Günün Ajandası
ABD Yeni Konut Başlangıçları (Şubat): 2018 yılı Ocak ayında 1.3 milyon konut başlangıcı açıklayan ABD piyasasında yıl genelinde 1.3 milyon ila 1 milyon arasında karışık seyirler izlendi. 2019 yılı Ocak ayında 1 milyon olarak açıklanan konut başlangıçlarının şubat ayında 1.2 milyon yeni konut olarak açıklanması bekleniyor. (15:30)
ABD Tüketici Güven Endeksi (Mart): Yüksek önem düzeyine sahip ABD tüketici güven endeksi 2018 yılına 125.4 seviyesinden başladı ve yılı 128.1 seviyesinden tamamladı. Ekonomik koşullara bağlı olarak tüketicilerin durumlarını belirleyen veri 2019 yılına 120.2 seviyesinden başladı ve şubat ayında 131.4 seviyesinde geldi. Mart ayına yönelik açıklanması beklenen verinin piyasa beklentisi 132 seviyesinde bulunuyor. (17:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya konuşmasında, temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu, rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesinin daha sağlıklı analizlere imkan tanıdığını belirtti. Çetinkaya, para politikası duruşunun enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmek odaklı olarak şekillendirdiklerini de söyledi. Aynı zamanda, iktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini de ifade etti.
TCMB yayınlamış olduğu duyurusunda, finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini, para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edileceğini belirtti.
TCMB, swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırının %10'ndan %20'ye çıktığını duyurdu.
Merkez Bankası haftalık repo ihalelerine ara verileceği yönündeki açıklamasının ardından 25 Mart Pazartesi günü ihale açmadı.
Türkiye kapasite kullanım oranı mart ayında %74.3 ile bir önceki aya göre artış kaydetti. Aynı dönemde, reel sektör güven endeksi ise 102.1 ile bir önceki aya göre yükseldi.
Türkiye'de işsizlik oranı 2018 yyılında 0,1 puanlık artışla %11 seviyesinde gerçekleşti.
ABD
ABD Başkanı Donald Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıyan bildiriyi imzaladığını belirtti.
Minneapolis Fed Başkanı Kashkari açıklamasında, Fed'in, enflasyona, beklentilere ve ücretlere odaklanması gerektiğini ifade etti.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans konuşmasında, ABD ekonomisinin yavaşlama işaretleri gösterdiğini ancak paniklemek için bir neden olmadığını söyledi. Faiz konusuna dair ise şimdi durup beklemek, işlerin nasıl gelişeceğini görmek ve temkinli olmak için iyi bir zaman olduğunu ifade etti. İstihdam piyasasının güçlü olmasının, ABD'de mali politika etkisinin azalmasının ve küresel büyümenin yavaşlamasının Fed'in para politikasında duraksamasını desteklediğini de belirtti.
Eski Fed Başkanı Janet Yellen açıklamasında, getiri eğrisinin tersine dönmesini resesyon sinyali olarak görmediğini ifade etti.
Avrupa
İngiltere Başbakanı Theresa May açıklamasında, mevcut koşullarda Brexit anlaşmasını üüçüncü kez parlamentoya sunmak için gerekli desteğin hala olmadığını ifade etti.
İngiliz parlamentosu parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten bir günlüğüne alan değişiklik teklifini kabul etti. İktidar partisinin grup kararına karşı çıkarak lehte oy kullanan Ortadoğu Bakanı Alistair Burt, Sağlık Bakanı Steve Brine ve Ekonomi ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Richard Harrington istifa ettiğini duyurdu.
Almanya IFO beklenti endeksi mart ayında beklentilerin üzerinde 95.6, aynı dönemde IFO anlık değerlendirme 103.8 ile bir önceki aya göre artış kaydetti. IFO iş ortamı endeksi ise mart ayında beklentilerin üzerinde 99.6 seviyesinde açıklandı.
Forex Yorumları
Ons altın temkinli ancak yükselişinde şimdilik zayıf kalıyor
Ons altında, bu hafta ABD ve Çin arasında yapılacak ticaret görüşmeleri öncesinde yeni bir fiyat hareketi izlenmiyor. Diğer yandan, İngiltere'de Brexit ile ilgili gelişmeler nedeniyle piyasalar tedirgin. İngiltere Başbakanı Theresa May, daha önce iki kez redddedilen Brexit anlaşmasını parlamentoya yeniden sunmak için gerekli milletvekili desteğini henüz bulamadığını söyledi. Bununla birlikte, üç bakanın istifa haberi de eklenmiş oldu. Kısacası Brexit sürüncemesi devam ederken ons altının da bu hareketi sürebilir. Bugün için takvim sakin ancak olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var.
Teknik Analiz: Kıymetli metal, ortalamalarının üzerinde seyrediyor. 1300$ psikolojik destek konumunda kalmaya devam ediyor ve bu desteğin üzerinde kaldığı sürece yükselişini koruyabilir. Yukarıda ise güçlenmesi için 1325$ seviyesinin üzerine yerleşmesinde fayda var. Bunu başaramadığı sürece yükselişinde zayıf kalabilir.
Dirençler: 1320 / 1325 / 1330
Destekler: 1310 / 1305 / 1300
Petrol piyasasında yeni bir gelişme yok
Petrol piyasasının ana hikayesinde yeni bir gelişme yok. Buna karşın global büyüme endişelerinin nereye evrileceğine yönelik olarak bu hafta gerçekleştirilecek ABD - Çin görüşmeleri oldukça önemli olacak. Gelişmelerden alınaacak kararlara ya da gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarında dalgalanma yaşanabilir. Bugün API özel sektör petrol stokları açıklanacak. Ancak yarın DOE tarafından resmi ham petrol stokları piyasanın odağında olacak. Bu sabah Amerikan tipi ham petrol 59.20 seviyesinde hafif yukarı yönlü tepkiler veriyor. Brent petrol ise 77$ seviyesinin hemen altında bulunuyor.
Teknik Analiz: Amerikan tipi ham petrolde 100 haftalık ortalama 58.60$ seviyesinden geçmekte. Bu seviye üzerindeki hâkimiyetin devam etmesi halinde petrol fiyatında yukarı yönlü tepkilerin güçlenmesi beklenebilir. WTI'ın bu seviye üzerinde uzun soluklu kalamaması halinde gevşememe yönlü eğilimin 55.70$ seviyesine doğru sürmesi beklenebilir.
Destekler: 58.50 / 55.70 / 54.50
Dirençler: 61.95 / 62.80
BRENT Teknik Seviyeler
Destekler: 65.70 / 63.60 / 63.10
Dirençler: 68.20 / 70.00
Euro/Dolar 1.13 seviyesinde inatçı
Euro/Dolar teknik ortalamaların hakimiyeti altında 1.13 seviyesindeki seyrini sürdürüyor. Dün Almanya iş orttamı ve mevcut beklentileri yansıtan Almanya IFO rakamları beklentilerin üzerinde bir miktar iyimserlik katsa da Euro Bölgesinin zayıf ekonomik verileri Euro'yu Dolar karşısında zayıf kılıyor. Şimdilik paritede net bir toparlanma olduğundan bahsetmek zor. Bugün Euro Bölgesinden açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. ABD'de izi konut verileri ile tüketici güven endeksinin açıklanması bekleniyor. Paritede oluşacak yukarı yönlü tepkilerin zayıf kalacağını düşünmekteyiz.
Teknik Analiz: Euro/Dolar paritesinde teknik görünüm zayıf olmasına karşın kabaca 1.1300 - 1.1500 aralığındaki yatay seyir korunuyor. Haftalık grafikte 22 birimlik ortalama 1.1360 seviyesinden geçmekte. Şimdilik bu seviye direnç olarak önemli bir nokta olacaktır. Kısa vadede paritenin yukarı yönlü eğiliminde 1.1360 seviyesinden güç kaybı oluşabilir. Bir diğer yandan paritenin 1.1300 seviyesinin altında güç kaybetmesi halinde 1.1260 - 1.1220 destek seviyeleri izlenebilir.
Destekler: 1.1260 / 1.1220
Dirençler: 1.1360 / 1..1400 / 1.1460
USDTL gevşiyor
ABD Başkanı Trump'ın Golan tepelerini İsrail toprağı olarak tanıyan bildiriyi imzalaması sonrası USDTL kuru üzerinde yeni bir harekete neden olmadı. Ancak kur üzerinde hassasiyet sürdüğü için Türkiye ve ABD kanadından gelebilecek en ufak bir açıklama kur üzerinde etkili olabilir. Bugün için takvim sakin dolayısıyla haber akışları yakından takip edilmeli. USDTL kuru düne göre bugün biraz daha rahatlamış gözüküyor. Dün, TCMB'den gelen açıklamalar ve piyasada aktif rol oynadıklarını bir kez daha yinelemeleri piyasalardaki tansiyonun dinmesini destekliyor.
USD/TRY
Teknik Analiz: USDTL kuru 5.55 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Kur bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönde tepkisini sürdürmek isteyebilir. Bir miktar rahatlamaya başlaması için 5.55 seviyesinin altına doğru hareketinde ısrarcı olmasında fayda var.
Dirençler: 5.65 / 5.70 / 5.75
Destekler: 5.55 / 5.50 (14 Günlük HO) / 5.45
EUR/TRY
Teknik Analiz: EURTRY kuru için en yakın diirenç 6.37, en yakın destek ise 6.25 bölgesinden geçiyor.
Dirençler: 6.37 / 6.45 / 6.50
Destekler: 6.25 / 6.2335 / 6.19
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
VIOP endeks kontratında BIST30 endeksinin 124700 seviyesi üzerinde kalması durumunda kısa pozisyonlar temkinli olmak amacıyla kapatılabilir. Uzun pozisyon için piyasa riskli ve güçsüz görünüyor. Endeksin 124700 desteğinin altına gerilemesi durumunda ise ilave kısa pozisyonlar denenebilir.
Dolar Kontratı
Spot piyasada USDTL kuru gevşemeye devam ediyor. Şimdilik 5.55 seviyesinin altına doğru hareketinde zayıf kaldığı sürece VIOP kontratında yeni kısa pozisyon denemesinden uzak durmakta fayda var. Mevcut uzun pozisyonlarda 5.50 Dolar kuru seviyesi stop loss olarak belirlenebilir. Yeni uzun pozisyon denemesi için ortam pek müsait değil. Mevcut kısa pozisyonlar ise 5.65 Dolar kuru seviyesi stop loss alınarak bir süre daha bekletilebilir.
Ons Altın Kontratı
Ons altın haftanın ikinci işlem gününde 1318$ seviyesinde bulunuyor.. Ons altın VIOP kontratında uzun pozisyonların sürdürülmesine yönelik stratejimizi sürdürüyoruz. Bu durumda mevcut uzun pozisyonlar spottaki 50 günlük ortalamaya denk gelen 1310$ seviyesi stop loss alınarak korunabilir. İlave uzun pozisyonlar için spot fiyattaki 1326$ seviyesinin aşılmasını beklemekte fayda olabilir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere ddayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.