Günün Ajandası
ABD Tarım Dışı İstihdam (Mart):Amerika'da her ayın ilk Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ekonomik aktivitedeki durumu göstermesi bakımından Fed ve piyasa tarafından takip edilen önemli bir göstergedir. Açıklandığı döneme ait olarak tarım sektörü dışında istihdam edilen kişi sayısını gösteren verinin yükseliş göstermesi, ekonomik faaliyette yaşanan iyileşmenin göstergesi olduğu için ABD Dolarının değerini artıran bir unsur olarak kabul edilmektedir. 2019 yılı Ocak ayında 304 bin kişilik istihdam yönünde açıklanacak veri Şubat ayında 20 bin kişilik istihdam yönünde açıklandı. Mart ayını yansıtacak olan verinin piyasada oluşan medyan beklentisi 180 bin kişilik istihdam artışı yönünde. (15:30)
ABD İşsizlik Oranı (Mart): İşsizlik oranı, ekonomideki işsizlerin toplam işgücü içindeki payını göstermektedir. İşsizlik oranında yaşanan yükselme, ülke ekonomisinin gelişimi için istenmeyen bir durum olmakla birlikte ülke para biriminin de değer kaybetmesine neden olması beklenir. 2018 yılının ilk üç ayında %4.1 olarak açıklanan işsizlik oranı mayıs ayında son 20 yılın en düşük seviyesi olan %3.8'e ve en son aralık ayında %3.9'a geriledi. 2019 yılı Ocak ayında %4 seviyesinde açıklanan işsizlik oranının Mart ayında %3.8 seviyesine gerilemesi bekleniyor. (15:30)
ABD Ortalama Saatlik Kazançlar (Mart): Çalışanların saatlik olarak kazandıkları ücrette yaşanan değişimi izleyen ortalama saatlik kazançlar verisinde artış yaşanması Dolar'da değer artışı yaratabilir. En son 2019 yılı Ocak yıllık olarak ayında %3.2 seviyesinde açıklanan verinin 2019 yılı Mart ayında %3.4 seviyesinde açıklanması bekleniyor. (15:30)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
TCMB vadesi gelmemiş swap satış limitini %30'dan %40'a çıkardığını duyurdu.
Ticaret Bakanı R. Pekcan, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Mart ayında ihracatın %0,5 artışla 16 milyar 334 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk çeyreğinde de Türkiye tarihinin en yüksek ihracat rakamı olan 44 milyar 567 milyon ddoların yakalandığını bildirdi. İthalatın ise mart ayında %17,81 azalarak 18 milyar 299 milyon dolara gerilediğinin de altını çizdi. 2019 yılının Türkiye'nin icraat yılı olacağını da söyledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P analistlerinden Frank Gill açıklamasında, şartlar değişmezse Türk özel sektörü borç çevirmenin üstesinden gelebilecek gibi ifadesini kullandı. Ayrıca, Londra swap piyasasına yapılan müdahalenin önümüzdeki dönemde maliyetli olabileceğini de ekledi. TL'nin daha da zayıflamasının Türk Şirketleri ve Bankaları içinde çok kötü bir haber olacağını ifade etti. S&P'nin interaktif web yayınına katılanlara 3 seçenekli bir anket yöneltildi. Katılımcıların %50,8'i, "Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumun üstesinden gelecek bir yurt içi reform programı uygular ve bankaların yeniden finanse eder. IMF programına gerek duyulmaz" seçeneğine destek verdi.
TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, 29 Mart bitimli haftada, Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 4 millyar 13 milyon dolar artışla 75 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brüt döviz rezervleri, 22 Mart ile biten haftada 71 milyar 395 milyon dolar seviyesindeydi. TCMB toplam rezervleri, geçen hafta 3 milyar 859 milyon dolar artarak 96 milyar 242 milyon dolara yükseldi.
TCMB tarafından yayınlanan, reel efektif döviz kuru endeksi, mart ayında TÜFE bazında 2,11 puan azalarak 75,15'e geriledi.
ABD
Gazetecilere açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, bir çok konuda uzlaşmaya varılmış olsa dahi Beijing ile anlaşmaya varmanın en az dört hafta daha alacağını belirtti.
ABD ve Çin'in ticaret görüşmelerinde kağıt üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi.
Moody's, ABD'de bu yıl ve 2020'de resesyon beklemediklerini bildirdi.
ABD'de ilk işsizlik başvuruları 30 Mart bitimli haftada 202 bin kişi olurken, 23 Mart bitimli haftada devam eden işsizlik başvuruları ise 1 milyon 717 bin kişi olarak gerçekleşti.
Avrupa
İtalya Hazine Bakanlığı'nın 2019 yılının tamamı için İtalya büyüme tahmininni düşüreceğini ve bütçe açığı hedefini yükselteceğini belirtti.
Forex Yorumları
Altında güvenli liman algısı oldukça zayıf
Kıymetli metal zayıf seyrediyor. Bu hafta ABD'de yapılan ABD ve Çin görüşmeleri hakkında gelen bir açıklamaya göre her iki ülke kağıt üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti. Bu durum ileride küresel borsalara rallinin gelmesini destekleyebilir. Piyasalarda uzun zamandır konuşulan ticaret görüşmelerine yönelik belirsizliğin yavaş yavaş dağılmaya başlaması ons altın açısından olumlu algılanmıyor. Dolayısıyla altında aşağı yönlü bir seyir izleniyor. Bugün için takvimde ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Verinin Dolar üzerinde etkisi sınırlı kalabilir. Diğer yandan, İngiltere tarafında Brexit belirsizliği sürdüğü için altın zayıf olsa bile bu konudan dolayı temkinli. Brexit ile ilgili olumsuz bir gelişme altının yönünü yukarı çevirmesine destekleyici olabilir.
Teknik Analiz: 1300$ seviyesinin altında seyreden ons altın için bu seviye direnç konumunda. Altınn bu seviyeye doğru tepkisinde başarısız kalırsa bu durumda yukarı yönlü eğiliminde de zorlanabilir. Geri çekilmelerde kritik destek 1280$ seviyesinden geçiyor. Bu destek noktasının altı kıymetli metalde satış baskısını tetikleyebilir.
Dirençler: 1292 / 1295 / 1300
Destekler: 1287 / 1282 / 1280
Petrol fiyatları direnç alanlarında zorlanıyor
Amerikan tipi ham petrol teknik olarak 50 haftalık ortalamasına denk gelen 62.50$ seviyesi üzerine yükselmekte zorlanıyor. Bu hafta DOE tarafından açıklanan resmi ham petrol stoklarında 7.2 milyon varil birikme olması WTI'ın yukarı yönlü seyrini törpülemiş görünüyor. Petrol piyasası için yatırımcılar, ABD - Çin arasındaki potansiyel ticaret anlaşmasına yönelik daha fazla ayrıntı istiyor. Şimdilik güçlü direnç bölgelerine yakın olan petrol fiyatları için ABD -Çin arasında gelebilecek olumlu bir haber itici güç niteliğinde olabilir.
Teknik Analiz: Amerikan tipi ham petrol 50 haftalık ortalamaya denk gelen 62.50$ seviyesini geçmekte zorlanıyor. WTTI'ın bu seviye üzerinde yerleşmesi halinde petrol fiyatında uzun soluklu yükseliş başlama potansiyeli aratabilir. Dolayısıyla bugün 62.50$ seviyesindeki hakimiyeti izlemeye devam edeceğiz. Buna karşın WTI'ın bu seviye üzerinde yerleşmekte zorlanması halinde 61.95$ yakın destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 61.95 / 58.20 / 55.70
Dirençler: 62.50 / 64.40 / 65.30
BRENT Teknik Seviyeler
Destekler: 68.20 / 65.70 / 63.60 / 63.10
Dirençler: 70.00 / 70.60
Euro/Dolar'ın 1.12 inadı
Euro/Dolar 1.1175 destek seviyesinden aldığı tepkiyle 1.12 üzerinde durmakta inatçı görünüyor. Buna karşın paritede yukarı yönlü oluşan tepki hareketi satış baskısı olarak karşılanıyor. Dolayısıyla teknik dirençlerden oluşabilecek geri dönüşlere karşı dikkatli olmakta fayda olabilir. Bugün Euro Bölgesinde açıklanacak önemli bir veri bulunmamakta. ABD'de tarım dışı istihdam, saatlik kazançlar ve işsizlik oranı piyasanın odak noktasında olacak.
Teknik Analiz: Satışların 1.1175 seviyesi üzerinde karşıllanmakta zorlanması halinde uzun soluklu aşağı yönlü eğilim söz konusu olabilir. Şimdilik yukarı yönlü tepkiler geliyor anacak tepkilerin paritenin yükseliş potansiyelini net olarak sağlaması açısından yeterli olduğunu söylemek zor. Dolayısıyla direnç bölgelerinden geri dönüşler oluşabilir. Paritede 22 günlük ortalamaya denk gelen 1.1275 ve 50 günlük ortalamaya denk gelen 1.1320 direnç seviyelerini bu anlamda izlemeye devam ediyoruz.
Destekler: 1.1175 / 1.1120 / 1.10
Dirençler: 1.1275 / 1.1320 / 1.1400
USDTL'de değişiklik yok
USDTL kurunda değişiklik yok. Kur hala tedirgin. 31 Mart günü yapılan yerel seçimlerin ardından kesin sonucun açıklanmaması kuru rahatsız ediyor. Diğer yandan Türkiye ve ABD arasındaki söylemlerde şimdilik TL varlıklar üzerinde baskı kuruyor. Bu tabloda kur geri çekilmelerde bir süre daha sınırlı kalabilir. Türkiye'ye yönelik risk algısının yüksek olduğu bugünlerde olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. Bugün ABD'de tarım dışı istihdam verisi aaçıklanacak. Verinin kur üzerinde etkisi sınırlı kalabilir.
USD/TRY
Teknik Analiz: USDTL kuru 5.55 seviyesinin üzerindeki seyrinde ısrarcı olduğu sürece yukarı yönlü eğilimini korumaya devam edebilir. Buna karşın, kurda 5.55 seviyesinin altındaki fiyat hareketi yeniden 5.45-5.50 aralığına geri dönüşü destekleyebilir. Ancak teknik görünüm geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini gösteriyor.
Dirençler: 5.65 / 5.70 / 5.75
Destekler: 5.60 / 5.52 (14 Günlük HO) / 5.40
EUR/TRY
Teknik Analiz: EURTRY kuru için en yakın direnç 6.35, en yakın destek ise 6.30 bölgesinden geçiyor.
Dirençler: 6.35 / 6.37 / 6.40
Destekler: 6.30 / 6.2465 / 6.20
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
VIOP endeks kontratında endeksteki net alışların sonrasında kısa pozisyonlar riskli bir görünüm almış durumda. Uzun pozisyonlar için 121100 endeks seviyesi stop loss alınabilir. Kısa pozisyon için endeksin 127450 seviyelerine yaklaşmasını beklemek sağlıklı olacaktır.
Dolar Kontratı
Spot piyasadda Dolar kuru tedirgin seyrini koruyor ve geri çekilmelerde sınırlı kalıyor. Bu konjonktürde yeni kısa pozisyon denemeleri için ortamın uygun olmadığını gözlemliyoruz. Mevcut kısa pozisyonlar 5.70 Dolar kuru seviyesi stop loss alınarak korunabilir. Mevcut uzun pozisyonlar ise bir süre daha bekletilebilir ve kur 5.55 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece ilave uzun pozisyonlar eklenebilir.
Ons Altın Kontratı
Ons altın haftanın son işlem gününde 1289$ seviyesinde bulunuyor. Ons altın VIOP kontratında spot piyasadaki 1292$ seviyesi üzerinde yerleşik seyirler olması halinde uzun pozisyonlar denenebilir. Bununla birlikte spottaki 1281$ seviyesi yakınlarına doğru oluşacak geri çekilmelerde 1280$ seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar oluşturulabilir. Ons altında genel stratejimiz geri çekilmelerde alım yönlü durulması yönünde.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.