Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro bölgesi için oldukça önemli bir ekonomik veri takip edildi. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesinde Haziran’da yıllık enflasyon yüzde 8.6 seviyesine çıktı. Böylelikle bölgede yıllık enflasyon en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Bir önceki ay yıllık enflasyon yüzde 8.1 seviyesindeydi. Gelen veri ile birlikte bölgede üst üste 7 aydır enflasyonun yükselişini sürdürdüğü görüldü. Geçtiğimiz ayın başında banka para politikası kurulu toplantısı yapmış ve bu toplantı da Temmuz için 25 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Fakat enflasyonda rekor seviyelerin devam etmesi ve son zamanlarda banka yetkililerinden gelen açıklamalar ile birlikte 50 baz puanlık faiz artış beklentisi de artmış oldu. Bu sebeple bankanın ay içerisinde gerçekleştireceği toplantı yakından takip edilecek. Yeni günde ise 11:30’da Euro bölgesinden gelecek olan Sentix Yatırımcı Güveni verisi izlenecek. ABD kanadında ise piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle kapalı. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0638 - 1.0791 - 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0339 - 1.0190 - 1.0012 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Haziran ayının son haftalarında BDDK’nın attığı adımlar ile birlikte TL, dolar karşısında değer kazanımları yaşamış ve USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Geçtiğimiz haftada da paritede dalgalı bir seyir izledi. Yeni haftaya ise yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başlandı. TÜİK’in açıklamasına göre Haziran ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78.62 seviyesine yükselirken, aylık artış yüzde 4.95 olarak gerçekleşti. ÜFE verisine baktığımızda ise aylık bazda artış yüzde 6.77; yıllık bazda ise yüzde 138.31 olarak gerçekleşti. Veriler ile birlikte TL kanadında volatilite yükseldi. Dolar kanadında ise bugün sakin bir seyir yaşanabilir. ABD kanadında piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle bugün tatil. Bu sebeple hareketlilik bir miktar düşük olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.90 - 17.16 - 17.40 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.30 - 16.00 - 15.60 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Hafta başı 1837 seviyesinden açılan ons altın, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü harekelenmeler gerçekleştirdi ve haftayı 1808 seviyelerinden kapattı. Böylelikle haftayı yaklaşık yüzde 1.60 civarında değer azalışıyla kapattı. Altın son üç haftadır değer kayıplarına devam ediyor. Haziran ayının bitimiyle yılın yarısını tamamlamış bulunuyoruz. Yılın başından bu yana bu 6 aylık süreçte ons altının durumuna bakarsak, yılın ilk haftası 1829 seviyesinden açılan ons altın ilk yarıyı 1807 seviyesinden kapatarak yüzde 1’in üzerinde değer kaybına uğramış ve son çeyrek sonuçlarına bakacak olursak bu değer kaybı yüzde 7 civarında. Bu kayıplarda ABD merkez bankasının faiz artışları, daraltıcı para politikası ve ABD getirileriyle, doların güçlenmesi sebep oldu denilebilir. Doğu Avrupa’daki savaş beşinci ayına girerken küresel enerji kıtlığı ve jeopolitik zemin nedeniyle ve aynı zamanda enflasyon ve resesyon endişeleri, ons altını zaman zaman destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Haftaya 1812 dolar seviyesinden başlayan ons altında bugün piyasalar sakin bir gün geçirecek. ABD kanadından piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle kapalı. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1825 - 1840 - 1858 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1798 - 1785 - 1770 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Son günlerde küresel piyasaların gündeminde merkez bankalarının attığı sıkılaşma adımları ve bu adımların devam beklentileri var. Sıkılaşma adımları ile birlikte küresel resesyon endişeleri de artıyor. Bu endişeler ise küresel petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanabileceği ihtimallerini artırıyor ve petrol fiyatlarında baskılar oluşuyor. Diğer yandan piyasalar İran kanadından gelen haber akışlarını izledi. Gelen haber akışlarına göre İran, Çin’de rekabetini artırmak için petrolünün fiyatında indirime gitti. Bilindiği gibi Çin pazarına Rusya hakim ve İran bu pazarda payını artırabilmek için bu yola başvurdu. Yeni haftanın ilk işlem gününde Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 111.09 - 114.04 - 118.04 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106.43 - 103.34 - 100.04 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Deutsche Bank CEO'su: ECB faiz oranlarının önceden açıklanandan daha hızlı bir şekilde arttırılmasını istiyoruz
MISIR SÜVEYŞ KANALI GELİRLERİ 2021-2022 MALİ YILINDA 7 MYR DOLAR (2020-2021 MALİ YIL: 5.8 MYR)
(A) MEVSİMLİK ÜRÜNLER HARİÇ TÜFE AYLIK %+6.33, YILLIK %+82.37
(B) İŞLENMEMİŞ GIDA ÜRÜNLERİ, ENERJİ, ALKOLLÜ İÇKİLER VE TÜTÜN İLE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK %+4.20, YILLIK %+64.42
(C) ENERJİ, GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK %+3.34, YILLIK %+57.26
TÜFE, 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE HAZİRAN'DA % +44.54 (ÖNCEKİ AY: +39.33%) - TÜİK
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; AYLIK %+6.45, YILLIK %+77.17
Facebookta Paylaş