz fiyatlarındaki keskin artış ve Rusya'dan gelen arz hacminin azalması
ECB/Enria: Faizlerde kademeli artış genel olarak bankalar için faydalı
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI, MAYIS AYINDA 64.2% (GEÇİCİ VERİ: 64.0%%, ÖNCEKİ AY: %)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %1.1 ARTIŞLA 3398,62 PUANDAN KAPANDI
OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI 43 MİLYAR 206 MİLYON DOLAR OLDU - TÜİK
OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE İHRACAT 102 MİLYAR 469 MİLYON DOLAR - TÜİK
Facebookta Paylaş