Günün Ajandası
Türkiye Ekonomik Güven Endeksi (Eylül): Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini göstermektedir. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümser olunduğunu göstermektedir. Veri en son Ağustos ayında 94,3 seviyesinde açıklandı. Endekse ait Eylül ayı verisinin beklentisi bulunmuyor. (10:00)
Euro Bölgesi Tüketici Güveni (Eylül): Tüketici güveni, tüketicilerin ülke ekonomisiyle ilgili eğilimlerini ve değerlendirmelerini ölçer. Tüketim alışkanlıkları ve gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimleri hakkında bilgi verir. Veri ön yayın ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Ağustos ayında -28,8 seviyesinde gerçekleşen nihai verinin Eylül ayı öncü verisinin -28,8 düzeyinde açıklanması bekleniyor. (12:00)
Almanya TÜFE (Eylül): TÜFE, enflasyon değişimini ölçmek için kullanılan önemli bir veridir. Bireyin satın alma gücünde ne ölçüde azalma yada artış olduğunu göstermektedir. Veri ön yayın ve nihai veri olmak üzere her ay iki kere açıklanır. Ağustos ayına ait nihai veri aylık %0,30, yıllık %8,80 artış göstermişti. Eylül ayına ait nihai verinin aylık %1,30 yıllık %10,00 artması bekleniyor. Veri, beklentilerden sapma göstermesi halinde Euro’da sınırlı hareketlilik gözlenebilir. (15:00)
ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları (23 Eylül): İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz hafta 1 milyon 379 bin kişi düzeyinde açıklanan devam eden işsizlik başvuruları 23 Eylül haftasında 1milyon 388 bin kişi beklentiye sahip. (15:30)
ABD GSYİH ve Kişisel Tüketim (2. Çeyrek): Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), ülke sınırları içerisinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin değerini gösteren makro ekonomik göstergelerdendir. Ekonomideki büyüme ya da daralmayı gösterdiği için önemlidir. GSYİH, 2 öncü 1 nihai veri olmak üzere 3 kez yayımlanır. Açıklanacak olan veri 2. Çeyreğe ait nihai okuma verisi olacak. 2. okuma verisi çeyreklik %0,6 daralmaya işaret etti. Nihai okuma verisinin %0,60 daralma yansıtması bekleniyor. Verinin, beklentilerin üzerinde açıklanması durumunda ABD Doları pozitif etkilenebilir. Beklentinin altında açıklanması durumunda ise ABD Doları’na etkisi olumsuz olabilir. (15:30)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faizde bundan sonra yukarı çıkmak yok, daha aşağı inecek”. İfadelerinde bulundu.
TCMB, ihracat kredileri ve Döviz kazandırıcı hizmet faaliyetlerinin finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin tanımlamalarına açıklık getirdi. Böylelikle kredilerin amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 4,5'e yükseltti.
Türk-İş gıda enflasyonu rekor seviyeye yükseldi.
ABD
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım boru hattındaki sızıntıların araştırıldığını ve ilk raporların bunların sabotaj sonucu olabileceğini gösterdiğini ifade etti.
ABD Başkanı Joe Biden, büyük yıkıma yol açmasından endişe edilen Ian Kasırgasının benzin fiyatlarını arttırmak için bahane olarak kullanılmaması konusunda petrol şirketlerine uyarıda bulundu.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faizin yıl sonuna kadar yüzde 4,25-4,5 seviyesine yükseltmesini desteklediğini açıkladı.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, tedarik zincirlerini güçlendirmek için Japon firmalara çip sektöründe iş birliğini artırmaları çağrısı yaptı.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed enflasyonu düşürmek için gerekli seviyeye Mart'a kadar ulaşacağını belirtti.
Almanya'da federal hükümetinin enerji krizi nedeniyle, yılın dördüncü çeyreğinde başlangıçta planlanandan 22,5 milyar euro daha fazla borçlanacağı açıklandı.
ABD'den Ukrayna'ya 1,1 milyar dolarlık savunma yardımı sağlanacağı belirtildi.
ABD'de mal ticareti açığı, Ağustos'ta aylık bazda yüzde 3,2 azalışla 87,3 milyar dolara gerileyerek art arda 5 ay daralma gösterdi.
ABD’de bekleyen konut satışları konut kredisi faizlerindeki yükselişin etkisiyle 3. ayda da düşüşüşünü sürdürdü.
Avrupa
AB, bazı Rus mallarına ithalat yasağı ve petrole tavan fiyat uygulanmasını da içeren yeni yaptırım paketi teklif etti.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde faiz artışlarının önümüzdeki toplantılarda da süreceğini belirtti.
Avrupa'da Ekim vadeli doğalgazın megavatsaat fiyatı yüzde 13,4 arttı. Fiyat artışında, dün Baltık Denizi'nde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında gaz sızıntısı tespit edilmesi etkili oldu.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann 100 baz puanlık faiz artışının şu an için çok fazla olduğunu, gelecek ay 75 baz puanla devam etmeyi tercih edeceğini söyledi.
İngiltere MB piyasa koşullarında düzeni sağlamak için uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapacağını duyurdu.
Asya
Japonya'da ticaret Ağustos'un ilk 10 gününde açık verdi.
Rusya
Rusya Devlet Başkanı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov iki ülke arasında enerji ve buğday sevkiyatına yönelik bir ön anlaşma imzalandığını açıkladı.
Dünya
Dünya Bankası, Türkiye'ye konutların ve altyapının depremlere ve sellere karşı güçlendirilmesine yönelik finansmanın artırılması için 512 milyon dolarlık krediye onay verdi.
İsveç, Kuzey Akım'daki gaz sızıntıları ile ilgili soruşturma başlattı.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, eurodaki zayıflama ve yüksek enflasyonun Avrupa'da resesyon olasılığını artırdığını ifade etti.
Forex Yorumları
Ons altın 1660’ı geçemedi
Dün Fed yetkililerinden gelen şahin tonlu mesajların etkisiyle Dolar Endeksi (DXY) 114 seviyesinin üzerine çıkarak rekor seviyeye yükseldi. Güçlenen doların karşısında ons altın sert satışlara maruz kalarak 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak gün içerisinde İngiltere Merkez Bankası'nın piyasa koşullarında düzeni sağlamak için uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapacağını duyurmasının ardından tahvil faizlerinde düşüşler yaşandı. Dolar endeksinde de geri çekilmelerin yaşanmasıyla beraber ons altın 50 aylık hareketli ortalaması olan 1641 seviyesinin üzerine yükseldi. Bu seviyeden gelen alımların hızlanmasıyla birlikte ons altın ikinci direnci olan 1660 seviyesinin üzerini test etti. Ancak 1660 seviyesinden gelen satışların etkisiyle geri çekilmeler yaşadı. Ons altında yükselişlerin baskıyla kalacağı ortam devam ediyor.
Teknik Analiz: Dolar endeksinde geri çekilmelerin devam etmesi halinde bir sonraki direnci olan 1660 seviyesinin üzerinde tutunması halinde 1680 seviyesine doğru alımlar hızlanabilir. Buna karşın 1660 seviyesinden geri çekilmeler yaşanması halinde 50 aylık hareketli ortalaması olan 1641 seviyesine doğru geri çekilmeler yaşanabilir. Bu noktada 50 aylık hareketli ortalamasının üzerinde kalıp kalmayacağını izlemekte fayda var. Teknik yön bize hala çok güçlü sinyaller vermemektedir.
Petrolde durgunluk endişesi
Merkez bankalarının sıkı para politikalarına ve zayıflayan talebe ilişkin endişelerin sürmesiyle ham petrol fiyatları ilk kez 80 doların altına geriledi. Küresel merkez bankalarının daha da agresifleşeceği beklentisi ile birlikte resesyon endişeleri petrol fiyatlarında baskı oluşturuyor. Resesyon ile birlikte yaşanacak ekonomik yavaşlama, talep tarafında yaşanacak gelişmeler fiyatların gerilemesine neden oluyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) yöneticileri enflasyonu düşürme ihtiyacının altını çizerek bunun bir durgunluk pahasına da olsa yapılması gerektiğini belirtmektedirler. OPEC+ dünya ekonomisindeki yavaşlama endişesi nedeniyle fiyatların düşmemesi için petrol üretimini bu ay bir yıldan uzun süre sonra ilk kez azaltmıştı. OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısının 5 Ekim'de yapılacağı duyurulmuştu, Irak Petrol Bakanı İhsan Abdül Cabbar dün, OPEC ve OPEC+’ın petrol fiyatlarını takip ettiğini ve piyasalarda denge sağlamak istediğini belirtti. Dün ABD’de ham petrol stok verisi açıklandı. Beklenti 333 bin varil artış yönünde iken 215 bin varil azalış gerçekleşti.
WTI Teknik Analiz: WTI 22 günlük ortalaması olan 84,20 seviyesinin aşağısında bulunuyor. Yukarı yönlü tepki hareketi izlenen petrolde 84,20 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 76,80 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 79,24 / 76,80 / 76,00
Dirençler: 82,50 / 83,46 / 84,20
Brent Teknik Analiz: 22 ve 50 ortalamalarının aşağısında bulunan brent petrolde 89,15 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 84,70 seviyesi destek konumunda. Bu seviye aşağısında 82,50 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 85,50 / 84,70 / 82,50
Dirençler: 89,15 / 90,53 / 92,62
EURUSD' de zayıf seyir sürüyor
Fed toplantısının ardından şahin tonda açıklamalarda bulunan Powell sonrasında dolar güçlü seyrini koruyor. Yine dün Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faizin yıl sonuna kadar yüzde 4,25-4,5 seviyesine yükseltmesini desteklediğini belirterek, “Jeopolitik belirsizlikleri dikkate almalıyız.” açıklamasında bulundu. Bu gelişmelerle birlikte ardından Dolar Endeksi (DXY) 113.2 seviyesinde bulunmakta. 1 seviyesinin aşağısında bulunan EURUSD paritesi Fed’in şahin tutumuyla 0.9680 noktasında bulunmakta. Euro bölgesinde ise para politikası ve enerji sorunun devam etmesi Euro tarafını güçsüz kılmaya devam ediyor. Dün ECB Başkanı Lagarde enflasyon beklentilerinde çıpanın bozulmasına izin vermeyeceğimize dair güçlü bir sinyal vermemiz gerekiyor, gelecek birkaç toplantıda faiz oranlarını artırmaya devam edeceğiz.’’ dedi. Bugün Euro bölgesinde tüketici güveni ve ABD GSYİH takip edilecek. Açıklanacak olan verilere göre paritede hareket alanı genişleyebilir.
Teknik Analiz : EURUSD paritesi psikolojik 1 seviyesinin altında bulunuyor. 1'seviyesinin aşağısındaki hareketin devamında aşağı yönlü kanal desteği 0,9530 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü harekette ise 0,9880 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.
Destekler: 0.9550 / 0.9330 / 0.9120
Dirençler: 0,9880 / 1.0040 / 1.0120
DolarTL 18.50'nin üzerine yükseldi
DolarTL yükseliş eğilimini hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan politika faizinin yıl sonuna kadar tek haneye gelmesi gerektiğini açıkladı. Bu açıklama sonrası TCMB'den her toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisi yükseliş olabilir. Bununla birlikte ABD'de FOMC Fed üyelerinden şahin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faizin yıl sonuna kadar yüzde 4,25-4,5 seviyesine yükseltmesini desteklediğini açıkladı. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed enflasyonu düşürmek için gerekli seviyeye Mart'a kadar ulaşacağını belirtti. Bu açıklamalar sonrası güçlü dolar zayıf TL denklemi sürüyor. Önümüzdeki süreçte para politikalarının ekseninde USDTRY kurunda yükseliş eğiliminin sürmesi beklenebilir.
Teknik Analiz: Teknik olarak 18.40 seviyesinin üzerine yükseliş eğiliminin oluşmasıyla birlikte yükseliş hızında artış izlendi. Yukarı yönlü eğilimin devam etmesini beklemekle birlikte bir önce zirve seviyesinin aşıldığını izliyoruz. Yakın direnç seviyesi olarak 18.55 izlenebilir. Ancak ana direnç bölgesi olan 19.40 seviyesine doğru adım adım yukarı yönlü eğilimin sürmesini bekleriz. Geri çekilmeler sınırlı kalabilir.
Destekler: 18.40 \ 18.25 \ 18.00
Dirençler: 18.55 \ 19.00 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 17.65 / 17.36 / 17.22
Dirençler: 18.00 / 18.20 / 18.36
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
30 endeks VIOP kontratında gün içi işlemlerde spottaki 3555 seviyesi üzerine yerleşilmekte zorlanılması halinde bu seviye stop loss alınarak kısa pozisyon denenebilir. 3555 seviyesi üzerindeki seyirler oluşmadığı sürece uzun pozisyonlar için aceleci olmamakta fayda var.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 3555 / 3620 / 3571
Destekler: 3440 / 3365 / 3275
Dolar Kontratı
Dolar VIOP kontratında spottaki 18.40 seviyesi üzerinde kalındıkça ilave uzun pozisyonlar eklenebilir. Kısa pozisyonlar için uygun ortam henüz oluşmuş değil.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.40 \ 18.25 \ 18.00
Dirençler: 18.55 \ 19.00 \ 19.40
Ons Altın Kontratı
Ons altın VIOP kontratında spottaki 1641 seviyesi direnç olmaya devam ediyor. Bu seviye üzerine yükseliş ve yerleşme olmaması halinde uzun pozisyonlar riskli olabilir. Spottaki 1641 seviyesi üzerine yerleşilmesi halinde dahi uzun pozisyonların çok uzun soluklu olmamasında fayda olacaktır. Bunun en temeldeki nedeni dolar baskısının halen daha ons altında hissedilmesidir. 1641 seviyesi altındaki seyirlerin sürmesi halinde bu seviye stop loss alınarak kısa pozisyonlar denenebilir. Spottaki 1621 seviyesinin altında kapanışların olması halinde ise ilave kısa pozisyonlar eklenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 1621 / 1611 / 1590
Dirençler: 1641 / 1660 / 1680
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.