Günün Ajandası
TCMB Faiz Kararı: TCMB Para Politikası Kurulu, Para Politikası toplantısını gerçekleştirecek ve faiz kararını açıklayacak. Piyasa genelinde beklentiler faizlerde 100 baz puan indirim yapılacağı yönünde. Faiz kararıyla beraber karar metninde yer alan ifadeler de piyasaların odağında olacak. TCMB’nin faiz kararı ve açıklamaları sonrasında Türk Lirası ve TL varlıklarda hareketlilik yaşanabilir. (14:00)
ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları (15 Ekim): İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz hafta 1 milyon 368 bin kişi düzeyinde açıklanan devam eden işsizlik başvuruları 15 Ekim haftasında 1 milyon 375 bin kişi beklentiye sahip. (15:30)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Erdoğan asgari ücret ile ilgili olarak, "Önümüzdeki yılbaşında daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getirmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD
ABD Merkez Bankası (Fed), "Bej Kitap" raporunda, ülkedeki firmaların ekonomik görünüm konusunda daha karamsar olduklarını açıkladı.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, çekirdek enflasyonun henüz tepe yapmadığını söyledi.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, çok yüksek seviyelere çıkan faiz oranlarının, işletmelerin gelecek konusunda daha kötümser hale geldikleri ortamda ekonomi üzerinde "doğrusal olmayan" bir etki yapabileceğini söyledi.
Fed'in şahin üyelerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard, önümüzdeki yılın ilk dönemlerinde Fed'in önden yüklemeli agresif faiz artışı serisinin sona ereceğini öngördü.
ABD Başkanı Joe Biden, ülkede artış endişesi duyulan benzin fiyatlarını kontrol altında tutmak için 15 milyon varil petrolün piyasaya sürüleceğini açıkladı.
ABD Hazine Bakanlığı'ndan yetkililer Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve (TOBB) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu (DEİK) ziyaret ederek Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili temaslarda bulundu.
ABD'de konut başlangıçları Eylül ayında yüzde 8,1 düşerek yükselen faizlerin konut talebini azaltmasıyla geriledi.
Avrupa
İngiltere'de yıllık tüketici enflasyonu Eylül'de yüzde 10,1 artış kaydetti. Eylül'de bir ayın ardından yeniden çift haneleri gördü. Eylül ayında ülkede enflasyon 40 yılın zirvesini yeniledi.
Euro Bölgesi'nde Eylül ayı enflasyonu yüzde 10'dan yüzde 9,9'a revize edildi. Ancak bu revizyona rağmen enflasyon tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Bostjan Vasle bankanın Ekim ve Aralık toplantılarında 75'er baz puan faiz artışı yapması gerektiğini söyledi.
AB Komisyonu Rusya'nın, İran yapımı insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna'daki savaşta kullanımıyla ilgili yeterince kanıt toplandığını, Konseyin yeni yaptırım hazırlığında olduğunu duyurdu.
Petrol
DoE petrol stokları 14 Ekim haftasında -1,72 milyon varil açıklandı. Beklenti 1,38 milyon varil yönündeydi. Petrol stokları geçen hafta 9,9 milyon varil yukarı gelmişti.
ABD DoE Cushing petrol stokları 14 Ekim haftasında 0,58 milyon varil açıklandı. Geçen hafta -0,30 milyon varil açıklanmıştı.
Rusya
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye ile Sinop'ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını açıkladı.
Asya
Çin Merkez Bankası, gösterge kredi faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak 1 yıl vadeli LDR'yi yüzde 3,65, 5 yıl vadeli faiz oranını yüzde 4,30 seviyesinde tuttu.
Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge getiri oranının Banka'nın belirlediği politika tavanının üzerine çıkmasının ardından acil tahvil alımı yapma kararı aldı.
Dünya
World Steel Association, küresel çelik talebinin 2022'de yüzde 2,3 azalarak 1 milyar 797 bin ton olacağını tahmin etti.
Forex Yorumları
Ons Altında Fed Baskısı
Dün dolar endeksinin yükselişe geçmesi ve ABD tahvil faizlerinin 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkması ardından ons altın 1641 seviyesini destek yapamayarak 3 haftanın en sert satışını yaşadı. Fed üyelerinden şahin tonda açıklamalar devam etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, çekirdek enflasyonun henüz tepe yapmadığını söyledi. Fed'in şahin üyelerinden St. Louis Fed Başkanı James Bullard, önümüzdeki yılın ilk dönemlerinde Fed'in önden yüklemeli agresif faiz artışı serisinin sona ereceğini öngördü. Öte yandan küresel piyasaların beklediği Amerika Merkez Bankası (Fed)'in , "Bej Kitap" raporunda, ülkedeki firmaların ekonomik görünüm konusunda daha karamsar olduklarını açıkladı. Tüm bu gelişmeler ile birlikte bu sabah ABD tahvil faizlerinin %4 olan psikolojik sınırının üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ons altında gün içinde tepki alımları olabilir. Ancak teknik yön aşağı devam etmektedir. Bugün TCMB faiz kararı ve ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları piyasaların gündeminde olacak.
Teknik Analiz: Altın ons fiyatlarında 1641 dolar desteğinin aşağı kırılması görünüm açısından negatif. Dolar endeksinde geri çekilme yaşanması halinde ons altında alımların hızlanması için 1641 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekmektedir. Bu seviye üzerinde alımların hızlanması halinde 1670 seviyesine doğru yükseliş eğilimi oluşabilir. Geri çekilme hareketinin devam etmesi halinde 1600 desteğine doğru satış baskısı artabilir.
Destekler:1616/1600/1579
Dirençler: 1641/1670/1700
WTI Nefes Aldı
ABD Ham Petrol stoklarındaki değişimin piyasa beklentisi olan 1,380 Milyon Varilin altında kalarak -1,725 Milyon Varil seviyesinde açıklanmasının ardından WTI üzerindeki baskının bir miktar hafiflediği gözükmekte. Veri açıklandığında WTI 82,33$ seviyesine kadar bir miktar geri çekilme gösterse de sonrasında 85,50$ seviyesine ulaştığı bir yükseliş yaşamasıyla birlikte 22 günlük hareketli ortalamasının üstünde fiyatlanıyor. ABD’nin, Rusya’ya yönelik petrol ihracatında fiyat tavan yaptırımının OPEC üyelerine yönelik olmadığı açıklaması da petrol piyasasını bir miktar rahatladı. Dolar Endeksinin (DXY) 112 seviyesinde yatay hareket etmeye devam etmeye devam etmesi, Fed’in faiz artırım kararının önemini daha da artırıyor. Doların güçlenerek devam etmesi halinde petrol fiyatlarında ki rahatlamanın geçici olması ve fiyatlardaki baskının devam etmesi beklentiler dâhilinde.
WTI Teknik Analiz: WTI fiyatında baskı bir miktar hafiflemişe benziyor. Yatay kanalda fiyatlanmaya devam eden WTI, 22 günlük hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlanırken 50 günlük hareketli ortalamasının aşağısında kalıyor. 22 günlük hareketli ortalamasının aşağısında kalması durumunda destek seviyesi olan 81,18’e kadar geri çekilmeler yaşanabilir. 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlanması halinde 87 seviyeleri dikkatle takip edilebilir. Ana direnç seviyesi olarak ise 93,24 seviyesi karşımıza çıkıyor. WTI’da hafif bir rahatlama gözükse de teknik göstergeler yeterince güçlü değil. Direnç seviyelerinden geri dönüşler muhtemel.
Destekler: 84,61/82,86/81,18
Dirençler: 86,86/89,65/93,24
Brent Teknik Analiz: Brent Petrol, 22 Günlük hareketli ortalamasının ve 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlanıyor. Brent fiyatında 95 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Brent Petrolün 50 günlük ortalamasını aşağı kırması durumunda 22 günlük ortalaması destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 92,12/90,67/89,00
Dirençler: 95,15/96,46/98,65
EURUUSD zayıf seyrediyor
Dün ABD’de Fed Bej Kitap raporunda, ülkedeki firmaların ekonomik görünüm konusunda daha karamsar olduklarını açıkladı. Fed’in 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan "Bej Kitap" raporunda, ABD’de ekonomik faaliyetlerin son haftalarda “ılımlı” bir şekilde arttığı belirtildi. Ancak bu faaliyetlerin bazı bölgelerde yatay seyrettiği ve birkaçında ise gerilediği kaydedildi. Güçlü gelen enflasyon verisi ardından merkez bankalarının daha da agresifleşebileceği beklentisi ile birlikte güçlü dolar teması devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte ardından Dolar Endeksi (DXY) 112.9 seviyesinde bulunmaktadır. Dün Euro bölgesinde Eylül ayı enflasyon verisi yüzde 9,9 olarak açıklandı. Euro bölgesinde enerji sorunun devam etmesi Euro tarafını güçsüz kılmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Bostjan Vasle bankanın Ekim ve Aralık toplantılarında 75'er baz puan faiz artışı yapması gerektiğini söyledi. Vasle verdiği bir mülakatta 75'er baz puanlık artırımlarla faizlerin 'kısıtlayıcı veya genişleyici olmayan' bir seviyeye yaklaşacağını belirtti. Vasle bu yaklaşımın bankanın bilanço daraltma adımını da tartışmaya açacağını bildirdi. Bugün ABD’de işsizlik başvuruları açıklanacak. Verinin beklentilerden sapma göstermesi halinde paritede hareket alanı genişleyebilir.
Teknik Analiz : EURUSD paritesi 22 günlük ortalamasının yakınlarında bulunmaktadır. Yukarı yönlü harekette 0,9910 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketin devamında 0,9750 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 0,9750 / 0,9670 / 0,9430
Dirençler: 0,9910 / 1,00 / 1,0170
DolarTL'de gözler TCMB'de
Bugün TCMB’nin para politikası toplantısı takip edilecek. Beklenti yüzde 12 olan politika faizinin yüzde 11 indirilmesi yönünde. Bugün ile birlikte yılın sonuna kadar yapılacak üç toplantının her birinde 100 baz puan indirimiyle, yılı tek haneli faiz oranı ile bitirilmesi hedeflenmektedir. Politika faizi ile birlikte alınan makroihtiyati önlemlerle tahvil faizlerinde de tek hane hedefine doğru gidiliyor. 10 yıllık gösterge tahvil faizi dün itibariyle yüzde 10,5 seviyelerinde bulunuyor. ABD’de yüksek seyreden enflasyon ile birlikte FED’in daha da agresifleşebileceği gündeme geldi. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,15 ile 2008 krizi sonrası en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksi DXY’de bu sabah 112,8 seviyesinde bulunmaktadır. Dolar tarafını güçlendirecek verilere rağmen DolarTL’de ciddi bir değişim görülmemektedir. Ancak ılımlı yükselişin devam ettiğini, ana yönün yukarı olduğunu izliyoruz. Bugün açıklanacak faiz kararı ile birlikte USDTRY’de hareket alanı genişleyebilir.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi yükselen kanal içerisinde yükselişini sürdürüyor. Teknik olarak yatay direnç seviyesi 18.62 üzerinde yükseliş hızı artabilir, bu seviye üzerinde yakın direnç olarak 18.90 seviyesini takip ediyoruz. USDTRY paritesi son 1 aydır dar bir bantta, 18,40-18,60 aralığında fiyatlanmaktadır. Aşağı yönlü hareketlerin tepki ile karşılandığı ve gerçekleşen düşüşlerin sınırlı kaldığını izliyoruz.
Destekler: 18.55 \ 18.40 \ 18.25
Dirençler: 18.62 \ 18.90 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 18.09 / 17.65 / 17.36
Dirençler: 18.25 / 18.36 / 18.54
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
BIST 30 endeks yükseliş eğilimini sürdürüyor. Kısa vadede 4300 seviyesi direnç konumunda olmaya devam ediyor. Gün içi işlemlerde 4240 seviyesi üzerindeki eğiliminin korunması halinde 4300 seviyesindeki direnç yukarı yönde zorlanabilir.
30 endeks VIOP kontratında gün içi işlemlerde spottaki 4240 üzeri seyirler korundukça mevcut uzun pozisyonlar korunabilir. 4240 seviyesinin altına doğru sarkmalarda mevcut uzun pozisyonlar için temkinli olmakta fayda var ancak 30 endekste geri çekilmelerin alım fırsatı verebileceğini düşünmekteyiz. Bu anlamda 4170 yakın vadeli destek olarak çalışabilir. 4300 seviyesinin yukarı yönde aşılması halinde ise ilave uzun pozisyonlar denebilir.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 4300 / 4470 / 4540
Destekler: 4240 / 4170 / 4015
Dolar Kontratı
Dolar VIOP kontratında geri çekilmelerin sınırlı kaldığını ve destek seviyelerden tepkiyle karşılandığını izliyoruz. Spottaki 18.55 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar korunabilir. Dolar kontratında kısa pozisyon açmak mevcut teknik analiz sinyallerine göre riskli olabilir.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.55 / 18.40 / 18.25
Dirençler: 18.65 / 18.90 / 19.40
Ons Altın Kontratı
1641 desteği aşağı yönlü kırıldığı için satışların derinleşmesini bekleriz.1616 seviyesine doğru satışların derinleşmesi halinde stop loss alınarak kısa pozisyonlar denenebilir. Genel olarak ons altında ana eğilim baskılı dolayısıyla güçlü dirençler aşılmadığı sürece yükselişlerin baskıyla karşılanmasını bekliyoruz.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler:1616/1600/1579
Dirençler:1641/1670/1700
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.